Automobili Zahtjev podnijela stranka Merkelove

Njemačka planira milion novih punjača za električne automobile

Manji partner u demohrišćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), zahtijeva gradnju dodatnih milion punjača za električne automobile, javlja dnevnik Bild am Sonntag.

“Kako bi se električni automobili bolje prodavali u Njemačkoj, potrebno nam je dovoljno mogućnosti za punjenja ovih automobila električnom energijom”, rekao je vicekancelar Olaf Šulc (SPD) u razgovoru za Bild am Sonntag.

Nekoliko dana uoči sastanka tzv. klimatskog kabineta vlade Angele Merkel, na kojem bi trebalo da budu donijete smernice klimatske njemačke politike, SPD kao jedan od glavnih mehanizama borbe protiv klimatskih promjena smatra prelazak na automobile na električni pogon.

Glavno pitanje prema Šulcu, koji ujedno obavlja dužnost ministra finansija, je finansiranje programa novih milion punjača.

“Postavlja se pitanje finansiranja. Tu bi osim države trebalo da budu uključene i lokalne elektrodistrubucije”, rekao je Šulc.

Planirane su i dodatne poreske olakšice za vlasnike elektro-automobila.

Tzv. klimatski paket njemačke vlade trebalo bi da bude donijet sljedećeg petka, a on predviđa ostvarenje klimatskih ciljeva do 2030. za šta bi trebalo biti izdvojeno oko 40 milijardi eura.

U Njemačkoj je prodaja električnih i tzv. “plug in” hibridnih automobila u porastu, ali njihov udio u ukupnom broju prodatih novih automobila je s 1,9 posto još zanemariv.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Da mogu da natankaju Pasata, Audi A6, i slične kante na čumur.

Send this to a friend