Automobili

Ovo sigurno niste znali: Mercedesova zvijezda imala je i četvrti krak

Mercedesova trokraka zvijezda jedan je od najprepoznatljivijih simbola na svijetu. Osnivač Mercedesa Gotlib Dajlmer imao je viziju o univerzalnom prevozu, a trokraka zvijezda savršeno se uklapala u tu priču gdje je svaki krak predstavljao jedan vid mobilnosti – prevoz na zemlji, vodi i nebu.

Dajmler je ima i veće snove, a njih su se sjetili njegovi sinovi Pol i Adolf. Kompanija Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) početkom prošlog vijeka uhvatila je korijene, ali kompaniji je trebao efektni, lako pamtljiv i prepoznatljiv logo.

Braća Dajmler su se tako prisjetili razglednice koju je poslao njihov otac dok je još uvijek radio u Deutzu. Gotlib je na razglednici nacrtao zvijezdu kojom je označio gdje se nalazi njihova kuća, pa je supruzi napisao da će ta zvijezda jednom sijati i iznad njegove fabrike.

Pol i Adolf patentirali su zvijezdu s tri, ali i s četiri kraka. Gotlib, koji je preminuo u martu 1900. godine, neposredno prije 66. rođendana, sanjao je i doslovno o zvijezdama i o osvajanju svemira. Taj četvrti krak upravo je označavao mobilnost u svemiru.

Njegovi sinovi uspješno su vodili kompaniju, ali od 1910. godine odlučili su se za trokraku zvijezdu jer im se osvajanje zvijezda u tom trenutku učinilo ipak prevelikim zalogajem.

Dajmler

Nesuđeni logo, zvijezdu sa četiri kraka, prigrlila je DASA, aeronautička podružnica kompanije Daimler-Benz, koja je postojala od 1989. do 2000. godine.

Dajmler je imao je moto: ‘Najbolje ili ništa’. Mercedes-Benz uklopio ga je u svoj slogan 2010. godine. Takođe, interesantan je podatak da prvih godina oko trokrake zvijezde nije bilo prstena, već je dodat 1916. godine.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
PrziTitograđanin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Titograđanin
Gost
Titograđanin

Šta je kapitalizam. Od 1926. do 2008. godine se koristio jedan logo, a onda od 2008. do 2011. se mijenjaju tri logoa. Zato i Merccedes nije što je nekada bio.

Przi
Gost
Przi

i ubacuje se renoov motor, alo renoov!!! Pa to je dovoljno za proteste.

Send this to a friend