Automobili

Posljednji sedan Bentley Mulsanne sišao sa proizvodnih traka

Posljednji primjerak V8 motora Bentlija, zapremine 6,75 litara, sklopljen početkom mjeseca, ugrađen je u ultraluksuzni sedan Mulsanne, sklopljen u fabrici u ostrvskom gradu Kru.

Dvobojni oproštajni primjerak limuzine Mulsanne 6.75 Edition iz serije Mulliner, koja uključuje 30 primjeraka vozila sa specijalnim dodacima, jedinstvenim enterijerom i komemorativnim oznakama je posljednji kojim je zatvoreno jedno poglavlje u istoriji britanske marke.

Možda najbolji primjer za pomenute specijalne dodatke predstavljaju ventilacioni otvori izrađeni u obliku čepa za otvor u koji se doliva motorno ulje.

Veoma je zanimljiva odluka proizvođača, pritisnutog višegodišnjim lošim finansijskim rezultatima, da komemorativni automobil isporuči kupcu iz Sjedninjenih Američkih Država, umjesto da ga smjesti u muzejsku halu marke.

Inače, sedan Bentley Mulsanne je debitovao još 2009. godine, dok je nakon sedam godina tržišnog života podvrgnut procesu modernizacije. Tom prilikom, Mulsanne je dobio i verziju s više centimetara među osovinama.

Dodatno, atelje Mulliner je izradio i maloserijski plejadu limuzina i kabrioleta zasnovanih na istoimenom sedanu. Ukupan broj proizvedenih primjeraka prestižne limuzine je nešto veći od 7.300. Pošto je rukovodstvo britanske marke odlučilo da ne upriliči nasljednika za Bentley Mulsanne, taze sedan Bentley Flying Spur tako preuzima primamljivu titulu perjanice game ostrvskog proizvođača.

Send this to a friend