Automobili

Premijum na vijetnamski način

Kompanija VinFast predstavila je prve automobile u istoriji Vijetnama, luksuzne limuzinu i SUV koji će debitovati u Parizu.

Foto: VinFast

Oba modela je dizajnirao proslavljeni italijanski studio Pininfarina, a na osnovu preferenci državljana Vijetnama.

Više od 62.000 ljudi je biralo dizajn na osnovu 20 skica ItalDesign studija, ali je na kraju Pininfarina izabrana za dalji razvoj.

Oba automobila imaju sličnu prednju masku sa istaknutim V amblemom u sredini, na koji se nastavljaju horizontalni hromirani graničnici iza kojih dolaze LED DRLs tanki farovi.

Sedan odlukuju ogroman međuosovinski razmak, dugačka hauba, horizontalne linije tijela, dok je SUV “mišićaviji”, spotski orijentisan.

Nema navoda o pogonskim jedinicama, koje će VinFast vjerovatno otkriti 2. oktobra na debiju u Parizu, kada će kompanija saopštiti i imena svoja dva modela.

Nakon premijere u Francuskoj, oba automobila će biti predstavljena vijetnamskoj javnosti do kraja godine.

Kako navode iz VinFasta, “vodeće svjetske kompanije za projektovanje, inženjering i proizvodnju uključene su u projekt” kako bi vijetnamski auto brend postao konkurentan na globalnoj sceni

Tvrde da žele da ponude pristupačne modele. Izvoz u inostranstvo se očekuje u narednim godinama, ali nema navoda na koja tržišta VinFast cilja.

Prodaja prvih modela u Vijetnamu bi trebalo da krene u septembru 2019. godine, dve godine nakon što je VinFast započeo gradnju savremene fabrike u gradu Hai Fong.

Vjetnamska kompanija je veoma ambiciozna, pa tako na samom početku, planira godišnju proizvodnju od 100.000 do 200.000 vozila.

Samo nekoliko godina kasnije, već 2025. godine, Vijetnamci predviđaju proizvodnju od 500.000 automobila, među kojima bi trebalo da budu i električni automobili.

Iza VinFasta stoji firma VinGroup, jedna od najvećih privatnih kompanija u Vijetnamu, inače lider u građevinarstvu i sektoru nekretnina u Vijetnamu.

Tagovi
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend