Automobili

SAD: Povlače 1,7 miliona auta zbog smrtonosnih airbag-ova

Subaru, Tesla, BMW, Volkswagen, Daimler Vans, Mercedes i Ferrari povlače u SAD-u oko 1,7 miliona vozila da bi zamijenili potencijalno smrtonosne uređaje za naduvavanje vazdušnih jastuka (airbag), koje pravi japanska kompanija Takata Corp.

Inflatori mogu lansirati šrapnele u vozače i putnike. Najmanje 23 ljudi je poginulo zbog ovog problema širom svijeta a na stotine ih je povrijeđeno.

Ova odluka američkih vlasti vodiće jednom od najvećih povlačenja automobila u njenoj istoriji. Oko 10 miliona inflatora je povučeno ove godine u SAD, a očekuje se da će do kraja sljedeće godine, do kada treba da se otkloni problem, oko 70 miliona ovih uređaja biti zamijenjeno.

Kompanija Takata koristi amonijum nitrat da bi izazvala malu eksploziju kako bi se naduvao airbag. Međutim, stanje ove hemikalije u vazdušnom jastuku vremenom se pogoršava zbog velikevlažnosti i temperaturnih promjena toplo-hladno. Najopasniji inflatori su na jugu SAD duž Meksičkog zaliva zbog velike vlažnosti.

Zbog povlačenja inflatora, kompanija Takata traži zaštitu od bankrota i prodala je većinu imovine kako bi platila popravku štete.

1 Komentar na "SAD: Povlače 1,7 miliona auta zbog smrtonosnih airbag-ova"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend