Automobili

Šta je to konjska snaga motora?

Pošto svi pričamo o snazi motora, evo teksta koji ima za cilj da malo rasvijetli šta koja od ovih veličina znači u realnom životu.

Da bi se opisao napor koji su konji od davnina ulagali radeći ne baš prijatne poslove, naučnici su pokušali opisati rad (koji je konj izvršio), vrijeme (koje je konj proveo radeći) i međuzavisnost ovih vrijednosti. Rezultat je ono što mi svi sada nazivamo “konjska snaga”.

Definicija konjske snage

Prema toj priči postavljena je definicija, koje se danas držimo, a koja govori kako je jedna KS = 75 kg m/s. Prebacimo to u razumljiv riječnik: prosječni konj (snažan 1 KS) u stanju je da predmet težak 75 kg podići za 60 m vukući ga 1 minut.

U novije vrijeme prelaskom na metrički sistem, snagu izražavamo vatima (W) odnosno kilovatima (kW). Ono što dalje predstavalja problem je pretvaranje tih vrijednosti.

Odnos je sljedeći: 1 KS = 0,735 kW odnosno 1 kW = 1,35962 KS.

Jedna KS potrebna je da se tijelo teško 75 kg podigne 60 m za 1 minut.

Definicija obrtnog momenta

Međutim opisivanje snage nije dovoljno, da bi u potpunosti sagledali performanse motora potrebna vam je još jedna veličina: Moment sile.

Opšte poznat kao “obrtni moment”, je u stvari nešto što je “jednako proizvodu sile i udaljenosti mjesta na kojem djeluje ta sila od ose rotacije”. Ali o čemu se zaista radi? Zamislite ključ za skidanje šrafova na točkovima. Što dužu polugu imate to će vam posao odvijanja biti lakši jer ćete istu silu primenjivati na većoj udaljenosti od ose rotacije (šrafa). Ova se udaljenost zove “krak sile”, a ono što pri odvijanju primjenjujete na šrafu zove se “moment” (jedinica: Nm).

Dijagram rada 4-cilindričnog otto-motora:

– najveća snaga 33 kW (45 KS) pri 5000 o/min

– najveći moment 88 Nm pri 2800 o/min

Potrebno je spomenuti još jedan detalj, a to je broj obrtaja motora. Što je veći broj obrtaja motora, jasno je – veća je i količina sagorenog goriva, a time je i proizvedeno više energije. Pojednostavnjeno, više obrtaja – više snage gledamo li to kroz jedan te isti period vremena.

I konačno, sad po prvi puta dobijamo priliku da povežemo snagu i moment, što će učiniti magična formula: KS = Nm * O / 7024, gde je O broj obrtaja motora izražen u 1/min.

Zbog čega nam je sve to bitno?

Snaga motora, bitna je da bismo znali da li će neki automobil ići brzo. Moment nam je potreban da bi znali kada će taj automobil ići brzo. Pojednostavnjeno govoreći, što je viši maksimalni moment koji neki motor razvija (pri određenom broju obrtaja) to će automobil bolje “vući” pri nižem broju obrtaja jer će ujedno njegov motor moći ostvariti veću snagu pri nižim obrtajima. Krivulja obrtnog momenta i snage s obzirom na broj obrtaja motora (slika 2) veoma slikovito opisuje međuzavisnost ova tri elementa.

I za kraj, malo preračunavanja za one koji listaju britansku i/ili američku literaturu:

1 KS (DIN) = 0,9862 hp (US-horsepower, prema SAE standardu)

1 Nm (DIN) = 0,7375 lb – ft (funta * stopa, SAE)

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sveti tajo
Gost
sveti tajo

Konačno nešto korisno

Dejo fudbal🏆
Gost
Dejo fudbal🏆

Greota od konja.

mark
Gost
mark

Vw dizel sa 105ks ima 250nm obrtni momenat,a vw benzinac sa 102ks ima 148nm,nesto mi je nevjerovatno da je dizel skoro duplo jaci tj. da mnogo jace vuce?! Jeste da ima turbinu ali je prevelika razlika na papiru,a u voznji se ne osjeca tolika razlika!

hawara
Gost
hawara

znas li kad ce taj dizel da stigne benzinca? – upravo tako, nikad

xyz
Gost
xyz

A znate li sta je magareca snaga ? To je kada Vas neko jase 30 godina a Vi ga i dalje obozavate !

Karambol
Gost
Karambol

Prije procitanoga tekst, moram da priznam, stvarno mi nije bilo jasno sta je konjska snaga. Takodje moram da priznam, da sam nakon procitanog teksta, siguran da mi nije jasno sta je to konjska snaga.

Upucen
Gost
Upucen

Ako je led, ima da ga tih 75 kilograma glatko vracaju nazad 🙂

Send this to a friend