Automobili

Šta učiniti ako automobil ne planirate voziti više od tri mjeseca

Ilustracija, Foto: EPA
Ilustracija, Foto: EPA

Iz Revije HAK-a odgovorili su na pitanje čitaoca koliko dugo ispravan akumulator može ili treba izdržati ako se auto ne koristi i je li neophodno auto zaključavati kad je u garaži.

Odgovorio mu je HAK-ov tehnički savjet Marin Morava i naglasio da je radi održavanja napunjenosti akumulatora potrebno minimalno svake treće sedmice upaliti motor da se dopuni akumulator. Ovu radnju sprovoditi pola sata rada motora izvan zatvorenog prostora radi izbjegavanja nakupljanja ispušnih plinova koji mogu ozbiljno štetiti organizmu i biti pogubni za zdravlje.

Ako se prethodno zna da se vozilo neće voziti duže vrijeme od tri mjeseca, preporuka je odmah odvojiti minus pol s akumulatora i izvaditi akumulator iz vozila, pogotovo ako se vozilo nalazi u prostoru u kojem bi se temperatura okoline spuštala ispod 10°C ili rasla preko 40°C. Preporuka je sprovesti ovu radnju jer će u suprotnom doći do dubokog pražnjenja akumulatora i on će biti neupotrebljiv, takođe u garanciji ga neće biti moguće reklamirati zbog neispravnog održavanja.

Prema tome, vaš akumulator, ako je sve ispravno s električnom opremom na vozilu, mogao bi izdržati tri mjeseca do nivoa da sjednete u vozilo i okrenete ključ te upalite motor bez potrebe spajanja kabala.

Ako bi vaše vozilo otprilike imalo očekivanu snagu pražnjenja u stanju mirovanja od 0,010 A do 0,015 A pri temperaturi elektrolita na 27°C ispraznili bi akumulator za 3 mjeseca od 20-30 Ah što bi trebalo ostaviti prostora za nesmetano pokretanje motora za tri mjeseca. Navedena struja pražnjenja može biti i dosta veća nego što je navedeno u primjeru, zavisno o opremljenosti vozila i dodatno ugrađenoj opremi koju nije ugradio proizvođač vozila – npr. naknadno ugrađeni radio uređaj, alarm protiv otuđenja vozila, GPS praćenje, pa se navedena struja pražnjenja može znatno povećati od navedene u primjeru.

Navedeni model koji se u praksi pokazao stabilan i s malom brzinom pražnjenja u odnosu na nova vozila koja su znatno opremljenija električnom opremom koja može akumulator isprazniti okvirno u periodu od tri do šest nerdjelja nekorištenja vozila do nivoa nemogućnosti pokretanja motora.

Preporuka je zaključati vozilo jer vozilo zasigurno tada odlazi u stanje mirovanja i tada je brzina pražnjenja akumulatora najniža. Pripazite ako daljinski zaključavate vozilo da vam je mehanička brava na vratima za otključavanje vozila ispravna kako biste mogli otključati vozilo ako se isprazni akumulator nakon dužeg nekorištenja vozila.

Send this to a friend