Automobili

Testiranje električne Cupre Born na -30 stepeni

Pred zvanično lansiranje, prvi Cupra električni model Born prolazi posljednje zimsko testiranje u blizini Arktičkog kruga. Vozi se tokom 30.000 km na zaleđenom jezeru, kada se provjerava kako se električni sistem nosi sa najtežim vremenskim uslovima. U videu pogledajte kako izgleda vožnja automobila na struju na -30 stepeni C.

Ovo je odlučujuća faza u razvoju i provjeri električnih automobila, a iz Cupre kažu da je podrazumijevala više od 1.000 testova u kojima su inženjeri provjeravali tehnologiju, dinamiku vožnje i udobnost.

Zima na samo nekoliko kilometara od polarnog kruga, gdje lokalna kultura koristi oko 200 riječi za opis snijega, podrazumijeva podlogu potpuno prekrivenu ledom.

Temperature dosežu 30 stepeni Celzijusovih ispod nule, a test poligon je krug od 6 kilometara na zaleđenom jezeru.

Čak dvije godine su inženjeri iz Cupre proveli u ovom surovom okruženju testirajući automobile. Sada, u posljednjoj fazi testa prije lansiranja modela Born, u najtežim uslovima forsiraju svoj prvi 100% električni automobil do krajnjih granica.

“Električne performanse na ekstremnoj hladnoći. Ovo je odlučujuća faza u razvoju Cupre Born. Ekipa provjerava električni automobil tokom više od 1.000 testova na najhladnijim temperaturama na planeti. Test podrazumijeva vožnju od 30.000 kilometara danonoćno. Cilj je da obezbijedimo da Cupra Born pruža najbolje performanse u bilo kojim uslovima”, kažu iz kompanije.

Dinamika vožnje je bila jedna od značajnih stavki pri razvoju prve električne Cupre. Adaptivna šasija i podešavanje čvrstine ogibljenja testirani su na posebnoj kružnoj stazi. Unutrašnji dio staze je očišćen od snijega, dok spoljni nije, što je obezbijedilo idealne uslove da inženjeri mogu da podese automobil kako žele – a to se u slučaju ove Cupre odnosilo na pravi sportski osjećaj u vožnji, bez zagađivanja okoline.

Send this to a friend