Automobili

Unikatni Lamborghini Concept S ide na aukciju

Kad se jedan Lamborghini nađe na aukciji, on privuče veliku pažnju, a posebno se to odnosi na rijetke modele.

Međutim, u avgustu u Montereju, Kaliforniji biće prodat unikatni Lamborghini Concept S iz 2006. godine, jedini takav automobil koji postoji. Radi se zapravo Gallardu bez krova, a ne o Spyderu koji je imao sklopivi krov, vetrobransko staklo i drugo.

Concept S je prvobitno predstavljen kao dizajnerska studija 2005. godine i nije bio u voznom stanju.

Lamborghinijeva namjera je bila da oda počast trkačkim automobilima sa otvorenim kokpitom. Osim što razdvaja vozača i suvozača u posebne kokpite, centralni dio (kičma) je omogućavao bolje hlađenje V10 motora, a ostala aerodinamička podešavanja naprijed i nazad napravljena su u svrhu boljeg downforce-a.

Prototip nije imao motor, ali je onda Lamborghini odlučio da proizvede potpuno funkcionalan automobil. Namjera je bila da proizvedu 100 automobila i ponude ih vjernim kupcima.

Međutim, troškovi su postali preveliki, a sam proces proizvodnje predug, pa je nakon prvog automobila proizvodnja prekinuta, a program otkazan. Stoga je jasno da je Concept S jedini na svijetu.

Automobil je prodat privatnom kolekcionaru, ali se na zahtjev kompanije pojavljivao na brojnim izložbama i eventima široom svijeta. Prešao je svega 180 kilometara.

Automobil je ponuđen na prodaju i u decembru 2015. godine. Očekivalo se da će biti prodan po cijeni između 2,4 i 3 miliona dolara, ali rezervna cijena nije zadovoljena, pa je prodaja propala.

Send this to a friend