Automobili

Uske gume efikasnije na snijegu i ledu od širokih?

Današnji automobili se prodaju većim i širim felnama i gumama nego ikada ranije. To ne samo da vizuelno izgleda bolje, nego točkovi većeg prečnika, sa širim gumama dosta unapređuju stabilnost i upravljivost automobila i kamiona.

Šire gume omogućavaju vozilu da ostvari kontakt sa podlogom većom površinom, što u normalnim uslovima vožnje znači bolje prijanjanje, a samim tim i bolje performanse vozila. Nažalost, svaka dobra stvar obično ima i svoju negativnu stranu.

Tako na primjer, ako hodate preko polja prekrivenog dubokim snijegom, da li biste prije obuli patike ili zimske cipele? Cipele, naravno! Širi otisak stopala vam omogućava da ravnomjernije rasporedite vašu težinu po većoj površini, i da tako hodate po površini snijega a ne da u njega upadate.

Razmišljajte o vašim gumama na isti način. Široke gume će lakše održavati vozilo na površini snijega i bolje raspoređivati težinu po klizavoj površini. Ali kada siđete na asfalt, vama je potrebno nešto upravo suprotno od zimskih cipela.

Uže zimske gume će imati mnogo bolji odnos raspoređivanja težine po kvadratnom centimetru, što će pomoći automobilu da ga “pogura” kroz snijeg, kao i da “zakopa” u led kako bi vozilo imalo bolji otpor podloge koji mu je potreban da se pokrene.

I ne samo da manje gume pomažu boljoj zimskoj vožnji, već i manje flene od originalnih (koje se kod većine vozila mogu montirati i često su jeftinije).

Set zimskih felni će vam takođe pomoći da uštedite, pošto je zamjena cijelih točkova jeftinija od zamjene guma na postojećim felnama.

7

avatar
1000
6
1
0
 
7
BokaaBriđedelbojImehawara
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokaa
Gost
Bokaa

Pritisak, sila, površina. Vidjeti više u udzbeniku fizike za VII razred osnovne škole.

Briđe
Gost
Briđe

felge!

delboj
Gost
delboj

Dobro jutro Kolumbo-vi

Ime
Gost
Ime

Tenk bolji po snijegu nego motocikl?

hawara
Gost
hawara

Kakve su ovo gluposti, pa ko mlati ove clanke

čisto onako
Gost
čisto onako

problem je jedino što više nema uskih guma kao nekad, svi bi da je što više nabuđženo…

Mrgud
Gost
Mrgud

Ima ali para nema.

Send this to a friend