Automobili

Velika vijest iz Njemačke: Porshe kupio 10 odsto dionica Rimac Automobila

Njemačka kompanija Porsche AG kupila je manjinski udio u tehnološkoj firmi Rimac Automobili i njegovoj sestrinskoj firmi Greip Bikes, a osnivač Mate Rimac i dalje ostaje većinski vlasnik navedenih firmi, objavile su te kompanije. Poznati proizvođač automobila kupio je deset odsto akcija hrvatske kompanije, potvrdili su iz Porschea.

Kako se navodi u saopštenju Rimac Automobila, tehnološke kompanije za razvoj i proizvodnju ključnih komponenti i sistema električnog pogona te razvoj i proizvodnju električnih automobila visokih performansi sa sjedištem u Svetoj Nedjelji, cilj ovog partnerstva je saradnja na području razvoja električnih vozila te pružanje podrške Rimac Automobilima i Greip Bikes prema ostvarivanju cilja, a to je “postati vodeći dobavljač tehnoloških rješenja za tržište za električnih automobila visokih performansi te proizvođač najuzbudljivijih sportskih električnih automobila”.

“Ulaganje kompanije Posche AG, uz ulaganje kompanije Camel Group u septembru 2017., zaključuje drugu rundu investicija za kompanije Rimac Automobili i Greip Bikes. Novo partnerstvo će dati dodatni vjetar u leđa budućim poslovnim poduhvatima firmi Rimac i Greip, kao i podršku za njihovo širenje na globalnom nivou. S junom 2018. godine, osnivač i izvršni direktor Mate Rimac i dalje ostaje većinski vlasnik navedenih firmi “, navodi se u saopštenju, u kojem nije navedena vrijednost Porscheova ulaganja.

Kako ističe osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila Mate Rimac, za manje od decenije prikupili su značajno znanje u oblasti razvoja automobilskih pogona visokih performansi te baterijskih tehnologija, inovativnih Infotainment i telemetrijskih sistema, kao i drugih ključnih automobilskih sistema.

Pritom kaže da njihovi automobili predstavljaju vrhunac tehnologije i iznova određuju samu definiciju super-sportskog automobila, no kako je ipak stvaranje ozbiljnog dobavljača u automobilskoj industriji i proizvođača sportskih automobila cjeloživotni izazov.

“Ulazak u razvojnu saradnju s Porscheom je važan korak za naš strateški plan kako bismo postali značajan dobavljač velikim proizvođačima automobila. Drago nam je što smo uspjeli pridobiti veliko povjerenje naših investitora, partnera i klijenata te se radujemo što ćemo moći i dalje raditi na uzbudljivim projektima za različite kupce iz čitave automobilske industrije “, rekao je Rimac.

Zamjenik predsjednika izvršnog odbora Porschea Lutz Meschke izjavio je da je Rimac svojim impresivnim znanjem i razvojem potpuno električnih super-sportskih automobila Concept_One i C_Tvo te brojnih drugih ključnih sistema, koristeći najsavremeniju tehnologiju za razne druge proizvođače u automobilskoj industriji, potvrdio svoju poziciju u svijetu elektromobilnosti.

“Vjerujemo da su ideje i pristup Rimac Automobile izuzetno obećavajući i nadamo se da će ovo partnerstvo u razvoju biti odličan uvod u našu blisku saradnju”, rekao je Meschke.

Rimac je sve veća tehnološka kompanija koja pruža inovativna rješenja za električna vozila mnogim proizvođačima automobila, sopstvenim razvojem i proizvodnjom električnih vozila visokih performansi. Vizija Matea Rimca započela je kao projekat u garaži koja je odrastala u kompaniji sa više od 400 zaposlenih u Zagrebu. Istovremeno je razvila i kompaniju Greip Bikes, sestrska kompanija Rimac Automobila, koja nudi napredne električne bicikle. Obje kompanije raste brzom brzinom kako bi postigle svoje ciljeve, navodi se u saopštenju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend