Automobili

Vlada će kupovati električna i hibridna vozila

Vlada Crne Gore

Vlada je usvojila Informaciju o inicijativi Eko fonda o uvođenju električnih i hibridnih automobila za potrebe javnog sektora.

“U Informaciji se navodi da je sektor saobraćaja je drugi najveći izvor emisija ugljen-dioksida (CO2) u Crnoj Gori sa ukupnim udjelom od oko 30 odsto, a čemu najviše doprinosi drumski saobraćaj”, navode iz Vlade.

Prama Strategiji razvoja saobraćaja Crne Gore za period 2019–2035. godine, očekuje se značajan porast drumskih putovanja u budućnosti i to će neizbježno imati uticaj na povećanje emisije gasova sa efektom staklene bašte u ovom sektoru.

Konstatuje se da je, u okviru sprovođenja mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenja kvaliteta životne sredine, neophodno podsticanje nabavke ekološki prihvatljivog vida transporta, posebno u javnom sektoru, kako bi se doprinijelo zaustavljanju trenda povećanja emisija gasova sa efektom staklene baste.

“U tom cilju, Eko-fond je izrazio spremnost za obezbjeđenje subvencija za nabavku električnih i hibridnih vozila za javni sektor u iznosu 7.500 eura za električna vozila, odnosno 4.000 eura za hibridna vozila”, dodaje se.

Tim povodom, Vlada je zadužila sva ministarstva, organe uprave i preporučila jedinicama lokalne samouprave da prilikom nabavke automobila i zamjene starih vozila za nova, počev od 1. januara 2024. godine u okviru postupaka javnih nabavki predvide električna i hibridna vozila, osim u slučaju nabavke vozila za posebne namjene u skladu sa posebnim propisima.

11

avatar
1000
10
1
0
 
10
Crni GrujoAquaMarkoBojanPravda
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crni Grujo
Gost
Crni Grujo

Je li neko racunao koliko kosta odrzavanje vozila, zmjena baterija, koje semoraju mijenjati nakon odredjenog broja godina (posto elektricna ne mogu da se voze po 15-20 godina kao benziska i dizel), stanice za punjenje…Sto ako dodje do udesa? Takva vozila nijesu vise za upotrebu.

Aqua
Gost
Aqua

još vozila hahahahhhahha

Marko
Gost
Marko

Trebali se se odavno kupovati električni autobusi za gradski saobraćaj za sve cg gradove da bi narod više koristio gradski prevoz a i sa kojima bi karta bila značajno jeftinija. Ovako čak i zimi su nam gradovi preplavljeni polovnim vozilima sa kojima nam treba po pola sata do odredišta zbog velike gužve u saobraćaju.

Bojan
Gost
Bojan

Ima li električnog Majbaha?

Niko
Gost
Niko

Mislim da je bolje da imamo ,u drzavno vlasnistvo telecom,jugopetrol,kap,sve profitabilne firme koje pune budzet ,no avetluci i glupiranja

Pravda
Gost
Pravda

Tako je

Komentator
Gost
Komentator

A đe je onaj što slupa Mercedes iz Dritanove vlade, pa pobježe? Danima se kao nije znalo ko je vozio? Nešto ne viđeh da je sankcionisan. 🍌 drzava

Alo, usteda
Gost
Alo, usteda

Ne moraju sve ni da kupe. Postoji nesto sto se zove neki poziv ili projekat! Da ustede malo!

Sembegar
Gost
Sembegar

Može i metro Podgorica – Cetinje – Budva

Sembegar
Gost
Sembegar

Počela su prednovogodišnja gađanja izjavama… do Nove god. nabavićemo spejs šatl…

Montenegrin *
Gost
Montenegrin *

A nemojte slučajno za ovi narod što ve izglasa kakvu subvenciju,sram vas bilo !

Send this to a friend