Automobili

Volkswagen u Americi mijenja naziv u Voltswagen

Ilustracija, foto: Pixabay

Njemački proizvođač Volkswagen u Sjedinjenim Američkim Državama promijeniće naziv u Voltswagen, kako bi dodatno približio marku električnoj energiji, ali i da bi se distancirao od dizel skandala, pišu američki mediji.

Pojedini mediji, uključujući USA Today, došli su u posjed službene objave datirane na 29. april, a koja je nakratko u javnost procurila 29. marta.

U njoj se navodi da će Volkswagen u Americi biti komercijalizovan pod imenom Voltswagen.

I dalje nema zvanične potvrde da će njemački proizvođač zaista promijeniti slovo “k” u slovo “t” u nazivu brenda i tako se dodatno približiti električnoj energiji, ali i udaljiti od dizel skandala iz 2015.

Vijest se, navodno, nakratko juče pojavila na američkoj pres-stranici, a potom je i skinuta.

Portparol kompanije, Brendan Bradli, nije komentarisao ove navode.

Ali kad se sve sabere, Volkswagen nije bio hakovan niti se radi o prvoaprilskoj šali, a u pitanju nije ni marketinški trik.

Osoba bliska Volkswagenu, koja je željela da ostane anonimna, izjavila je da se radi o trajnoj promjeni koja će se ticati Volkswagena u Americi.

Novinar USA Today citirao je dio zvanične objave u kojoj stoji kako je Voltswagen više od promjene imena.

“To je javna deklaracija kojom kompanija najavljuje buduće investicije u e-mobilnost”, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Prema toj objavi, automobili sa električnim pogonom će dobiti natpis Voltswagen, dok će ostali zadržati klasičan VW logo.

Ova vijest stiže u vreme kada Volkswagen kreće u komercijalizaciju električnog krosovera ID.4, prvog koji bi mogao ozbiljno promijeniti odnose snaga na tržištu električnih vozila u Americi.

Podsjećamo, Volkswagen je najavio 70 električnih modela do 2029. godine.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Ivo Andrić
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivo Andrić
Gost
Ivo Andrić

april li li li

Send this to a friend