Automobili

VW ulaže čak 80 milijardi eura u električna vozila

Njemački automobilski div Volkswagen (VW) kreće u realizaciju ambicioznog plana da postane globalni lider na tržištu električnih vozila, u šta ulaže 80 milijardi eura, prenose agencije.

Ako VW uspije u svojoj namjeri, to će biti zahvaljujući radikalnoj i rizičnoj strategiji “rođenoj” nakon najvećeg skandala u njegovoj istoriji – Dieselgate-a, piše agencija Reuters.

Ta velika investicija trebalo bi da omogući kompaniji profitabilnu masovnu proizvodnju električnih vozila, a tome se nijedan proizvođač automobila u svijetu još nije približio.

Do sada su planovi za proizvodnju električnih vozila glavnih automobilskih kompanija imali jedan glavni cilj – zaštita dobiti stečene prodajom konvencionalnih automobila uz visoku maržu tako što će floti dodavati dovoljno vozila s nultom emisijom kako bi zadovoljili propise o čistom zraku.

Nadmašio Daimler

Volkswagen planira da poveća godišnju proizvodnju električnih automobila na tri miliona jedinica do 2025. u odnosu na prošlogodišnjih 40.000.

Njemački div vjeruje da će mu veličina kompanije pružiti prednost u proizvodnji električnih vozila, koja neće koštati više od sadašnjeg modela Golf, čija je cijena 20.000 eura, tako što će koristiti svoju nabavnu moć, kao najveći proizvođač automobila i kamiona u svijetu, da smanji troškove.

S budžetom za proizvodnju e-vozila VW je nadmašio svog najvećeg konkurenta, Daimler, koji je za tu svrhu izdvojio 42 milijarde dolara, dodaje britanska agencija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

pa dje bas sad …. samo sto sam uzeo Golf lll benzin+plin

Send this to a friend