Automobili

Znate li šta vozi najbogatiji čovjek na svijetu

Prošlog je mjeseca je Forbes objavio da je osnivač Amazona Džef Bezos postao najbogatiji čovjek na svijetu, i njegovo se bogatstvo procjenjuje na čak 126 milijardi dolara.

Džef Bezos

I pored ovolikog bogastva sigurno ćete se iznenaditi kad pročitate šta vozi Bezos.

Kada je 1994. godine tada 30-godišnji Bezos dao otkaz na Vol stritu i odlučio da pokrene Amazon, njegov posao je bio prilično jednostavan.

“Lično sam vozio pakete do pošte sa svojim “Chevy Blazerom” iz 1987. godine i nadao se da ću jednog dana imati primjerenu opremu”, izjavio je Bezos za Blumberg.

Tri godine kasnije Amazon je odradio inicijalnu javnu ponudu dionica, a bogatstvo Bezosa poraslo je na više od 12 milijardi dolara.

I dok će neki pomisliti kako je tada odmah kupio neki luksuzni automobil, priča ipak nije takva. Naime, vlasnik Amazona odlučio je da svoj Blazer zamijeni sa (za njega) skromnom “Hondom Accord” iz 1996. godine.

Potom je CBS odradio intervju s Bezosom 1999. godine u kojem je bilo pitanja o Hondi, na što je Bezos objasnio kako je riječ o odličnom automobilu i kako je upravo kupio novi model (Accord iz 1999. godine).

Bezosova Honda iz 1999. godine

U Amazonu su inače poznati po ekonomičnosti i štedljivosti: sve je podređeno kupcu, pa zato nema pretjeranih troškova na područjima u kojima kupac nema koristi.

Tako je poznata priča da se u ovoj kompaniji koriste vrata s nogama umjesto stola, a njen vlasnik, najbogatiji čovjek na svijetu tako i danas vozi “Hondu Accord” iz 1999. godine. U svakom slučaju, nesvakidašnji izbor za najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Send this to a friend