Motori

Čija je Vespa? Evropski sud odbacio tvrdnje da su Kinezi iskopirali Italijane

ilustracija

Evropski sud odbacio je tužbu italijanskog motornog giganta Piaggio protiv kineskog proizvođača koji pravi skutere koji podsjećaju na italijansku ikonu Vespu.

Kancelarija za intelektualno vlasništvo (EUIPO) presudila je ove sedmice da kineski proizvođač motocikala Zhejiang Zhongheng nije kršio prava intelektualnog vlasništva Piađove Vespa LX sa svojim skuterom “Znen Ves”.

“Zbog brojnih i značajnih razlika, ne postoji rizik da se korisnici zbune” konstatovale su sudije, prenosi Telegraf.

Oni su naveli da kineski skuter ima “sopstvene individualne karakteristike” u poređenju sa Vespa LX, jer kineski model ima više ugaonih karakteristika, u poređenju sa Vespinim zaobljenim obrisom.

Piaggio je prvi put podnio žalbu zbog navodnog kršenja intelektualnog vlasništva na sudu u EU 2014. Proizvođač je optužio kinesku kompaniju za kopiranje dizajna i oblika svog najprodavanijeg skutera, koji je na tržištu od 1946. Piaggio je takođe zahtijevao da ukidanje registracije kineskog skutera u okviru Evropske unije, smatrajući to nezakonitim.

Prvi model Vespa LX serije objavljen je 2006. To je nadogradnja starog dizajna prvih Vespinih modernijih motora. Iizdanjem je obilježena i šezdeseta godišnjica prvog Vespinog skutera.

Uprkos pokušajima da joj se konkurencija približi, popularnost Vespe i dalje drži tron među skuterima širom svijeta, što objašnjava zašto su Italijani toliko zaštitnički naklonjeni njenom izgledu. Od 2008. godine širom svijeta proizvedeno je i prodato više od 1,6 miliona novih Vespi. Prošle godine, prodaja je porasla za 16 odsto, pri čemu je proizvedeno više od 210.000 jedinica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
faust
Gost
faust

I onda dodju u Ulcinj i brat ih prodaje kao “Vespe” 1800e, toliko o pravicnoj odluci suda. Kopija dizajna klasicna, a unutra smeće

Send this to a friend