Motori

Novosadski hirurg koji je liječio Laudu: Lice mu nije bilo važno, jurio je za titulom

Niki Lauda bio je neobičan, ali disciplinovan pacijent, čovjek nevjerovatnog karaktera i prava sila života, kaže u intervjuu za Tanjug doktor Dimitrije Panfilov, estetski hirurg iz Novog Sada, koji je nakon nesreće na stazi Nirburgring 1976. godine sa timom ljekara operisao nedavno preminulog, slavnog vozača Formule 1.

Poslije te nesreće najveći problem nisu bile opekotine, koje su zahvatile deset odsto kože lica, već izgorjela pluća, ističe u razgovoru za Tanjug Panfilov, jedan od najeminentnijih svjetskih stručnjaka u estetskoj hirurgiji.

“Posle su nas pitali zašto nismo bolje uradili operaciju lica. Pa, to lice je bio njegov izbor. On nije imao vremena za višemjesečno liječenje. Jurio je za sljedećom svjetskom titulom”, rekao je hirurg.

Doktor Panfilov, sa timom ljekara, lijčio je tada aktuelnog svjetskog šampiona Formule 1, u najvećoj bolnici za opekotine u Njemačkoj, u kojoj su liječeni pacijenti sa najtežim povredama od opekotina, na više od 50 odsto površine tijela.

“Niki Lauda je bio vrlo disciplinovan pacijent. Njegove povrede su u suštini bile nespojive sa životom. Morao je na nagovor ljekara da diše na slamčicu. Kad bi duboko udahnuo, on bi razbio svoja pluća. Tako da mu je savjetovano – Niki, samo polako, na slamčicu diši i on je to vrlo disciplinovano poštovao. Nevjerovatan jedan čovjek! To se zove sila života! On je šest nedjelja kasnije već sjedio u sljedećem bolidu, jureći za sljedećom svjetskom titulom”, prisjeća se dr Dimitrije Panfilov.

Podsjeća da je Lauda, par godina nakon povlačenja iz Ferarija i nakon nesreće, ponovo bio svjetski prvak sa Meklarenom.

“Svojim karakterom uspio je sve da prebrodi”, zaključio je doktor Panfilov.

Prisjeća se događaja koji je obilježio Laudinu karijeru, kada je 1976. na trci Velika nagrada Njemačke, po kiši, pri brzini od 225 kilometara na sat, izletio sa staze. Bolid se okrenuo, probio zaštitnu ogradu, Laudi je zbačena kaciga sa glave, sudario se sa drugom ogradom, nakon čega ga je udarilo još nekoliko vozila.

Bolid se zapalio, a plamen zahvatio kokpit, tako da je Lauda jedan minut sjedio u upaljenom automobilu i udisao vatrene gasove koji su mu spržili pluća.

“Povreda pluća bila je njegova glavna povreda. Posljednjih devet mjeseci života je živeo sa vještačkim desnim plućem, presadili su mu od donora desno pluće, prije toga mu je brat donirao jedan bubreg, poslije toga žena Bridžit drugi. On je heroj hirurških zahvata nevjerovatne opsežnosti”, dodaje.

Doktor Panfilov, hirurg svjetske reputacije, autor brojnih stručnih knjiga, peti nosilac u svijetu prestižne Susrutine nagrade (Susruta – plastični hirurg u istoriji iz drevne Indije), trideset godina bavi se isključivo plastičnom i estetskom hirurgijom. Radeći u najvećoj bolnici za opekotine u Njemačkoj, osam mjeseci vodio je jedno od odjeljenja.

Opisujući tragične slučajeve pacijenata koje je liječio, priznaje da ni ljekari ne ostaju imuni na nesreće svojih pacijenata.

“To su strahovite tragedije. Pogotovo djeca koja usljed nesrećnih okolnosti, povlačenja vrele šerpe sa šporeta i sličnih događaja, zadobiju najteže opekotine kože. U početku sam imao mirisne halucinacije. Došao sam kući i osjetio miris izgorjele kože, trčim u kuhinju, dječiju sobu, spavaću, kupatilo, nigdje vatre… Tada sam shvatio da imam olfaktivne halucinacije. To je strašno kad vam se taj miris nagorjelog ljudskog tijela nasadi u nos”, kaže doktor Dimitrije Panfilov.

Send this to a friend