Motori

Savjeti za motocikliste: Kako odabrati pravu kacigu?

Želim da kupim kacigu ali ne znam kako da odaberem model i veličinu? Ovo pitanje često postavljaju mnogi kada kupuju svoju prvu kacigu.

Postoji više modela kaciga, a odabiraju se prema motoru (skuteru) koji imate, njegovoj kubikaži kao i prema sredini, odnosno u zavisnosti od puteva gdje smatrate da ćete ga najviše voziti.

Prvo ćete izmjeriti obim glave i tako napravite prvi korak. Pomoću tabele koju ovde prilažemo probaćete kacigu na osnovu obima vaše glave.

Ako kacigu teško navlačite na glavu i njena unutrašnjost vrši veliki pritisak na čelo i oko ušiju skidajte je odmah.

Ako je pak udobna i komotna i vi se obradujete da je to prava, snažno ćete okrenuti glavu lijevo-desno i ako se kaciga ne kreće zajedno sa vašom glavom, već “za svoj račun” ta kaciga nije bezbjedna, može da bude i opasna. Skidajte je odmah.

Prava kaciga za vas je ona koja se prvi put teže navlači, stoji čvrsto pripijena i vrši ravnomjerni pritisak na celu glavu a ne stvara vam neprijatan osjećaj i kad je dugo držite na glavi. Kao i obuća kaciga se vremenom malo “razgazi” pa će prava kaciga vremenom da se oblikuje prema vašoj glavi.

Kupujte kvalitetne kacige, jarkih boja i prema motociklu koji vozite i stilu vožnje. Jeftine kacige koliko god bile lijepe naizgled nisu sasvim bezbjedne.

Koja je kaciga najbolja za određenu vrstu motocikla?

Za skutere i motocikle manje kubikaže preporuka je Jet ili Demi jet kacige, to su kacige koje nemaju zaštitu za bradu, a kod nas ih zovu i “otvorene kacige”.

Za motore od 125 ccm i veće kubikaže predlažemo integralnu (zatvorenu) kacigu. To je kaciga sa najvećim stepenom zaštite. Ona ima fiksnu zaštitu za bradu i vizir. Njena aerodinamičnost je dizajnirana za vozača čije tijelo je prilikom vožnje nagnuto naprijed.

Za putne, čopere i putne enduro motocikle ili motocikle namijenjene za malo duža i opuštenija putovanja, predlaže se modularnu (flip up) ili kacigu “na otvaranje”.

Na takvim putovanjima i pri takvom stilu vožnje udobnost kacige najviše dolazi do izražaja. Njena unutrašnjost je uvijek mekano obložena, obično imaju dodatni unutrašnji vizir za sunce (naočare). Štitnik za bradu se otvara i podiže iznad čela pa tada podsjeća na jet kacigu.

Razlog što su mnogi motociklisti nesvjesno nezadovljni svojim kacigama (iako su odličnog kvaliteta) obično se krije u loše odabranoj veličini.

Send this to a friend