Auto - Moto

Srbin automobil pretvorio u pečenjaru

Stragarski ugostitelj Dragan Radičević prepravio je svoj stari BMW u pečenjaru na točkovima sa kojim će da gostuje u Guči.

Njegovo neobično vozilo sa visokim dimnjakom nalik parobrodskom postalo je prava atrakcija.

“Zašto u doba mobilnih komunikacija i pečenjara ne bi mogla da bude mobilna”, šeretski kaže Dragan Radičević Buđa, ugostitelj iz Stragara kraj Kragujevca.

Čuveni srpski inat kod njega je probudio inventivnost koja je iznjedrila prvi srpski “prasetorijum” – automobil prepravljen u pećnicu.

“Otjerao sam ovaj moj rashodovani BMW da prodam na otpad, a oni su mi ponudili samo 100 eura. Rekao sam da ću prije roštilj od njega napraviti nego da pristanem na tu cijenu. Nijesu mi vjerovali, a ja sam ispunio obećanje. Napravio sam prvu srpsku mobilnu pečenjaru”, kaže Radičević.

Pečenje u kolima

Gepostet von 150 minuta am Montag, 31. Juli 2017

Trenutno se zbog velikog posta ražnjevi sa rumenim “putnicima” iza vozačkog sjedišta u starom BMW serije 5 nešto rjeđe okreću, ali već stižu rezervacije za period nakon Uskrsa, kad će se ponovo zadimiti i auspuh i visoki dimnjak na krovu vozila.

Gazda Buđa je autor idejnog rješenja za dobijanje dobrog “BMW pečenja”. Sa majstorom Srđanom Markovićem isjekao je zadnji dio automobila i napravio mehanizam kojim motor preko reduktora, zupčanika i galovog lanca pokreće ražanj. Vozilo je dobilo novi tapacirung od vatrostalnih cigala, a na termoizolovani krov je montiran visoki limeni dimnjak nalik onima na starim parobrodima. Stragarski “prasetorijum” ima i prozore od debelog vatrostalnog stakla, radi kontrole ponašanja “putnika na ćumuru”.

Gazda Buđa priznaje da ga je mobilna pečenjara dosta koštala, oko 700 eura, ali se ne kaje zbog ulaganja. Atraktivno vozilo se pročulo nadaleko, o čemu svjedoči i poziv za gostovanje na Saboru trubača u Guči.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend