FOTO: Njima nije hladno: Kupanje i sunčanje u decembru

Škver vrvi od dječije graje, mladosti i starosti, ribara, pasa kućnih ljubimaca…More mami. Ali samo najodvažnije.

Dvije starije Novljanke kupale su se i otišle s plaže taman kada smo stigli…Ali, tu je 25-ogodišnji Jovan Miljanić. Preplanuo, vitak i nasmijan. Uskače u, za nas “ledeno”, a za njega sasvim prijatno more, sa temperaturom od 17 stepeni:– Kupam se skoro svaki dan. Čak i po buri. Meni je zaista uživanje. Osjećam se čilo i zdavo. Napolju je 25 stepeni. Divno za sunčanje – priča Jovan Radio Jadranu.

Uživa sa njim i maleni pas Moka. No, više voli da se sunča nego da uskače u more.

Lokali puni. Mnogi se razgolitili i sunčaju. Neko uz kafu, a neko pružen na jedoj od klupa duž Šetališta.Ima i vrijednih. Radnici postavljaju zaštitnu metalnu ogradu na zapadnom ulazu na staru oronulu tvrđavu Citadela, iz mletačkog doba.

 

Postaviće je i sa druge, istočne strane. Tako će koliko-toliko radoznalci i rijetki posjetioci moći sigurnije da se popenju da bi vidjeli šta je ostalo od fortifikacije  na samom moru i zidinama  spojenim sa donjim gradom. Još od zemljotresa 1979. njene zidine se oburdavaju u more.Bilo je i dobrog ulova. Jednom od novskih ribara se “posrećilo”. Ulovio je 30-tak divnih filuna. ”Planuli. Prodavao samo po sedam eura očišćene”.

Na moru su danas bili i vjernici iz Boke i okruženja, obilježavajući veliki hrišćanski praznik Vavedenje presvjete Bogorodice.

Na malenom kamenom ostrvu Mala Gospa, kod uvale Mirište, nedaleko od rta Arza, u istoimenoj crkvici i manastirskom kompleksu, koji potiče iz 15. vijeka, liturgiju su služili ovdašnji paroh Blagota i jeromonah Porfirije iz Tvrdoša.

S pogledom u nebo, ili ne, tek, ovo je još jedan, kako to svi znamo da kažemo, Dan od Boga dan!

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

Moj iluzionista, taman tako,
Moj iluzionista, taman tako, da imamo sto u glavu, ka sto nemamo.

Muhamed
Gost
Muhamed

Joj meraka
Joj meraka

iluzionista
Gost
iluzionista

Pa neka neko kaze da nijesmo
Pa neka neko kaze da nijesmo Bogu u njedrima.

Send this to a friend