Društvo

10 godina diplomatije: Uspješna naučno-tehnološka saradnja Crne Gore i Kine

dsc_4151.jpg

Iz Ministarstva nauke je saopšteno da je realizacija uspješne saradnje otpočela potpisivanjem Sporazuma naučnoj i tehnološkoj saradnji, između Vlada Crne Gore i Kine, 16. maja 2011. godine, da bi se potpisivanjem Protokola o saradnji u Pekingu 4. jula 2012, potpisanog od strane ministarke nauke Sanje Vlahović i zamjenika ministra nauke i tehnologije Kine Cao Jianlinga, stvorili uslovi za raspisivanje Konkursa za finansiranje zajedničkih naučno-istraživačkih projekata.

Ministarstvo nauke Crne Gore i Ministarstvo nauke i tehnologije Kine finansirali su do sada ukupno 14 zajedničkih projekata, šest projekata u ciklusu 2013-2014 iz oblasti poljoprivrede, matematičkih nauka, turizma i tehničkih nauka i osam projekata u ciklusu 2015-2016 i to četiri projekta iz tehničko-tehnoloških nauka, dva iz oblasti društvenih nauka, jedan iz oblasti poljoprivrednih nauka, kao i jedan projekat iz oblasti prirodno-matematičkih nauka.

Prikazan je kratak film “Život Kineza u Crnoj Gori”, koji je rađen u saradnji Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore i Fakulteta dramskim umjetnosti sa Cetinja.

Prezentacije bilateralnih naučnoistraživačkih projekata realizovanih uz podršku Ministarstva nauke Crne Gore i Ministarstva nauke i tehnologije Kine imali su Igor Vušanović sa Mašinskog fakulteta UCG, Jelena Latinović sa Biotehničkog fakulteta UCG i prof. dr Danijela Jaćimović sa Ekonomskog fakulteta UCG.

Send this to a friend