Društvo

AccuWeather objavio prognozu za ljeto: Ponovo pakao, a na Balkanu…

Poznati meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku prognozu za nadolazeće ljeto za cijelu Evropu. Kako najavljuju, većem dijelu Evrope prijete opasni toplotni talasi, dok jugoistočnu Evropu i Balkan očekuju jake oluje.

Jake oluje na Balkanu, ali i paklene vrućine

Dok će veći dio Evrope biti pod udarom sušnog vremena i opasnih toplotnih talasa, većem dijelu Balkana prijete učestale jake grmljavinske oluje. To važi posebno za područje Dalmacije, ali i južne djelove Hrvatske. Sjevernom Jadranu, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji prijete duža razdoblja velikih vrućina i toplotni talasi.

“Iako djelovi Balkana neće biti imuni na toplotne talase, ekstremna vrućina biće ograničena”, piše AccuWeather.

Opasne oluje prijetiće području od Grčke do Srbije, Rumunijei Bugarske, ali i djelovima Jadrana.

“Ove će oluje donijeti velik broj munja, poplave i orkanske vjetrove”, upozoravaju meteorolozi.

“Najjače oluje mogle bi dovesti i do stvaranja tornada”, dodaju.

Ovakve jake oluje očekuju se najviše tokom poslijepodnevnih i večernjih sati.

Opasne vrućine od Španije sve do središnje Evrope

Ljeto će u Evropi svakako obilježiti dugotrajni toplotni talasi koji će zahvatiti područja od Portugala i Španije pa sve do Poljske i Mađarske. Toplina će početi već u junu u Španiji i Portugalu, a kasnije će se širiti na sjever i istok kontinenta.

Vrućine će biti dugotrajnije nego prošlog ljeta, kada su u djelovima Portugala, Belgije, Holandije, Njemačke i Skandinavije zabilježene rekordne temperature, ali su uglavnom trajale samo sedmicu dana, piše Index.

Čak i kada najintenzivniji toplotni talasi popuste, uslijediće samo kratko razdoblje prosječnih temperatura prije nego što se ponovno popnu na opasne razine.

Temperature veće od 38 stepeni očekuju se od sjeverne Francuske, Belgije i Holandije pa sve do Poljske, Slovačke i Mađarske.

“Temperature će u djelovima južne i istočne Francuske od jula do početka avgusta ići preko 40 Celzijevih stepeni”, izjavio je meteorolog Tiluer Roys.

Djelove Španije i Portugala očekuju toplotni talasi koji će trajati danima, a temperature će biti više od 43 Celzijeva stepena. Uz to, noći će biti vrlo tople pa stanovnici osvježenje neće osjetiti ni tada.

Požari prijete Španiji, Portugalu i Alpima

Intenzivni toplotni talasi i duga razdoblja suvog vremena tokom ljeta donijeće i veliku opasnost od požara u većem dijelu zapadne i srednje Evrope.

Područja s najvećim rizikom biće ona od sjevernog Portugala do sjeverne Španije i od Alpa do Njemačke i Češke.

Vlažna zima i proljeće u većem dijelu zapadne i srednje Evrope rezultiraće bujnijom vegetacijom nego prethodnih godina. Međutim, kako će suvo vrijeme prevladavati početkom ljeta, tako će i opasnost od požara biti još veća.

Sušna razdoblja dominiraće većim dijelom ljeta širom Irske, južnih djelova Ujedinjenog Kraljevstva i sjeverne Francuske.

Temperature će uglavnom biti oko ili iznad prosjeka od juna do avgusta.. Biće mogući kratki toplotni talasi, ali neće trajati duže od tri-četiri dana.

“Tokom ovih vrućih razdoblja temperature mogu dosegnuti 32 Celzijeva stepena”, prognozira AccuWeather.

14

avatar
1000
8
6
0
 
11
Eto tiNemanjaGvidov bratNekoTamoElemenT
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NekoTamo
Gost
NekoTamo

Tresla se fora rodio se miš. Nikada nisu uboli tu prognozu.

Nemanja
Gost
Nemanja

Ja pratim te prognoza od 2010 godine, samo nekoliko puta nisu pogodili 2016 i mislim 2017 za neke periode, proslo leto su pogodili bilo je Obicno prosecno olujno , ovo prolece su pogodili, i ovo je tacno sto su sad objavili ovaj maj vrlo nestabilan to nece tak da prestane.

Cetinje
Gost
Cetinje

Prezimjecemo i ovo ljeto 🙂

Znamo se
Gost
Znamo se

Kada taj kanal pogodi sledećih sedam dana kako treba, neka pređe na dugoročnije prognoze.

Nemanja
Gost
Nemanja

vise pogode dugorocne nego 7 dana hahahahhaxd

Bole
Gost
Bole

Ne kaže se “djelovi’ već “dijelovi”. Tako je to kad vam prodavci auto dijelova i tender oglasi kroje jezik. Još malo govoriće se i “kompezacija”.

Gvidov brat
Gost
Gvidov brat

Druže moj dobri, provjeri informaciju prije no progovoriš. Ili za tvoja MIJERILA, PROVIJERI

Eto ti
Gost
Eto ti

Bole: Pa i kaže se kompezacija. A može i zamjena.

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Oluje za jugoistok Evrope znao sam. Vidi kakav je Maj. Ako je ovako oblačno i kišovito u Podgorici danima i danima u Maju onda mogu misliti. Biće tu grad da pada ihaha.

Vaso
Gost
Vaso

A na Balkanu kiša i oluja…tj, ove god bez ljeta

Zmago
Gost
Zmago

A makse, ne umiju potrefit vrijeme za dva dana, a ne sto ce bit cijeloga ljeta.

ElemenT
Gost
ElemenT

Nadam se da nagadjaju, nego se bojim da im je mozda neko sapnuo kavo ce vrijeme dje da ukljuci, pa nas psiholoki pripremaju.

Gvidov brat
Gost
Gvidov brat

Radi li to vrijeme na struju ili na drva?

Koki
Gost
Koki

Budalastine
Nemaju pojma

Send this to a friend