Društvo

AccuWeather objavio veliku prognozu za ljeto: Velike vrućine na Balkanu

Foto: AccuWeather

Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu za ljeto za cijelu Evropu. Kako taj servis navodi Portugal, Španiju i Italiju čeka dosta vruć period s dosta “temperaturnih uspona i padova” tokom cijele sezone.

Svaki toplotni talas će na tome području trajati sedmicu ili dvije i karakterisaće ga rekordne temperature, ali njih bi trebali prekinuti spori olujni sistemi koji će dovesti do pada temperatura i padavina, prenio je portal Index.hr.

Ljetne vrućine na Balkanu

Južni dio Evrope očekuju rekordne vrućine, s naletima oluja. Slično prošlom ljetu, gradovi širom Balkana ove godine mogu očekivati ​​veći broj dana s temperaturama iznad 32 stepena Celzijusa.

U Bukureštu je 2021. godine zabilježeno 35 dana s temperaturama od ili iznad 32 stepena Celzijusa. Slično je bilo i s Atinom u kojoj je bilo 67 dana s temperaturom od najmanje 32 stepan, što je znatno iznad uobičajnog prosjeka od 46 dana.

Meteorolozi AccuWeathera za ovu godinu predviđaju da će temperature prelaziti 32 stepena između 31 i 38 dana u Bukureštu te između 55 i 63 u Atini.

Vrući periodi biće propraćeni sušama, mada bi one ove godine trebale da budu blažeg oblika nego 2021. godine, prenosi Index.hr.

Periodi grmljavine

U drugoj polovini ljeta trebalo bi da bude više nevremena propraćenog sa grmljavinom nego u prvoj. Međutim, ono vjerovatno neće biti dovoljno rašireno da prekine probleme do koje će dovesti period suše.

AccuWeather navodi da bi grmljavine mogle biti dvosjekli mač, u smislu da će donekle ublažiti period suše, ali da će dovesti do ozbiljnih vremenskih nepogoda, uključujući oluje koje bi mogle oštetiti usjeve pšenice i kukuruza.

Ljetne vrućine ne bi trebalo tako  da pogodei sjeverni dio Evrope kao onaj južni, kažu meteorolozi.

10

avatar
1000
10
0
0
 
9
tepihJorgoKotore moj🤣🤣🤣🤣🤣🤣Nemampojma
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
tepih
Gost
tepih

Velike veli vrućine na Balkanu… ka’ i svako ljeto

Jorgo
Gost
Jorgo

Nema većeg virusa od SPC koji je raznio Cg.
I toplotnog udara.
Tako da sve sto je prirodno, izdrzaćemo.

Kotore moj
Gost
Kotore moj

Sator na ledja i razapnes ga dje sjednes 🤣🤣🤣

🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Kako ce se zvati novi virus od udara sunca u glavu 🤣🤣🤣🤣🤣

Nemampojma
Gost
Nemampojma

E i sto cemo ???????????? Mozda da ne peremo ruke 20 sec ., ne peremo kvake od vrata sa asepsolom, da drzimo maske na glavu …Ili mozda da onoga ko dobije. suncanicu odma “” oznacimo”” i izbacimo na internet da se “” neprijatelj “” zna ..a medije da podupremo da zastrasuju narod Ajd vise oladite

Lopovi
Gost
Lopovi

Hahahahahahahaha koji li nam sad virus klimaktericni planiraju

Sembegar
Gost
Sembegar

Kako da ne… Ne umiju pogodit 3 dana unaprijed, a ne za cijelo ljeto.

Istina
Gost
Istina

Ovo zna vrabac na grani

Ma, dajte
Gost
Ma, dajte

Da mogu potrefit na 5 dana, kao da bi i na 5 mjeseci ili 5 godina.

Aoooo
Gost
Aoooo

Svaka godina ista priča. U stvarnosti, sve obična ljeta, uz nekoliko vrelih dana. Valjda ovo plaćaju proizvođači i prodavci klima.

Send this to a friend