Društvo

Ada se guši u smradu: Komunalno počelo da odvozi smeće

U dogovoru sa predsjednikom Opštine Nazifom Cunguom i predsjednikom JP “Morsko Dobro” Predragom Jelušićem, komunalci su danas počeli da odvoze smeće, zbog koga je Adi prijetila zaraza. A sve to zbog duga vlasnika kućica koji iznosi oko 50.000 eura, a zbog čega je Komunalno od 15. avgusta odustalo od pražnjenja kontejnera. Iz Morskog dobra je istovremeno saopšteno da je Opštini Ulcinj do 23. avgusta ove godine uplaćeno gotovo 563.000 eura i da se iz tih sredstava treba održavati komunalni red u zoni morskog dobra na teritoriji ove opštine.

Iz Javnog preduzeća “Komunalne djelatnosti” su kazali da je dogovoreno takođe da se inicira da vlasnici kućica sklapaju ugovore o odvozu otpada sa tim preduzećem i tako blagovremeno izmiruju obaveze ta uslugu.

Prije ovog dogovora sa Ade su nam stizale nimalo lijepe slike- gomile smeća razbacane svuda po najljepšem biseru crnogorskog primorja, a smrad koji se širi plažama je bio nepodnošljiv. Građani koji su se javili redakciji CdM-a kazali su nam da strahuju od zaraza.

Smeće na Adi

“Nemam komentar na novonastalu situaciju. Zarazićemo se. Hoće li se završiti ova agonija? Smrad se širi već danima. Dobićemo koleru”, žalio se ranije danas zabrinuti građanin.

Podsjećamo, razlog za ovu ekološku katastrofu je taj što su Komunalne djelatnosti odlučile da od 15. avgusta ne prazne kontejnere, odnosno ne odvode otpad sa kućica na obali rijeke Bojane, jer vlasnici kućica nijesu zaključili ugovore za odvoz smeća sa javnim komunalnim preduzećem.

Kako je ranije kazao direktor Skender Kalezići, vlasnici ne plaćaju svoje obaveze iako prema ugovoru koji imaju sa JP “Morsko dobro“ su to bili u obavezi da urade.

“Prema članu ugovora, korisnik je dužan da zaključi ugovor sa javnim komunalnim preduzećem o odvozu smeća i obezbijedi poštovanje propisa iz komunalne djelatnosti. Iako se prema istom tom dokumentu nepoštovanje ovog člana smatra povredom ugovorenih obaveza, osim vlasnika ugostiteljskih objekata, niko od korisnika morskog dobra na pomenutoj teritoriji nije zaključio ugovor sa JP Komunalne djelatnosti“, kazao je Kalezići.

Kalezići

Šteta koje preduzeće trpi zbog ovog problema, tvrdi on, je nešto manja od 50.000 eura za dvije godine, odnosno za 2016. i 2017. godinu.

Morsko dobro apeluje na poštovanje ugovora

Iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore smatraju da je problem odvoženja komunalnog otpada sa područja Ade Bojane potrebno hitno i sistemski riješiti, s toga još jednom apeluju na sve zakupce/korisnike objekata na obalama rijeke Bojane da pristupe zaključivanju ugovora o odvozu smeća sa preduzećem “Komunalne djelatnosti Ulcinj”, na način na koji ti rade ostali građni i privredni subjekti iz Ulcinja, ali i ostalih primorskih opština.

“Korisnici/zakupci ovih objekata su dužni i da kao poreski obveznici uredno izmiriju svoje obaveze prema nadležnim državnim organima, kao i da poštuju sve ostale odredbe sadržane u ugovoru o korišćenju morskog dobra da se isto koristi i eksploatiše u skladu sa svim pozitivno pravnim propisima koji su u neposrednoj vezi sa korišćenjem morskog dobra”, ističu oni.

Sa druge strane, dodaju, dužnost lokalnog komunalnog preduzeća jeste da stvori efikasne preduslove za kvalitetno odlaganje otpada i njegovo dalje zbrinjavanje, koji ni na koji način ne bi ugrožavo mještane i turiste jednog od najatraktivnijih dijelova crnogorske obale.

“S toga preporučujemo komunalnom preduzeću da nastave sa odvozom komunalnog otpada sa Ade Bojane, a Javno preduzeće će im ,u domenu svojih nadležnosti, dati punu podršku da na valjan način uspiju da  stvore obaveze prema korisnicima/zakupcima objekata”, poručuju oni.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore zaključno sa 23. avgustom 2017. godine uplatilo je u skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave Opštini Ulcinj ukupno 562,914,70 eura od čega 384.635,90 po osnovu zakupa kupališta, privremenih objekata i terasa, a od objekata na rijeci Bojana iznos od 176,288,80 eura.

“Upravo taj prihod u skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave i u skladu sa Ugovorom  o korišćenju i namjeni prihoda od naknada za korišćenje morskog dobra zaključenog između Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i opštine, taj je namjenjen za održavanje komunalnog reda u zoni morskog dobra”, kazali su u Morskom dobru.

S.Bošković, S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
aaama
Gost
aaama

voda kod ade je katastrofalno prljava, provela sam dan tamo sa momkom i oboma su nam iskocile crvene flekice sledeceg dana…. katastrofa koliko je zagadjeno

aaama
Gost
aaama

Kakva god da je istina, ko god da je kriv, problem treba iz korijena rjesavati u smislu mijenjanja navika. Svi koji dodju na veliku plazu dodju kolima i donesu sa sobom limenke i hranu koju kad sve pojedu i popiju fino mogu staviti u istu kesu u kojoj su je donijeli i polako kolima do kontejnera a ne ostavljat po… Više »

milosav
Gost
milosav

Klasični javaščul. Vlasnici kucic aplacaju visoke poreze godisnje, morsko dobro uplacuje pare opstini ulcinj, opstina ne mijenja nista (jer im odgovara da imaju kravu muzaru), a avetni turisti plate kucicu po 100 e na dan a da nemaju ni pitke vode. Voda u kucicama je voda iz bojane, iz iste te bojane u koju se fekalije izlivaju. Okupajte se par… Više »

Kenan
Gost
Kenan

Cijela Crna Gora ima problem sa smecem …. od Podgorice do Rozaja na magistrali na svakom parkingu smece pobacano a kako i nece nidje kontenjera …. UZAS

Marko
Gost
Marko

Pa logično bi bilo da se oduzme dozvola vlasnicima koji ne plaćaju odvoz smeća i da im se te kućice sruše. Barem neće zagađivati Bojanu jer osim što prljaju sve fekalije izlivaju u rijeku. I zabraniti dalju gradnju sojenica za izdavanje.

ccccccc
Gost
ccccccc

Treba ih pustit da se poguše od sopstvenog smeća.

Ano
Gost
Ano

Morsko dobro gazduje rijekom?

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Skinete sa racuna odmah,a smece treba redovno cistit zbog svih.

Kucica
Gost
Kucica

Da vam objasnim pošto se niste baš potrudili ili niste htjeli da čujete obje strane. Do sada su uvjek vlasnici dobijali račune i uredno plaćali sve. Ove godine vaš sagovornik, direktor komunalnog je odlučio da se ne dostave računi. Odgovor zašto ćete naći u današnjim medijskim izvještajima kako je Cungu “spasio” stvar i dogovorio da se ipak raščisti smeće. Jeftina… Više »

Radonja lugonja
Gost
Radonja lugonja

Jeste li vi normalni kale veze imaj vlasnici kućica sa planom. Sve ove deponije sam ja lično uslikan na velikoj plaži od ušća do kopakabana bruka I sramota I Notorna laž.
Komunalni preduzeće nije postavilo nijedan kontejner lak bi blizu vlasnika kućica a traži da mu se plati. Da smo mi normalna država oni bi bili pohapšeni za dan.

Colop
Gost
Colop

Rado ,nije ti bojana urbanisticki uredjena tako da, i da oce da postave kontejner mora bit planirano mjesto za to kao na slici. Sta bi ti, kao u americkim filmovima, ha? Neko pricaj kako da se rijese nelegalne vile koje se izdaju po 200 evra dnevno.

web
Gost
web

Zasto se ne pitate dje idu silne pare od istih tih kucica?! Ja cu vam reci NIGDJE! Od tih para je trebalo dosta tiga srediti tamo i NISTA. Ko zna dje ide milion, dva godisnje od istih vlasnika kucica a te pare je trebalo uloziti u infastrukturu tamo. Pitajte Morsko Dobro dje su pare.

Emmi Emmenbrüke
Gost
Emmi Emmenbrüke

Sramota a građani nemaju kulturu. .Treba kese u Market prodavat (jeftino ) .Država mora nac rjesenje?

Beatrice
Gost
Beatrice

Ovo je neprofesionalno od strane komunalnog, smeće treba odvoziti a naplatiti ćete sudski

Toni
Gost
Toni

Tako razmišlja neko ko misli da je nekontrolisano gomilanje smeća katastrofa. Ulcinjski čelnici izgleda tako ne misle.

Rony
Gost
Rony

Naplatite im unaprijed na pocetku sezone i necete imati nikakav problem

Send this to a friend