Društvo

Agencija za ljekove upozorila: Metotreksat dovodi do smrtnog ishoda

Agencija za ljekove i medicinska sredstva CALIMS izdala je upozorenje medicinskim radnicima koje se odnosi na primjenu lijeka “metotreksata” u liječenju reumatoidnog artritisa, psorijaze i Kronove bolesti, u kojem se navodi da njegova svakodnevna upotreba može dovesti do smrtnog ishoda kod pacijenata, piše Dan.

Iz Agencije se navodi da su prijavljene ozbiljne kontraindikacije ukoliko se taj medikament, koji se nalazi na osnovnoj listi ljekova, uzima svakodnevno.

“Greške u doziranju sa ozbiljnim posledicama, uključujući smrtne ishode, prijavljene su kada je „metotreksat” namijenjen za primjenu jednom nedjeljno za li ječenje inflamatornih bolesti uziman svakodnevno”, naglasili su iz CALIMS-a.

“Metotreksat”, kako ističu, treba da propisuju samo ljekari sa stručnim znanjem o primjeni ljekova koji sadrže metotreksat.

-“Zdravstveni radnici koji propisuju ili izdaju lijek „metotreksat“ za liječenje inflamatornih bolesti treba da: obezbijede pacijentu potpuna i jasna uputstva o doziranju jednom nedjeljno; pažljivo provjere prilikom propisivanja svakog novog recepta/izdavanja lijeka da li je pacijent/razumio da se lijek mora koristiti jednom nedjeljno; odluče zajedno sa pacijentom/ njegovateljem kojeg dana u nedjelji će pacijent uzimati „metotreksat”; obavijeste pacijenta/njegovatelja o znakovima predoziranja i upute ih da bez odlaganja potraže medicinski savjet u slučaju sumnje da je došlo do predoziranja” naveli su u CALIMS-u.

Upozoravaju da je „metotreksat“ odobren u Evropskoj uniji i Crnoj Gori za dvije različite grupe indikacija, od kojih svaka ima svoj režim doziranja.

Tako, za liječenje karcinoma učestalost zavisi od režima i može biti potrebna svakodnevna primjena „metotreksata“.

S druge strane, za liječenje inflamatornih bolesti, uključujući reumatoidni artritis, psorijazu i Kronovu bolest, doziranje „metotreksata” je jednom nedjeljno.

10

avatar
1000
8
2
0
 
10
M.S.PetarPanPetarBasketaš 3 x3daka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
M.S.
Gost
M.S.

Imala sam priliku da prisustvujem pregledu u Americi kada je doktorka predložila pacijentkinji da pije Zometu .. to su bila uputstva i upozorenja na kontraindikacije tog lijeka, rekla je pacijentu da dužim korišćenjem tog lijeka može se prouzrokovati kancer vilične kosti – prema studijama. Cak je pacijenu dala cijelu brošuru o lijeku odštampanu da se konsultuje sa porodicom da li… Više »

PetarPan
Gost
PetarPan

Odobrite ulje kanabisa koje mnoge pacijente spašava od sigurne smrti,a ne ove lijekove koji ubijaju pa kao problem doziranja.Niđe se ne vodi evidencija koliko je ljudi spašeno kanab. uljem ja ih znam min. petoro koje je medicona otpisala…

Petar
Gost
Petar

Čim je ruski lijek, naravno da je i smrtonosnij

cinik 🇮🇱
Gost
cinik 🇮🇱

Kao i život.

Ime
Gost
Ime

Kakve tablete , covjeka lijeci samo njegov organizam , to je najsavrsenija tvorevina na ovom svijetu . Wim Hoff

Lipovo
Gost
Lipovo

Opasniji su sintetički lijekovi od kotrobana! Biljni su nedostupni veccini stanovništva.

Tik Tak
Gost
Tik Tak

I treba vjerovat farmacetskim strucnjacima, sa laznim istrazivanjima. Oni ispituju svoje proizvode tako sto ih puste u prodaju, pa ko pretekne, pretekne…..odgovornih nema. Ludilo

daka
Gost
daka

to si zakljucio na osnovu svoje strucne analize.

Basketaš 3 x3
Gost
Basketaš 3 x3

daka na osnovu čega si ti zaklulio da nije u pravu rekla ti komšinica !? od čega se prave većina lekova- tableta ? od sintetike a sintetika je nuz proizvod iz otoada naftnih derivata oroveri – da bi se neki lek ispitao i pustio u oromet treba minimum 30 godina a oni ga ouste idma samo da je mikrobiološki ispravan

Kenan
Gost
Kenan

Znaci za neke je smrtonosan a za druge nije??

Send this to a friend