Društvo

Akcija čišćenja NP Prokletije

U toku redovnih aktivnosti pripreme za turističku sezonu 2018. godine Nacionalni park Prokletije izvršio je još jednu u nizu akcija čišćenja prostora nacionalnog parka.

Kako je saopšteno iz NPCG, akciju čišćenja sproveli su nadzornici parka i Služba ambijentalne higijene sa koordinatorom Parka.

“Očišćena je treća livada u dolini Grebaje. U planu je čišćenje i drugih djelova parka u cilju podizanja nivoa ambijentalne higijene u ovom zaštićenom prirodnom području”, dodaju oni.

Podsjećaju da je NP Prokletije osnovan 2009. godine.  Na prostoru Prokletija brojne su prirodne šumske zajednice lišćara i četinara, kao i karakterističnih planinskih i visokoplaninskih šumskih i livadskih predjela. Na teritoriji parka registrovano je preko 1.700 vrsta biljaka, što predstavlja 1/2 flore Crne Gore, ili nešto oko 1/5 ukupne balkanske flore.

Imajući u vidu brojne prirodne i kulturne vrijednosti na prostoru Parka i značaj zaštite, očuvanja i promocije ovog zaštićenog prirodnog područja, apelujuju na svijest građana da se na odgovoran način odnose prema njegovim ukupnim vrijednostima i odlažu otpad na mjesta namijenjena za to.

 

Send this to a friend