Društvo Održan sastanak između predstavnika Organizacije KOD i privrednog društva Šimšić-Montmilk

Ako se instalira postrojenje za prečišćavanje, rijeka Zeta neće imati ostatke mlijeka i različitih kiselina

Foto: Organizacija KOD

Na inicijativu kompanije „Šimšić Montmilk“ juče je održan sastanak na kom su predstavnici mljekare prezentovali planirani projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koji je neophodan da bi se zaustavilo višegodišnje zagađenje rijeke Zete, saopšteno je iz Organizacije KOD.

Povod za sastanak je bio zagađene rijeke Zete koje je, uzrokovano radom mljekare, koje je zajedno sa drugim slučajevima zagađenja ove rijeke predmet prijavljivanja nadležnima od strane KOD-a.

Na sastanku predstavnici mljekare su prezentovali sistem za prečišćavanje otpadnih voda koji planiraju ugraditi do kraja ove godine.

“Kako smo informisani od strane predstavnika mljekare, trenutno je u procesu odobrenje investicije preko IPARD programa, očekuje se skorije zaključenje ugovora sa nadležnim Ministarstvom, nakon čega bi bio raspisan međunarodni tender za izvođače radova i ukoliko sve bude išlo po planu, predstavnici tvrde da će mljekara do kraja godine imati prečistač otpadnih voda”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ocijenjenio da, ako se instalira postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, rijeka Zeta ne bi imala ostatke mlijeka i različitih kiselina već od kraja ove godine. Ovo je samo jedan od koraka da rijeka Zeta bude čista i da građani ponovo mogu bezbjedno da koriste rijeku.

“Organizacija KOD je primjenom dostupnih pravnih mehanizmima, podstakla da se krene u proces izgradnje prečistača za otpadne vode. Nastavićemo sa započetim praćenjem i procesuiranjem nadležnih institucija kao i preduzeća koja ne poštuju zakon i zagađuju naše rijeke”, dodaje se u saopštenju.

Poručuju da, ukoliko ne bude realizovano ono što je prezentovano na sastanku, Organizacija KOD će nastaviti da pravno procesuira slučaj i da se obraća državnim i lokalnim institucijama.

“Uskoro ćemo informisati javnost o ostalim subjektima koji onemogućavaju građanima da koriste rijeku Zetu za odmor, rekreaciju, sportski ribolov pa ni za navodnjavanje svojih njiva i voćnjaka”, piše u saopštenju.

Takođe, napominju, “nastavićemo da pratimo rad ostalih zagađivača i koristeći raspoloživa pravna sredstava natjerati da se očuva životna sredine”.

“Sve je ovo bio posao rukovodstva Opštine Danilovgrad i nadležne isnpekcije ali zbog njihovog stajanja po strani, građani i organizacije su bile primorane da ih natjeraju da završavaju svoj posao. Iako je postrojenje za tretman otpadnih voda mljekare trebalo uraditi još 1998. godine, kada je počela sa radom ova mljekara, izgradnja postrojenja bi bio jedan od koraka da Zeta bude rijeka bez neprečišćenih otpadnih voda”, kazali su iz Organizacije KOD.

Kompanije moraju ne samo da ugrade sisteme za prečišćavanje otpadnih voda već i adekvatno da ga koriste, a inspekcija da vrši redovnu kontrolu, a opština da prepozna potrebe privrede. Tako se uvažava lokalno stanovništvo, ekološka pravila i razvija lokalna ekonomija.

“Sve firme u svoj prihod mogu da uračunaju opremu za prečišćavanje otpadnih voda, država treba da im obezbijedi olakšice dok to realizuju. Na taj način imamo očuvanu životnu sredinu, preduzetnik poštuje zakon, a inspekcija ima manje posla”, zaključuju u saopštenju.

Send this to a friend