Društvo

Aktivizam mladima omogućava da utiču na kreiranje politika koje ih se tiču

Ilustracija

Mladi kroz aktivizam mogu lakše da shvate čime žele da se bave u životu, da se informišu o prilikama i mogućnostima koje im se nude, kao i da utiču na kreiranje omladinskih politika, poručili su iz nevladine organizacije NVO Prima.

Predstavnica NVO Prima, Jelena Jovanović, podsjetila je da je ta organizacija osnivačica Mreže omladinskih fondova za Zapadni Balkan i Tursku, zajedno za četiri organizacije iz regiona.

Jelena Jovanović, NVO Prima

“U toku prethodne sedmice Prima je potpisala ugovor sa tri organizacije iz Crne Gore, koje će u narednih godinu, raditi istraživanje o potrebama mladih, na osnovu kojeg će kreirati i predlagati omladinske politike, ali takođe će podsticati mlade na aktivno učešće u društvenom, socijalnom i ekonomskom životu, uz pomoć grantova koje smo im dodijelili u iznosu od po 14 hiljada eura”, navela je Jovanović.

Kako je precizirala, organizacije iz Crne Gore koje su nove članice Mreže omladinskih fondova za Zapadni Balkan i Tursku su Phiren Amenca, Koračajte sa nama, romska organizacija mladih iz Podgorice, Omladinski kulturni centar iz Herceg Novog i Građanski kreativni centar sa Cetinja.

Projekat Omladinski fondovi za Zapadni Balkan i Tursku

“Sljedeći korak u okviru projekta Mreža omladinskih fondova za Zapadni Balkan i Tursku jeste nastavak mentorske podrške za tri nove organizcije u našoj mreži, koja će biti realizovana u septembru”, najavila je Jovanović.

Ona je kazala da je projekat “Omladinski fondovi za Zapadni Balkan i Tursku” podržala Evropska komisija kroz program IPA CSF, a koji vodi Fondacija Ana i Vlade Divac, u partnerstvu sa NVO Prima, organizacijom Partners iz Albanije, Asocijacijom za obrazovanje MLADIINFO INTERNATIONAL iz Makedonije i Fondacijom volontera zajednice iz Turske.

Kvalifikovana omladinska aktivistkinja, Polina Čečina, kazala je da se preselila u Crnu Goru iz Rusije prije osam godina, kad je imala 13, navodeći da se u školi dobro uklopila.

Polina Čečina, kvalifikovana omladinska aktivistkinja

“Nakon nekoliko godina adaptacije, shvatila sam da imam potrebu da se aktiviram i da radim nešto, jer sam u Rusiji bila generalno aktivna i ta moja potreba se vratila. Shvatila sam da moram da se pokrenem. Ključna tačka je bilo otvaranje Omladinskog kluba u Tivtu. Tu sam se uključila od početka i krenula da volontiram”, navela je Čečina.

Ona je kazala da je shvatila, kada je krenula da volontira, da je to ispunjava, navodeći da se postepeno uključila u omladinski aktivizam, postala vršnjačka edukatorka i počela da učestvuje u Erasmus projektima.

“To mi je promijenilo život, jer sam shvatila šta me ispunjava i čini srećnom, mnogo bolje sam upoznala sebe, a da ne kažem koliko sam novih prijatelja stekla preko tih aktivnosti. Shvatila sam koji fakultet želim da upišem i čime želim da se bavim u životu”, rekla je Čečina.

Ona je ističe da je danas aktivna na više polja, navodeći da pokušava to da podijeli sa vršnjacima, “da bi oni shvatili kakve prilike imaju, a ne koriste ih, zato što mladi u našoj sredini nijesu dovoljno informisani”.

“Postoji veliki broj prilika i mogućnosti za koje mnogi od mojih vršnjaka ne znaju da postoje. Sve je jako jednostavno i pristupačno samo je stvar informisanosti i da mlada osoba ima želju da se informiše. Treba početi od jednostavnih stvari kao što je volontiranje u lokalnoj zajednici”, rekla je Čečina.

Postoji i, kako kaže, veliki broj nevladinih organizacija koje nude te mogućnosti mladima, “samo je potrebna želja”.

Vršnjački edukator i član NVO Prima, Nemanja Dragišić, ocijenio je da je učešće mladih bitno zato što oni najbolje znaju kako da se izbore za svoja prava i potrebe.

Nemanja Dragišić, vršnjački edukator i član NVO Prima

“Mladi mogu dati drugačiji pogled i svoje shvatanje na temu omladinskih politika. Smatram da se mladi trebaju informisati na kojim mjestima i kojim institucijama se trebaju obratiti da bi mogli da daju svoje prijedloge i savjete za dalju obradu omladinskih politika”, rekao je Dragišić.

Članica Radne grupe za izradu lokalnog plana o mladima na Cetinju i Građanskog kreativnog centra, Bojana Ivanović, smatra da glas mladih nije dovoljno zastupljen u društvu.

Bojana Ivanović, članica Radne grupe za izradu lokalnog plana o mladima na Cetinju i Građanskog kreativnog centra

“Mislim da me je neznanje natjeralo da se prijavim za članstvo u Radnoj grupi. Mi, kao mladi, nijesmo upućeni šta predstavlja taj dokument. Mislim da to ne treba da bude lista želja odraslih osoba, nego da se i mi mladi pitamo”, istakla je Ivanović.

Ona smatra da, kao mlada osoba, treba da ima glas i pravo da bude upućena šta taj dokument predstavlja, a nakon toga da, kako je navela, izrazi svoje želje i potrebe, kao i potrebe svojih vršnjaka.

“Mislim da je, kao predstavnika srednjih škola, to moja uloga u radnoj grupi. Mislim da mogu mnogo da doprinesem, iako nemam mnogo godina i iskustva, koliko imaju odrasle osobe, ali smatram da me to ne čini manje značajnom od njih”, rekla je Ivanović.

1 Komentar na "Aktivizam mladima omogućava da utiču na kreiranje politika koje ih se tiču"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend