Društvo Direktor Instituta Mirko Đurović

Akvarijum Boka daće novi život Institutu za biologiju mora

Otvaranje Akvarijuma Boka očekuje se krajem maja 2020. godine. Direktor Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore Mirko Đurović ocjenjuje da će Akvarijum dati “novi život Institutu”.

Prema njegovim riječima, koncept Akvarijuma je izgrađen prošle godine, i uklopljen je u postojeći prizemni prostor Instituta za bilogiju mora.

“Akvarijum se nalazi u Palati Radoničić, koja je pod zaštitom spomenika kulture Crne Gore. Rekonstrukcija u ovakvim objektima je izuzetno zahtjevna, kako sa arhitektonsko-građevinskog aspekta, tako i sa aspekta pravljenja plana za smještaj samih akvarijumskih bazena i prateće tehnike. Nakon više mjeseci planiranja i promišljanja sa izabranim arhitektonskim biroom Enforma iz Kotora došli smo do rješenja koje zadovoljava sve preduslove za očuvanje samo forme zgrade Instituta i pune funkcionalnosti dostupnog prostora. Radi se o površini od 300 metara kvadratnih, koje Institut nije koristio punih 30 godina zbog lošeg stanja samih prostorija i dotrajalosti instalacija. Sada ovom dijelu Instituta dajemo novi život”, rekao je Đurović za portal Univerziteta.

Kako je istakao, prva prostorija će se sastojati od tri velika bazena, dimenzija 2×3 metra, sa najkarakterističnijim ribama Mediterana i organizmima koji žive uz samu obalu.

“Jedan od akvarijuma će biti “splah tank” koji imitira obalnu zonu plime i osjeke. U drugoj prostoriji biće sedam bazena različitih dimenzija. Najveći, dimenzija 5×2 metra, imaće najkrupnije stanovnike akvarijuma. Planirano je da u njemu budu krnje i pagrovi-stanovnici dubokih voda Jadranskog mora. Treća prostorija je posvećena Bokokotorskom zalivu”, pojašnjava Đurović.

U trećoj prostoriji posvećenoj Bokokotorskom zalivu najmlađima će biti dostupan i “touch tank”.

“U njoj centralno mjesto zauzima “touch tank” u obliku Kotorskog zaliva u koji ćemo smjestiti ribe koje su karakteristične za Boku. Osim ovog bazena, u ovom prostoru će biti tankovi sa meduzama za koje smatramo da će i te kako privući pažnju budućih posjetilaca. Jedan od ciljeva našeg akvarijuma jeste edukacija posjetilaca o flori i fauni Jadranskog mora. U tom smislu smatramo za obavezu da najmlađim posjetiocima omogućimo i određeni oblik interakcije sa morskim organizmima. Takozvani “touch tank” koji će biti visine 1,2 metra, gdje će djeca moći da dodirnu vodu i osjete blizinu organizama u bazenu”, dodaje.

Mirko Đurović

On naglašava da je Institut za biologiju mora jedina naučnoistraživačka ustanova koja se bavi zaštitom i proučavanjem Jadranskog mora u Crnoj Gori, tako da su sve njihove aktivnosti povezane sa naučnim djelovanjem i razvojem.

“Tako je i sa novim segmentom Instituta – Akvarijumom Boka. Naime, ovaj budući prostor sa novom opremom će osim edukativnog značaja, naučnicima u Institutu omogućiti da izvode različite naučne eksperimente “in vivo”, da prate rast i razvoj organizama, interkaciju među vrstama u akvarijumskim uslovima, dakle sve ono što je vrlo teško pratiti u prirodnoj sredini. Smatram da će se kroz naučni rad u Akvarijumu Boka uspješno povezivati sa svim sličnim institucijama na Mediteranu i kroz međusobnu saradnju dovesti do još bolje povezanosti Instituta za biologiju mora i Univerziteta Crne Gore sa naučnom zajednicom Mediteranskog područja”, kaže direktor Instituta za biologiju mora.

Ističe da je model rada akvarijuma u sklopu naučne ustanove poznat širom svijeta, te da je nama najbliži takav akvarijum u Dubrovniku, zatim akvarijum na Kritu, u Napulju…

“Već duži niz godina je zastupljen trend smanjenog finansiranja Instituta ovog tipa od strane država i težnja svakog od njih je da obezbijedi dodatna sredstva za svoj naučnoistraživački rad. Institut za biologiju mora je uspio da zaokruži finansijku konstrukciju Akvarijuma Boka isključivo iz donacija, tako da od momenta otvaranja ostaje na budućim zaposlenima u Akvarijumu Boka i upravi Instituta da obezbijede finansijski održiv akvarijum koji će se finansirati putem naplaćivanja ulaznica, međunarodnih naučnih projekata i budućih donacija. U tom smislu, planirano je da akvarijum bude otvoren 11 mjeseci, od sredine februara do sredine januara svake godine, dok bi se tokom pauze vršio redovni remont postrojenja za održavanje i akvarijumskih bazena”, navodi Đurović.

Naseljavanje organizama u Akvarijumu Boka počeće tokom marta, a planirano je da za nepuna dva mjeseca sakupe više od 150 predstavnika morske flore i faune.

“Sakupljanje će se odvijati u nekoliko faza na području Bokokotorskog zaliva i priobalnom dijelu duž cijelog Crnogorskog primorja. Najveću pomoć očekujemo od profesionalnih i sportskih ribolovaca sa kojima već duži niz godina imamo saradnju, a takođe će i naši naučnici dati veliki doprinos u metodologiji sakupljanja, lokacijama za određene vrsta i bezbjednom transportu svih organizama do Kotora”, rekao je Đurović.

Napominje i da svaki akvarijum ima dinamičan rad tokom cijele godine u smislu promjene raznih vrsta morskih organizama.

“Želimo da mlađe jedinke koji vremenom porastu u našim bazenim vratimo ponovo u prirodnu sredinu, a njih zamijenimo nekim drugim primjercima. Na taj način brinemo o organizmima koje smo “pozajmili” iz mora, postižemo različitost postavke, a posjetiocima koji žele da dođu više puta omogućimo da uvjek mogu da vide i nauče nešto novo u akvarijumu”, dodaje Đurović.

Podsjeća da je Institut za biologiju mora krajem 2018. godine započeo projekat izgradnje i adaptacije dijela svojih prostorija kako bi se otvorio prvi morski akvarijum u Crnoj Gori.

“Akvarijum Boka je finansiran najvećim dijelom iz donacije Kraljevine Norveške kroz projekat MONTEAQUA koji se zvanično završava 4. juna 2020 godine. Dodatna finansijska sredstva obezbijeđena su zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, JP Morsko dobro i Univerziteta Crne Gore. Cjelokupni projekat izgradnje i opremanja trajaće 18 mjeseci. Želimo da damo sve od sebe da zadate rokove ispoštujemo i da zajedno sa svim donatorima i prijateljima Instituta i Univerziteta Crne Gore upriličimo svečano otvaranje Akvarijuma Boka krajem maja 2020. godine”, zaključio je Đurović.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
SonjaHhhh
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sonja
Gost
Sonja

Samo mrtvo slovo na papiru kao i zicara.

Hhhh
Gost
Hhhh

Svaka nova stvar je dobro pogotvo sto se mi bavimo turizmom i taj proizvod ce se prodavati strancima. Samo mi nije jasno kako moze biti bazen 2 ×5 taj bazen bi valjda trebalo da ima sirinu duzinu i visinu

Send this to a friend