Društvo

Alarmantno: U Brezoviku se godišnje 400 pacijenata liječi od karcinoma pluća

Foto: Skupština Crne Gore

Skupštinski odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje jednoglasno je podržao Predlog zakona o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda. Riječ je o dobrom zakonu jer je njegov osnovni cilj, kazao je predsjedavajući poslanik DPS-a Suad Numanović zaštita i zdravlje građana Crne Gore.

Podaci Instituta za javno zdravlje su, kako je rekao, alarmantni, jer pokazuju da se godišnje u bolnici u Brezoviku liječi 400 građana Crne Gore od karcinoma pluća.

“Ovaj zakon je bitan, jer su podaci koje dobijamo od Svjetske zdravstvene organizacije upozoravajući. Prema njihovim predviđanjima 2030. godine godišnje će u svijetu umrijeti oko 10 miliona stanovnika od posljedica upotrebe duvanskih proizvoda. To su podaci koji nas pozivaju na ozbiljnost i kod donošenja i sprovođenja ovog zakona”, kazao je Numanović.

Liječenje jednog oboljelog od karcinoma pluća, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović državu košta više desetina hiljada eura, odnosno prema podacima iz 2015. godine oko 70.000 eura.

“Dokazano je da pušači imaju 20 puta veću vjerovatnoću da obole od raka pluća u odnosu na nepušače i da konzumiranje duvanskih proizvoda za posljedicu ima nastanak maligniteta pluća kod približno 90 odsto muškaraca i 80 odsto žena. Takođe, istraživanja i podaci zdravstvenih profesionalaca ukazuju na snažnu povezanost pušenja, kako aktivnog tako i pasivnog, sa 24 vrste različitih oboljenja” naglasio je ministar.

Postojeći zakoni koji se odnose na ovu oblast, kako je rekao, nisu dali očekivane rezultate.

“Za nepunih sedam godina naplaćeno je svega 2,7 miliona eura po osnovu taksi, što je u prosjeku godišnje nešto manje od 500.000 eura. Ti budžetski prihodi su zaista simbolični i svakako nemjerljivi u odnosu na štetne posljedice upotrebe duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima i neuporedivo niski u odnosu na utrošak sredstava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja”, ocijenio je Hrapović.

Sve to je, kako je istakao, alarm za crnogorski sistem koji ukazuje na potrebu unapređenja, prije svega, preventivnog djelovanja.

“Jedna od mjera odnosi se i na potpuno zakonsko ograničavanje upotrebe duvanskih proizvoda u radnom i javnom prostoru. Stoga je ovim Predlogom zakona propisan jasan prohibitorni stav po pitanju pušenja, prije svega, u zatvorenom prostoru”, naglasio je Hrapović.

Novim zakonskim rješenjem, kako je objasnio, strogo je zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u bilo kom dijelu zatvorenog prostora u kome poslove, između ostalog, obavljaju državni i lokalni organi i službe; prostora u kome se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna djelatnost; socijalna zaštita; sport i rekreacija; trgovinska djelatnost; proizvodnja, promet i skladištenje hrane; snimanje i javno emitovanje programa, kao i u prostoru u kome se održavaju sastanci i javni skupovi.

“Još važnije, ne dozvoljava se pušenje u bilo kojoj prostoriji ili njenom dijelu u kojoj se konzumiraju hrana i piće. Dakle, u djelovima kafića, barova, restorana u kojima se služi piće ili hrana, strogo je zabranjeno pušenje”, precizirao je ministar.

Usvajanjem ovog zakona, kako je kazao, automatski prestaje da važi Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima.

“To znači, da više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje. Ali, postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu”, rekao je Hrapović i dodao da su u tom smislu ovim zakonom jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora.

Uvažavajući zahtjev Privredne komore i priređivača igara na sreću, a s obzirom na specifičnost priređivanja igara na sreću u ovim prostorima, kako je kazao, izuzetak su jedino kazina kojih je trenutno u sistemu pet.

<<<Pušenje će biti dozvoljeno samo u kazinima<<<

“Naglašavam da su kazina izrazila spremnost da pored posjedovanja specifičnih ventilacionih aparata i prečišćivača vazduha plaćaju i takse u iznosu i na način koji odredi Vlada”, istakao je Hrapović.

Novim zakonom zadržane su odredbe iz prethodnog zakonskog akta koje se odnose na zabranu reklamiranja, propisivanje uslova proizvod nje, prometa i obilježavanja duvanskih proizvoda, zaštitu maloljetnih lica i slično.

“Prvi put se ovim zakonom propisuje obaveza proizvođača i uvoznika duvanskih proizvoda da obavještavaju Ministarstvo zdravlja, a nakon pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, i Evropsku komisiju o svim bitnim podacima u vezi sastojaka i emisija supstanci duvanskih proizvoda i izmjeni tih podataka, kao i obaveza sprovođenja studija i istraživanja tržišta, sklonostima različitih grupa potrošača i slično”, rekao je Hrapović.

Još jedna važna novina jeste i da se, kako je kazao, ovim zakonom uređuje promet i upotreba novih duvanskih proizvoda i elektronskih cigareta.

“I prema ovim vrstama proizvoda smo opredijelili isti stav zabranjena je njihova upotreba u zatvorenom, odnosno radnom ili javnom prostoru. Zabranjeno je i dodavanje aditiva sa karakterističnom aromom i aromatičnih materija koje daju miris ili ukus duvanskim proizvodima, a koje utiču na izmjenu mirisa ili ukusa proizvoda, jačinu duvanskog dima, te koji stvaraju privid da je duvanski proizvod manje opasan po zdravlje”, istakao je Hrapović.

S obzirom na rizike koje konzumiranje duvanskih proizvoda donosi, kako je kazao, očekuje punu i dosljednu primjenu ovog zakona.

“Nadzor nad sprovođenjem zakona vrši Ministarstvo, dok poslove inspekcijskog nadzora vrše Uprava za inspekcijske poslove i to preko zdravstvenih, sanitarnih, tržišnih i turističkih inspektora. Smatram da je primjena ovog zakona nacionalni interes u cilju smanjenja obolijevanja naših građana i očekujem podršku medija za njegovu punu implementaciju”, zaključio je ministar.

Novi predlog zakona, prema ocjeni poslanika Socijaldemokrata Borisa Mugoše je hrabar iskorak koji će, kako je kazao, izazvati reakcije dijela javnosti koji konzumira cigarete.

“Podaci koje smo dobili su alarmantni. Složićemo se da raniji zakon nije dobro implementiran. Nije se dobro radilo ni kada je nadzor u pitanju. Rješenje sa taksama je bilo vrsta kompromisa”, kazao je Mugoša.

Interes zdravlja mora biti iznad bilo kojeg interesa, jer posljedice pušenja, kako je istakao, ne uništavaju samo zdravlje aktivnih pušača nego i pasivnih.

“Zato podržavam zakon, jer nam svima na prvom mjestu mora biti zdravlje sadašnjih generacija, ali i onih koje tek dolaze”, naglasio je Mugoša.

Za razliku od njega, poslanicu DPS-a Maju Bakrač brine nezadovoljstvo poslodavaca i ugostitelja zbog, kako je rekla, pada prometa tokom zime.

“Možda je trebalo ići u pravcu da se ugostiteljski objekti fizički podijele i da se u nekom dijelu objekta mogu koristiti cigarete i piće”, kazala je Bakrač i dodala da podržava zakon, jer treba sačuvati zdravlje ljudi, prije svega djece i trudnica.

Generalna direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju i harmonizaciju propisa u Ministarstvu zdravlja Slađana Pavlović odgovorila joj je da su ugostitelji spremni i da podržavaju zakon.

“Iskustva zemalja koje su se odlučile za ovaj korak pokazala su da je porasla produktivnost radne snage i da je zdraviji ambijent, da je došlo do promjene klijentele u smislu da su porodice sa djecom počele da dolaze u kafiće i restorane, da su se smanjili troškovi vezano za održavanje aparata za pročišćavanje vazduha, a i turisti su već navikli da kada žele da zapale cigaretu izađu napolje, jer su se odvikli od pušenja u zatvorenom prostoru. Ovo će nas još više pozicionirati na turističkoj mapi” zaključila je Pavlović.

6

avatar
1000
5
1
0
 
6
Poznavalac mateKorisnik usluLješkopolje XAloaloMala
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Poznavalac mate
Gost
Poznavalac mate

Najsmrtonosnijih karcinom pluća, adenokarcinom, nema nikakve veze sa pušenjem. Ostale vrste karcinoma pluća nemaju direktnu vezu sa pušenjem, to je kompleksna materija, ali da pušenje pogoršava kliničku sliku je istina

Korisnik uslu
Gost
Korisnik uslu

Najsmrtonosnijih kancer pluća, adenokarcinom, nema nikakve veze sa pušenjem. I ostale vrste karcinoma nisu direktno povezane sa pušenjem, a da pušenje pogoršava kliničku sliku je istina

Lješkopolje X
Gost
Lješkopolje X

Ne gospodo kancer se dobija od loše hrane,tj smeća koje je u našim prodavnicama.Ubili ste zdravu proizvodnju hrane ,pričajte sta hoćete,obrišite komentar,ali to je problem,hrana

Aloalo
Gost
Aloalo

Pitam se zasto alarmantno? Zalim se izabranoj glupaci godinu i po da kasljem i na krvav ispljuvak, ona kaze nije nista. Na kraju ipak tumor. Popusih iako nikad ne pusih. Moj ministre…sve je sra.e. Zdravstvo po najvece.

Pošteno bi bilo
Gost
Pošteno bi bilo

Liječenje pušača od raka pluča, grla, glasnih žica i jednjaka ne bi smjelo biti obuhvaćeno osnovnim zdravstvenim osiguranjem. Kao ni liječenje jetre kod alkoholičara. Na kutijama lijepo piše o opasnosti duvana po zdravlje, znači nisu bili neobavješteni.

Mala
Gost
Mala

Zasto ako nije dokazano da se te bolesti dobijaju iskljucivo ovim putem? Poznato je da se kancer javlja i kod nepusaca. Informisite se.

Send this to a friend