Društvo

Ambasada Italije poklanja crnogorskim školama softver za učenje njihovog jezika

Povodom Nedjelje italijanskog jezika u svijetu, u Ministarstvu prosvjete nastavnicima italijanskog jezika predstavljen je softver za učenje italijanskog jezika, koji će Ambasada Italije donirati crnogorskim školama, te održana radionica „Upotreba kompjutera i interneta u nastavi italijanskog jezika kao stranog jezika“.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, cilj donacije softvera je da se podstakne korišćenje novih tehnologija za obnovu tradicionalne nastave, olakša rad nastavnika i, prije svega, izazove više radoznalosti i interesovanja učenika.

Direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje, Arijana Nikolić-Vučinić, podsjetila je da o značaju poznavanja stranih jezika u savremenom svijetu govori Strategija „Evropa 2020“, koja definiše unapređenje kvaliteta i svrsishodnosti učenja jezika kao jedan od ključnih ciljeva.

“Ona je naglasila da je poznavanje jezika uslov za slobodno kretanje, rad i učenje širom Evrope, te da doprinosi konkurentnosti pojedinaca i industrije, a takođe je i jedna od ključnih vještina na evropskom tržištu rada”, navode u Ministarstvu.

Podsjetila je i da je Ministarstvo prosvjete kroz posljednju reformu obrazovanja uvelo učenje engleskog jezika u predškolskim ustanovama i prvom razredu osnovne škole, te da je uveden i drugi strani jezik od šestog razreda, kao i odjeljenja sa nastavom na engleskom jeziku.

“Uvođenjem relevantnog softvera, kao dodatnog sredstva uz udžbenik koji se koristi za učenje italijanskog jezika u školama, stvaramo pretpostavke za podizanje kvaliteta nastave italijanskog jezika u crnogorskim školama. Posebno je važno što se ovaj program može koristiti i na multimedijalnim tablama i na običnim računarima, pa će svaki nastavnik biti u prilici da ga svakodnevno koristi”, naglasila je Vučinić-Nikolić i zahvalila Ambasadi Italije na donaciji.

Ambasador Italije Luka Celioli istakao je da će narednih dana, zahvaljujući podršci kompanije Terna, Italija donirati svim školama u našoj zemlji gdje se organizuje nastava italijanskog jezika novi računarski program za predavanje jezika Dantea.

“Riječ je o ukupno 138 multimedijalnih CD-ROM-ova, koje je proizvela italijanska specijalizovana izdavačka kuća Edilingua – Progetto italiano junior 1-2 i Progetto italiano 1-2”, objasnio je Celioli, zahvalivši Ministarstvu prosvjete na intenzivnoj bilateralnoj saradnji i promociji italijanskog jezika.

Send this to a friend