Društvo

Ambasada Palestine: Izraelska vojska otela je 8.270 Palestinaca na Zapadnoj obali od 7.oktobra prošle godine

Foto: Ambasada Francuske

Svake godine 17. aprila, palestinski narod u Palestini i dijaspori obilježava Dan palestinskih zatvorenika, nakon što je taj dan 1974. godine usvojio Palestinski nacionalni savjet kao nacionalni dan slobode zatvorenika u izraelskim zatvorima, kako bi se ujedinile sve aktivnosti koje podržavaju njihovu borbu i njihovo legitimno pravo da budu slobodni.Od tog datuma, Dan palestinskih zatvorenika je dan koji palestinski narod obilježava svake godine gdje god da se nalazi, u Palestini i dijaspori, na različite načine i oblike, kako bi podsjetio svijet na palestinske zatvorenike, njihovu patnju, i čemu ih Izrael podvrgava, uključujući neke od najgorih oblika torture, mučenja i zlostavljanja, teška kršenja međunarodnog i humanitarnog prava i konvencija, posebno međunarodnog humanitarnog prava, Četvrte ženevske konvencije, principa ljudskih prava i Statuta Međunarodnog krivičnog suda, navode iz ambasade Palestine u Crnoj Gori.

Kako navode izraelska okupaciona vojska otela je 8.270 Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući okupirani Jerusalim, od 7. oktobra 2023. godine, među kojima se nalazi 275 žena, 520 djece i 66 novinara, uključujući 45 novinara koji su privedeni bez optužnice ili suđenja.

“Broj administrativnih zatvorenika do početka aprila porastao je na više od 3660, uključujući 22 žene i više od 40 djece. Broj zatvorenika koji služe doživotne kazne porastao je na 600.
Štaviše, broj starih zatvorenika dostigao je 21 nakon što je Waleed Daqqa nedavno preminuo zbog medicinskog zanemarivanja u izraelskom zatvoru, i nakon što je odslužio 38 godina zatvora, uprkos tome što je završio zatvorsku kaznu u februaru prošle godine, 2023. Najstariji zatvorenik je Mohammad Al-Tous iz grada Al-Jab’a u pokrajini Vitlejem, koji je u zatvoru od 1985. godine.
Broj zatvorenika koji su umrli u izraelskim zatvorima od 1967. je 252 nakon što je 16 zatvorenika nedavno umrlo u okupacionim zatvorima zbog mučenja i medicinskog zanemarivanja. Ovaj broj ne uključuje sve zatvorenike koji su umrli/ubijeni nakon 7. oktobra, jer Izrael odbija da objavi informacije o njihovim imenima i brojevima”, navodi se u saopštenju. .

Tu je, kako dodaju i 27 umrlih ili ubijenih zatvorenika čija tijela Izrael i dalje odbija da vrati, uključujući Anisa Doulu, čije tijelo drže od 1980. godine.

“Kampanje otmica koje su u toku a koje izraelska okupaciona vojska sprovodi od 7. oktobra praćene su eskalacijom zločina i kršenja, uključujući teška premlaćivanja, mučenja, prijetnje zatvorenicima i njihovim porodicama, široko rasprostranjenu sabotažu, uništavanje domova i imovine građana, oduzimanje vozila, novca, zlata i nakita, pored masovnog uništavanja infrastrukture, posebno u Tulkaremu i Dženinu. Takođe, izraelska okupaciona vojska sprovodila je pogubljenja na terenu, uključujući članove porodica zatvorenika, i eskalirala ispitivanja na terenu”, saopšteno je iz ambasade Palestine.

Send this to a friend