Društvo

Amfilohije: Dokument iz 1919. potvrđuje crkvenu imovinu

Mitropolit Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije za RTS je izjavio da Mitropolija ima dokument iz 1919. godine u kome stoji šta tačno propada državi Crnoj Gori, što će predstaviti i međunarodnoj javnosti.

<<<Mitropolija: Vlada da povuče zakon ili ćemo svetinje braniti još odlučnije<<<

“Od svih crkava samo jedna kapela u bolnici Danilo Prvi upisana je kao državna imovina, sve ostalo je pripadalo crkvi. I 1868. i 1878. godine i za vrijeme kralja Nikole navodi se šta je državno, šta je vladarske kuće, a šta je crkveno”, ukazuje Amfilohije.

Poručio je da Mitropolija crnogorsko-primorska traži da se crkvena imovina koja je oduzeta poslije Drugog svjetskog rata vrati, što je i urađeno 2000. godine, ali, kako je istakao, ta odluka je poslije ukinuta.

Na tvrdnje vlasti da je kralj Aleksandar Karađorđević ukinuo mitropoliju, Amfilohije kaže da je on samo potvrdio odluku crkve, nekadašnje Pećke patrijaršije na saboru koji je predvodio mitropolit crnogorski.

“Sve sveštenstvo i monaštvo je tada prišlo i objedinilo se. To jedinstvo traje do danas. Nadam se da će to vlast shvatiti, da je to protiv bića Crne Gore i njene duše i protiv evropskih zakona”, kazao je Amfilohije.

Ističe da bi usvajanje zakona kojim bi imovina crkve postala državna bio nastavak zločina izvršenog rušenjem crkve na Lovćenu poslije Drugog svjetskog rata. Ističe da se nada da će vlasti shvatiti da politici ne mogu da podređuju biće Crne Gore.

Govoreći o poruci koju je poslao na Trojičindanskom saboru ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici gdje je pozvao crnogorske vlasti da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski i “da ne stvaraju razdore i mržnju”, mitropolit Amfilohije je rekao da se nada se da će crnogorske vlasti to razumjeti.

“To nije samo moja poruka i episkopskog savjeta, već i poruka čitavog naroda, sveštenstva i monaštva. Ukoliko ne prihvate poruku, sami sebi potkopavaju temelje, odriču se od zakona Svetog Petra Cetinjskog, odriču se osnivača crnogorskog zakonodavstva i temelja na kojima je Crna Gora zasnovana – Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog, Petra Drugog Lovćenskog, pa sve do kralja Nikole Petrovića”, poručio je Amfilohije u intervjuu za RTS.

Prema njegovim riječima ako vlasti u Podgorici zaista hoće istinsku budućnost Crne Gore, ne mogu je graditi na drugim, osim na temeljima na kojima je sagrađena i građena kroz vekove, naročito do 1918. i poslije te godine, sve do današnjeg dana.

Na kritike da je Sabor bio političkog karaktera, Amfilohije kaže da je svakom na skupu bilo jasno da tu nema nikakve veze sa politikom.

“To je crkva božja i narod koji je iznade svega vjeran Svetom Petru Cetinjskom i Svetom Vasiliju Ostroškom”, naveo je Amfilohije

Vlast ne može sebi da podređuje duhovnost Crne Gore

Prema njegovim riječima, vlasti ne mogu da podređuju svojoj politici “biće Crne Gore i njenu sveukupnu istoriju”, pogotovo njenu duhovnost.

Kako je naglasio, nada se da ova Crna Gora ne želi da razdvaja biće, već da se vraća i da obnavlja predanja koje je ugroženo naročito poslije Drugog svjetskog rata, rušenjem crkve na Lovćenu.

“Ovo što se sad pokušava bio bi nastavak tog zločina izvršenog rušenjem crkve na Lovćenu. To je crkvena imovina koja je upisana u katastar – jezerski vrh i crkva Svetog Petra Cetinjskog”, ukazuje Amfilohije.

126

avatar
1000
38
88
0
 
87
Martaxxyxxyxxyxxy
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aaaaa
Gost
Aaaaa

Dobra im je ova fora, da otimaju crkvenu imoviny, da se skrene paznja naroda sa koverte i drugih kradja i kriminala….

drug
Gost
drug

Kada finansijska policija provjeri sve papire u MPC, moglo bi doći do promjene imena u Mitropolija spuška.

vukomita
Gost
vukomita

OPET SE BAVITE LAZIMA I FALSIFIKATIMA..ODLUKA JE DONIJETA .

Marta
Gost
Marta

I još pitanje, kako cetinski manastir može biti sjedište mitropolije SPC kada je izgrađen 1484 god., a Pećka patrijaršija ukinuta 1463 god ?
Nema mi logike.

Joo
Gost
Joo

objasnjavas krimosima, falcifikatorima istorije, teroristima, i okupatorima…….oni cuju samo sto njima odgovara…..

CUCA
Gost
CUCA

Ahaaaa MARTA i to ne znas? Pa Zeta je prva Srbska drzava a Ivan Crnojevic utece od Turaka iz Zabljaka u prdopolinu i nepristupacni kamenjar pa napravi Manastir Cetinjski

Marta
Gost
Marta

Neka si ti meni stručno to objasnio, ali postoji problem, a to je da srpska Zeta tada već ne postoji više od vijeka. Ako su Nemanjići osvojili Duklju, i vladali njom kao Zetom dva vijeka je li to znači da je zauvijek srpska zemlja?

xxy
Gost
xxy

Marta nisu Nemanjici osvojili Zetu nego je Stefan Nemanja oslobodio svoj rodni kraj od Vizantije. Sv.Sava osniva Zetsku eparhiju u Boki koju Car Dusan uzdize na nivo Mitropolije i kasnije se seli na Cetinje . A prije njih za vrijeme Vojisavljevica npr Nadbisup Barski dobija titulu Primas Srpski od strane Vatikana jer se Biskupija nalazi u srpskoj zemlji medju Srbima… Više »

Marta
Gost
Marta

Neka si ti isto meni rekao.Znam ja da ste imali i imate samo najbolje namjere.
Trebalo se od tog zlog Vizantinca Vojislavljevića osloboditi i porušiti Duklju do temelja isto kao od tog zlog Njegoša Petrovića ( valjda Venecijanca ) i danas treba osloboditi svetinje od ovog novog zlog zlikovca.

xxy
Gost
xxy

A kako mogu crkve u CG danas biti vlasnistvo CPC a CPC ukinuta navodno 1920 a Marta po toj tvojoj logici.
Ako je ukinuta Pecka Patrijasija nije ukinuta Mitropolija Crnogorska kao njen dio.

Marta
Gost
Marta

Teško kapiraš, ali što ja tu mogu.
Pa ove crkve Sv.Save što su građene poslije 1920 valjda će i pripasti SPC, za to valjda imaju dokaz.

Dragutin
Gost
Dragutin

Ne važi ti se taj dokument. 🙂

Marta
Gost
Marta

Pa i u Francuskoj su svi vjerski objekti u vlasništvu države.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

A u Grčkoj, koja je pravoslavna zemlja, članica NATO-a i EU, vjerski objekti su vlasništvo crkve.

Marta
Gost
Marta

Pa eto, to znači da je to pitanje svake pojedine zemlje ostavljeno njoj na reguliranje.
S obzirom da su vjerske institucije sklone političkom djelovanju možda će se ovako vratiti vjerskom.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Marta, valjda je normalnije da se ugledamo na Grčku, kao pravoslavnu zemlju.

Marta
Gost
Marta

Ako je normalno, koliko u Grčkoj ima vjerskih objekata kojima raspolaže SPC?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Marta, u Grčkoj je kanonska Grčka pravoslavna crkva, mada jedan dio teritorije je pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije, a u Crnoj Gori je kanonska SPC

Marta
Gost
Marta

Pa nije ni SPC bila kanonska dok nije postala kanonska.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Marta, SPC je kanonska 800 godina

Marta
Gost
Marta

Budimo realni, da je postojala, je, da je svo vrijeme bila kanonska i nije.

nenad mne
Gost
nenad mne

Kao što je poznato, najdraža vam je brojčana manipulacija, a dokaza niđe!

Marta
Gost
Marta

Imamo četri razdoblja SPC
od 1219 do 1346 maglovito razdoblje
1346- 1463 od Dušanove anateme do Turaka
1557- 1766 pod etnarhim grčkim / pravoslavnim miletom upravljao pod turskom vlašću
1920- do danas prema svemu sudeći jedino kanonsko razdoblje

xxy
Gost
xxy

Od 1219 do danasnjih dana 800 godina kontinuiteta, bilo je teskih vremena maglovitih i suncanih i rusenja okupiranja ,ubijanja svestenika i vjernika i mnogo toga za ovih 800 godina ali to ne znaci da ne postoji.
Kad je osnovana CPC i dje i kakva je njena istorija ima li prekida ako je uopste postojala.

Marta
Gost
Marta

Ma znam ja tu priču ” ceo svet zna” ali nema neke logike.Bugari priznali Papu, Prvovenčani dobi krunu od Pape, odbacio Vizansku ženu i uzeo ženu dužda sudionika u krstaškom ratu i Sava ide raditi pravoslavni crkvu autokefalnu. Možeš misliti. Sve je to danas lepo upakovano.Meni se lepo čini da to baš ne drži vodu. Kasnije da ali sa Savom… Više »

nenad mne
Gost
nenad mne

Baš dobro izabra, a narod kaže “Propao kao Grčka”!

Wilkins
Gost
Wilkins

Ugledaćemo se na Grčku i sve će bit vlasništvo crkve. Cnogorske pravoslavne crkve.

Baš lijepo
Gost
Baš lijepo

Oprem: Rastko, alijas Sava, je mnogo truda uložio i mnogo propatio, bio ekskomuniciran, da dobijemo autokefalnost od GPC, a ti bi da nas vratiš hiljadu godina unazad.

Marta
Gost
Marta

Nije Sv.Sava dobio nikakvu autokefalnost, izdvojio je samo eparhiju Žičku iz ohridske arhiepiskopije pošto je ista pala pod Epirsku despotovinu, to je tek Dušan napravio i dobio anatemu.

xxy
Gost
xxy

U decembru 1219 u Nikeji. A jos 1198 Grci daju Stefanu Nemanji da napravi Manastir Hilandar na Svetoj Gori kojiidan danas Srpski.
A Sveti Sava je kupio i dva Manastira i u svetoj zemlji Palestini.

Dragutin
Gost
Dragutin

Čije crkve u Grčkoj? Ruske? Srpske?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Dragutine, crkve u Grčkoj pripadaju kanonskoj crkvi.

Sasa
Gost
Sasa

Preseli i. Serbije u grcku

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pa da ostavimo crkve onima, koji su u njih spraćali stoku. Kako da ne.

Brano
Gost
Brano

Jeli vlasnik i u Grčku SPC!

Bata Mostarac
Gost
Bata Mostarac

Da da Hilendar sveti brate

Marta
Gost
Marta

U autonomnoj monaškoj državi?
Je imaš pravo.

Riki Mirotočivi
Gost
Riki Mirotočivi

Što je starije: 1916,17,18-ta ili 1919.-ta? Možda je riki, taj tvoj dokument PNE!

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Starija 1868, a jos stariji su nemnjici.rasturili su privredu cg, sad bi da krcme i imovini crkve.to je sustina cega su se dohvatili upropastili su.

Bada Bing
Gost
Bada Bing

Ma pravi se blesav,moras pokazati i dokazati papirima vlasnistvo nad 650 sakralnih objekata svakog posebno,a ne mase jednim dokumentom koji je nebitan.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Moraces da pitas nemanjice, ako ti treva dokaz.

Paka
Gost
Paka

Kako si ti Stefane Nemanja? Cetinjski manastir je podignut u vrijeme Crnojevica, Ostrog za vrijeme Vladike Danila, od strane Milovana Boskovica na zemlju koju su ustupili Mijuskovici, a Nemanjići su davno proslo vrijeme a prije njih su Vojislavljevici, ko zna koliko su objekata oni podigli! I pored toga to nema nikakve veze, ako se ima na umu da je Drzava… Više »

Pele
Gost
Pele

Ti Anfi ka da Milo ne zna to, on je volio do sad sta se razdvaja, da bi od sad volio ujedinjenja mislim na EU, a sta mu bi da pomene crkvu, vjeruj nije ni slutio koja ce euforija nastati

Wojwoda od neta
Gost
Wojwoda od neta

Euforija kod vas izbjeglica iz Bosne.

Bel
Gost
Bel

Ima dokument iz 1919 sto je jasno ako se čita između redova da ste nas okupirali i sve prepisali Srbiji i SPC , prije toga šta je pisalo , prije okupacije ?
Zlo ste !

xxy
Gost
xxy

Svo SvestenstvoMitropolije Crnogorske od prije 1918 isto je i poslije 1918 nista se nije pomjerilo ni okupiralo MC se prosiruje postaje MCP i ujedinjuje se sa ostalim Mitropolijama nista se ne ukida i ne okupira ,MCP je tu i dan danas.

Svjefol
Gost
Svjefol

Pope Risto, nervoza raste. A tek kad udje finansijska policija u Mitropiju, bice da se Spuz pretvori u manastir, koliko ce vas biti tamo…hahahaha… Lazi, varaj i kradi jos malo, dok mozes

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Imali smo slicne tebi Risto, sa slicnim dokumentima i 1943 no su pricali na Njemackom.

Ljuma
Gost
Ljuma

Komiti Vasa ideologija i borba sada istraja do kraja,vječna slava vam,nije vasu zrtvu zaboravio pravi crnogorski narod. Amin.

Trol
Gost
Trol

Pa eee, narod je i samoatalno izglasao ukidanje drzave i bezusl9vno prisajedinjenje Srbiji. Ima zapisano – braco od danas vise nismonCrnogorci nego smo Srbi

Ljuma
Gost
Ljuma

Oni su to mogli da kazu samo za sebe ali ne za druge,od njih nekoliko je uzeto na silu potpis.

Ozezi
Gost
Ozezi

Antilopije,za 1919 imate dokument,ali se trazi dokument prije 1918′.Vi cesto znate da kazete da je MCP tu 1200 godina,ako je to tacno cemu onda nervoza?Vi dobro znate da ste unistili svetu Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu i da ste ma ovim prostorima 100 godina.Vase vrijeme nepovratno istice.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Kada je osnovana CPC?

Markoni
Gost
Markoni

Mnogo prije no su vas turci okupirali..a i rusi su nas 1850 priznali kao autokefalnu crnogorsku crkvu,no vas groznica tres..Aal aj da vas vidimo,mudonjice,kako ce te braniti otetu imovinu !!!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pa, kada je to bilo viteže?

Send this to a friend