Društvo

Amfilohije: Moderni idolopoklonici kliču državi da je vječna, a uništavaju sve ono što je čini vječnom

Foto: MCP

Svojatanje svetinja od bilo koje vlasti ili vlastodržaca, naročito onih obezboženih, sekularizovanih, jedno je od bezumlja i bezakonja naših dana, saopštio je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije na molebanu povodom Pravoslavne nove godine.

Amfilohije je i tom prilikom komentarisao Zakon o slobodi vjeroispovijesti i ponovo optućio vlast u Crnoj Gori da tim će zakonom “država oteti srpske svetinje”.

“Nasljednici bogoubica i bratoubica, za koje ne postoje ni Bog ni duša ni vječno ljudsko dostojanstvo, koji se klanjaju zlatnom zemaljskom teletu i praznom bogatstvu, obogotvoruju kulturu bez kulta (=bogosluženja) koji je rađa. Željeli bi, posebno u našoj Crnoj Gori, da svojim neljudskim zakonima, podvrgnu svete hramove svome vlastoljublju i častoljublju, otimajući ih od Crkve Božije koja ih je iznjedrila i koja ih rađa. Naročito hramove iz vremena krštene Crne Gore kralja Nikole, odričući se svega onoga suštinskog što je krasilo tadašnju Crnu Goru: njene vjere pravoslavne, Krsta časnoga, njenog hrišćanskog morala, vjernosti vječnom ljudskom dostojanstvu. Ovi moderni idolopoklonici i idoloslužitelji kliču svojoj državi da je vječna, lišavajući je pritom i uništavajući u njoj sve ono što je činilo i čini istinski vječnom”, tvrdi Amfilohije.

Zato, kako kaže, svakog razumnog čovjeka raduje ovdašnja molitvena i crkvena probuđenost, koja je najdivniji ukras i najčudesniji božićni badnjak i hram današnje Crne Gore.

“Probudila se u narodu vjera i vjernost Božijoj istini i pravdi, vjera i vjernost Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Petra Cetinjskog, Prepodobnog Stefana Piperskog i Svetog Petra Drugog”, dodao je on.

Prisatlice SPC organizuju u više gradova Crn Gore protestne šetnje četvrtkom i nedjeljom, povodom usvajanja Zakona o slobodi vjerosipovijesti i traže njegovo povlačenje.

161

avatar
1000
94
67
0
 
134
Dug 4 milijardeA.A.zanmaMarjan CGIstina
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zanma
Gost
zanma

Dje bolje Vranjina mozda u njemacku ili francusku o cemu pricate u kojem filmu zivite u srbiju je bolje u bosnu u albaniju maledoniju rumuniju ukrajinu sloveniju hrvatsku are sjedi rasio se pancofu jedan

zanma
Gost
zanma

Ti si treba bit politicar a ne pop,”pope pope sto mislis ti…”

Marjan CG
Gost
Marjan CG

Džomić dobio stan od 300.000 eura u novoj zgradi koju je SPC digla sa DPS tajkunima ispod crkve Sv.Đorđa. Sad nas uči kako je dobar biti častan.

Dug 4 milijarde
Gost
Dug 4 milijarde

Da nije to ona vila što se ne zna čija je?

Istina
Gost
Istina

Crnogorska pravoslavna crkva je utemeljena 4. januara 1485. od Gospodara Ivana Crnojevića, a uz saglasnost blaženjejšega mitorpolita kir Visariona, preosvećenoga episkopa kir Vavile i monaškoga klira, s katedrom u Manastiru Roždestva Presvete Bogorodice na Cetinju – kako i stoji u hrisovulji o osnivanju Mitropolije i Cetinjskoga manastira

VCernozemski-34
Gost
VCernozemski-34

Ko je ovo?

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Ovaj priča o bogu,huli na boga!

zazidati tunjel
Gost
zazidati tunjel

Neka, vi ste ga sahranili u Gornje Polje!

Bnjj
Gost
Bnjj

Bravo

Bora Bora
Gost
Bora Bora

S OKUPATOROM NEMA PRICE.

aleksandar b.CG
Gost
aleksandar b.CG

a to tebe muči da je vječna cg, mučiće te risto dok si živ to ti mi crnbogorci obećavamo ,pa šta god da bude, i one komitske žrtve koje su pale za ideju cg, su glavni rezultat današnje nezavisne cg,i biće ih uvijek rikane pa mož da dovedeš svu rusiu i serebiju nepomažeti.

NE avetaj cuku
Gost
NE avetaj cuku

CG se ugasila 2006.Postoi samo na papiru kao marionetska kolonija koja izvrsava tudje interese.

Peđica desetar
Gost
Peđica desetar

Ne avetaj ti, Crna Gora je nezavisna, ništa ne zavisi od nje!

CPC Vranjina
Gost
CPC Vranjina

@ Pedja od koga je NE zavisna ? Ne mlati obrazati 30% Crne Gore je vlasnistvo stranaca,Vojska sluzi NATO paktu valuta Euro cesa je nase ovaj narod te ce u Mart put Njemacke

ime
Gost
ime

Kada se ugasila SFRJ sve drzavice na tom prostoru su pale pod stranu vlast i ovako daleko necemo da doguramo. Ali za to smo se borili nije nam valjaljao komunisticki sistem htjeli smo demokratiju e pa dragi moji sugradjani ovo je demokratija,sada druga je stvar sto je tako nismo zamisljali.

Ljubo Jovovic
Gost
Ljubo Jovovic

Malo koce za Crnu Goru uradit ono stoje uradijo Amfilohije .600 crkava obnovit bez ijednog 1$ duga malo li je.Jedan put ili objekat ova vlada ne uradi bez tendera i dugova,zato im i smeta Mitropolija i crkva.

Haris
Gost
Haris

100 godina od kako su na silu uišli i unakazili, red je i da ih obnove prije nego ih vrate.

Piksi
Gost
Piksi

A ti Risto gradis li gradis,ima li stanova za prodaju?

Donji kraj
Gost
Donji kraj

Reče Jelena S. “U emisiji Argumenti na RTCG, advokat Vladan Bojic rece sledece: “Devedesetih godina su Cetinjani vise znali ko je Tito nego Sv. Petar Cetinjski…” Zato danas bačaju pelet pred dvorcem!

Maja
Gost
Maja

Procitajte prvo Zakon i upoznajte se sa sadrzajem istog pa onda pozivajte na proteste

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Otkačili su te Risto…

Marko
Gost
Marko

Risto je bog za vas dva kretena

Send this to a friend