Društvo

Amfilohije opet kune: Ko srušio krstionicu, da Bog da časni krst njega i njegovo potomstvo uništio

Amfilohije (Foto: MCP)

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije podsjetio je skandaloznu prijetnju koju je davno izrekao: “Ko srušio crkvu na Rumiji, da Bog da srušio njega časni krst”, i danas te riječi ponovio komentarišući slučaj nelegalno sagrađene krstionice na Ostrvu cvijeća kod Tivta.

<<<Neuspjelo rušenje krstionice, policija se povukla<<<

“Kao i onaj koji srušio krstionicu na Prevlaci, da Bog da časni krst njega i njegovo potomstvo srušio i uništio. Ja ponavljam te riječi. Jeste da su teške, ali ja moram da ponovim te riječi Svetoga Petra Cetinjskoga”, poručio je on.

Kazao je da je Crkva Božja raspinjana i gonjena kroz svu istoriju.

“Evo, pogledajte šta se danas događa na Miholjskoj Prevlaci. Miholjska Prevlaka je svetinja koja je sagrađena u vrijeme cara Konstantina, sagrađena je na moštima jednog drevnog hrišćanskog mučenika postradalog od onoga, kako ga je narod zapamtio – prokletoga cara Dukljanina“,rekao je on, objavljeno je na sajtu Mitropolije.

Govoreći o istorijatu Miholjske Prevlake Amfilohije je naglasio da nikome nije smetalo i ne smeta što je ona oskrnavljena podizanjem bungalova na njenim ruševinama, kao ni to što su joj ime ukrali i pretvorili je u Ostrvo cvijeća.

“Red bi bilo da nam i ova državna vlast pomogne u obnovi te svetinje, a ne da nas sprečava i da podignemo ovu krstionicu, koja je tamo podignuta, koja je nastavak one krstionice iz vremena cara Konstantina. Ova krstionica nije ništa drugo nego pokušaj obnove te krstionice da bi se kroz nju i preko nje obnovila i Miholjska Prevlaka”, kazao je on.

Dodao je da Mitropolija crnogorsko-primorska decenijama moli i traži da sama, bez finansijske pomoći države, obnovi prevlačku svetinju.

“Ne daju nam ovi takozvani zaštitnici kulturnih dobara. Šta oni štite – kulturna dobra ili kulturne ruševine? Kulturna dobra su ona koja se obnavljaju, koja vaskrsavaju, koja se revitalizuju… To je pravilo bilo kroz vjekove, i na istoku i na zapadu. Samo ovdje kod nas, evo, ne dozvoljavaju da se obnovi ta svetinja. A daće Bog”, poručio je Vladika Amfilohije.

On je rekao da duhovni potomci komunista, koji jesu otimali crkvenu imovinu, ali ne i hramove, sada hoće da otimaju i hramove.

“Obezbožena država, sekularna država, ona sada prvi put u istoriji hoće da otima hramove i hoće da ih prisvoji da postanu državni hramovi. To ne spada u normalne priče, ali je ovdje kod nas to činjenica. Ja se u Boga nadam da će Gospod, koji je raspet za nas i za naše spasenje, Crkva Božja i sveti Božji ljudi, koji su saraspinjani Hristu kroz vjekove, nama pomoći i urazumiti ove ljude koji u 21. vijeku pokušavaju da ruše svetinje”, zaključio je Amfilohije.

Poznato je da mitropolit Amfilohije često kritikuje aktuelnu crnogorsku vlast, upućuje prijetnje na račun Crnogoraca i kako on kaže “dukljana”, protiv njega su podnošene krivične prijave zbog govora mržnje ali su odbijane. Njegov posao kao sveštenog lica trebalo bi da bude propagiranje mira, tolerancije, prevazilaženje podjela a ne širenje mržnje, anatemisanje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
svetac
Gost
svetac

Amfilohije novi sveti Petar I. Spasioc svega crnogorskog.

Fileopg
Gost
Fileopg

Kako ga Duško Marković danas ufati u laž ka vola u kupus….

Kikiriki
Gost
Kikiriki

Svaka čast Mitropolitu Amfilohiju!!!!

Svetac
Gost
Svetac

vjerski, kako treba

Stanica23
Gost
Stanica23

Prvo je bila mala krstionica na mulu na pjeni od mora pa kad su vidjeli da država nema ništa protiv i ne reaguje onda su napravili crkvicu. Sad će tu crkvicu da oblože, dograde i za par godina tu naprave monumentalni objekat. Država ne reaguje jer vjerovatno kalkuliše – bolje da se ljute Crnogoraci nego Srbi. Da su Crnogorci došli… Više »

mali oglasi
Gost
mali oglasi

Kunem po kuća…

Jovana
Gost
Jovana

Teske su to rijeci ali koga amfilohije prokune to ti je to

Titograd
Gost
Titograd

A što ti je to, to?

pfff
Gost
pfff

A ko je ovaj covek sto mu niko ne smije u drzavi nista???
Idi jarane u Srbiji pravi crkve to jest “divlju gradnju”….
Pa tamo stvaraj polemiku medju ljudima…

xxy
Gost
xxy

On je Moracanin sto ce on u Srbiju ,Crna Gora je bila stara srpska drzava.

pfff
Gost
pfff

Ja koliko znam drzava se zvala Jugoslavija, a Srbi to sto misle da je sve njihovo imaju probloem u glavi…

DANGRAD
Gost
DANGRAD

Sjedi ti jarane ubosnu, gledaj sta se tamo zbiva.

pfff
Gost
pfff

Jarane inace zivim u CG.

Bob
Gost
Bob

Sramota šta doživljavamo od sveštenog lica i niko ništa da preduzme.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Mala pimjedba, upućena portalu: u ovom kontekstu kad se kaže- piše se “dabogda”, a ne “da Bog da”.

UDBA
Gost
UDBA

Popovi su uvijek vjerno služili našoj službi, a među njima i naš Risto.

vjernik
Gost
vjernik

Bog ti pomogao vladiko. Crva u Crnoj Gori je vaskrsla od kada si došao. Obnovljeno na stotine manastira I crkava.

Ssśal😀e
Gost
Ssśal😀e

E blago ti u pamet

abvgd
Gost
abvgd

Kuni serdare Vukota, ti najbolje znaš a mi ostali ćemo govoriti Amin.

La prinćipesa
Gost
La prinćipesa

Na ovim prostorima je jedino Broz smeo da ustane protiv ovih prevaranata.

COVJEK
Gost
COVJEK

I svi su mu ljubili ruku, cak i Papa.

Loment
Gost
Loment

Okupacija Crne Gore ništa drugo. Teror manjine nad vćinom.

Send this to a friend