Društvo

Analiziraće reformu i sagledati status istorije i geografije

ilustracija

Preispitati metodologiju za izradu obrazovnih programa i napraviti analizu reformskih rješenja u obrazovnom sistemu na svim nivoima, što podrazumijeva i analizu programa istorije, geografije i sociologije, za sljedeću školsku godinu, neki su od zaključaka sa jučerašnje sjednice Nacionalnog savjeta za srednje škole.

Takođe, dogovoreno je da se istorija i geografija predlože u prvom razredu srednjih stručnih škola, pa ako ih učenici ne izaberu u prvom da im se omogući da ih biraju u drugom razredu, što nije bilo predviđeno do sada, kao i da se smanji broj ponuđenih izbornih predmeta.

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da je atmosfera bila konstruktivna, da su za ovu školsku godinu programi prošli, ali da su se dogovorili, pored ostalog, da se zajednički sagleda status istorije i geografije u obrazovnom sistemu.

Predsjednik podgoričkog Sindikata prosvjete Slobodan Savović zadovoljan je ishodom sastanka, navodeći da su programi usvojeni kako ne bi blokirali školsku godinu, ali da će od septembra predstavnici Udruženja nastavnika društvenih nauka, Ministarstva, Akamedije nauka i umjetnosti napraviti analizu reformskih rješenja.

Podsjetimo, profesori istorije i geografije, zatražili su od Nacionalnog savjeta za obrazovanje da na sljedećoj sjednici donesu odluku, odnosno da preispitaju ranije usvojenu metodologiji za izradu programa za srednje stručno obrazovanje.

U zahtjevu, koji je potpisalo 38 profesora, navodi se da očekuju od Nacionalnog savjeta za obrazovanje da naloži Ministarstvu prosvjete izradu sveobuhvatne stručne analize reformskih rješenja nastave u osnovnim školama.

U Centru za stručno obrazovanje objasnili su da pet osnovnih opšteobrazovnih predmeta crnogorski, matematika, strani jezik, informatika i fizičko ostaju u bukvalno svim programima, a da pored njih svi imaju kao obavezan još jedan od predmeta društvene grupe. Ostali se raspoređuju u skladu sa osnovnom oblašću smjera. Takođe, poručuju da nijedan profesor neće ostati bez posla, ali ni norme časova koja će se moći nadoknađivati.

36

avatar
1000
11
25
0
 
17
evo se krstimlučašiNastavnikispravkaBeli
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
evo se krstim
Gost
evo se krstim

menadžeri škola su poseban profil ljudi

lučaši
Gost
lučaši

pojedini nastavnici samo jure nake bodove

ND
Gost
ND

2 najvažnija opšteobrazovna predmeta(uz maternji i engleski) su praktično ukinuta i o svojoj državi mladi treba da nam uče sa wikipedie i portala i žute štmpe!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

A evo po cijeli dan slusamo na tv o istoriji, ne treba djeci nikakav predmet

šerbo r.
Gost
šerbo r.

Isorija aut,struka in

ND
Gost
ND

Vidi ti se po komentaru….

Savovic
Gost
Savovic

Ima li koje hladno pivo…

Instruktor
Gost
Instruktor

Hoce li mi ovi nastavnici istorije otkriti istinu o cetnicima, jer sam kroz skolovanje razlicite informacije dobijso od njih istih…jesu li bili na strani okupatora ili nisu…valjalo bi mi pod stare dand da otklonim tu dilemu…

Beli
Gost
Beli

U onu crnu masinsku skolu u Pg, ni novi programi nece pomoci kakva im je uprava.. neki Raicevic ih pomamio da pocnu sa kursevima za odrasle pa zaboravili na redovne ucenike….postace nam drzavne skole mjesto za punjenje privatnih dzepova

nagrada
Gost
nagrada

Ne znam na kojeg Raičevića mislite ali ja znam jednog Raičevića iz te škole kojeg bi svaki kolektiv poželio. On je jedan od rijetko dobrih poznavalaca obrazovnih sistema. Njegovo znanje i radne sposobnosti bile bi korisne svima koji vode obrazovnu politiku. Čudno da vam smetaju kursevi za odrasle, a vanredni učenici sa plaćanjem bez kurseva ne smetaju?

Nastavnik
Gost
Nastavnik

Mora da ti sam sebe hvalis…a sto se cini po ovim portalima od nekih botova

Beli
Gost
Beli

A toga su izbacili iz svih institucija dje je radio…vjerovatno je bio dobar, za pozeljet

Žaro
Gost
Žaro

Beli,sudbinu svima deli,Mašinsku da može iz Podgorice bi da seli.

Marko
Gost
Marko

Taj zapali ucenike zamalo prosle godine…vjerovatno je bas strucan

ND
Gost
ND

Taj Raičević je bio prvi direktor CSo i čovjek je,blago rečeno,”monstrum” za podao. Tada je svojom energijom pokazao koliko djelovi sistema ne funkcionišu (konkretno Zavod za školstvo) i zbog toga što je radio i nazvao stvari svojim imenom je i smijenjen,a doveden ex Srbin Rajković,i od tada CSO pada u ponor,đe je i sada.

Beli
Gost
Beli

Koliko ja znam Backovic ga je smijenio zbog raznih radnji koje je radio kao direktor…

ispravka
Gost
ispravka

Beli, ne znaš. Raičević nije smijenjen. Naprotiv, sam je tražio da napusti mjesto direktora jer je bio premoren. To je čovjek nevjerovatne radne energije i to dobro znaju svi koji sa njim rade.

Beli
Gost
Beli

O Zeljo, ti li si ovaj bate… brzo li se premorio, bio direktor godinu i po…lijepa prica za javnost…hahaaa

ispravka
Gost
ispravka

Malo lupaš, čovjek je prije direktorovanja radio na promjenama makar tri godine, pa onda kao direktor. On je tada za to vrijeme uradio onoliko koliko drugi ne mogu uraditi za čitav radni vijek. No, vi to ne znate ili nećete da vidite. U svakom slučaju, on je momentalno najbolji poznavalac stručnog obrazovanja kod nas!!

Nastavnik
Gost
Nastavnik

Biti strucnjak i poznavalac nije isto…nego mu je falilo malo energije da dodje do strucnjaka

Nastavnik
Gost
Nastavnik

Ada rece da je za posao cudo…pa kako ga napust ta energija brzo

Džedaj
Gost
Džedaj

Podržavam ukidanje. Ko hoće istoriju i geografiju, nek ide u gimnaziju i tamo nek uči sve

nena
Gost
nena

Ali da onda ne idu da studiraju kao gimnazijalci.

Crni
Gost
Crni

Niko ne pominje ucenike i sta ih uce isti ovi nastavnici koji se bine zbog svojih predmeta, polovina ni cadove ne drzi po skolsma a sve im.smeta

Pera Lozac
Gost
Pera Lozac

Sta ste radili prije dvije godine kad su Dusko Rajkovic i Sandra Brkanovic iz CSO kasapili programe?

sanja
Gost
sanja

Kako Sandra brzo posta ekspert za stručno? Svaka čast.

Šofro
Gost
Šofro

To su prve puške stručnog-ključnog.

ND
Gost
ND

E te puške su ovaj haos i napravile!

Roditelj
Gost
Roditelj

Dzaba nsma novi programi kad nastavnici ne mijenjaju stare navike…cijelo obrazovanje zavisi od nastavnika a ne od programa…

sajo
Gost
sajo

Ukinuti i istoriju i geografiju pod hitno.Stručno je ključno.Učiti neke gluposti na uštrb struke u savremenom svijetu je glupost.Pogledajte obrazovne sadržaje najrazvijenijih država.Struka,struka i samo uža struka,napredak i blagostanje.Amerikanci ne znaju gdje su druge zemlje,osim onih koji vode globalnu svjetsku politiku.

meri
Gost
meri

Ali zato im je istorija obavezan predmet u toku čitavog školovanja.

sajo
Gost
sajo

Američka istorija može stati u dva reda.Država nastala na genocidu sa kaubojskim pravilima,otimanja i ubijanja.

ND
Gost
ND

Vidi se da je poznsješ dobro.

ND
Gost
ND

Tako je! U Rusiji u svim školama se istorija polaže na maturskom ispitu,bez obzira na školu. Rusi moraju znsti o sebi,kao i Ameri a od nsših treba prsviti jeftinu polupismenu radnu snagu.

ND
Gost
ND

Po tebi naši đaci treba da ne znaju ni o sebi i svojoj državi,

Nastavnik
Gost
Nastavnik

A evo je uce kroz osnovnu…pa opet isto i u srednju…mnogo je

Send this to a friend