Društvo

Apel za pomoć baka Darinki

Foto: Portal RTCG

Sedamdesetdvogodišnja Darinka Živković iz Dragalja već godinama preživljava u, za život, nedostojnim uslovima. Volonterka organizacije “Kotorsko srce” Dušanka Petrović, koja za Portal RTCG govori o nevoljama koje su zadesile Darinku, kaže kako je starost teška. Još je teža u samoći i nemaštini, no to, ističe, ipak najbolje Darinka zna. Volonteri apeluju na sve humane ljude da pomognu, a priroitet je, kako ističu srediti krov na kući u Dragalju.

Petrović kaže da im je, kada su dobili dojavu od prijatelja sa fotografijom zapuštene starice, teško bilo da povjeruju da neko u XXI vijeku može da preživi u takvim uslovima.

Nije im dugo trebalo da se uvjere u užasnu, ali nažalost istinitu stvarnost. Darinku su uspjeli da lociraju uz pomoć vatrogasaca iz Perasta.

“Zatekli smo užasnu sliku”, priča Dušanka.

Petrović kaže da su u trošnoj, neuslovnoj kući pronašli uplašenu staricu.

“Kad nas je ugledala, bila je nepovjerljiva, valjda iz straha da je ne povrijedimo. Kasnije smo saznali da su valjda komšije jako loše postupale prema njoj”, navodi Dušanka Petrović.

No, nakon početne nelagode i nepovjerenja, kako dodaje Petrović, kada se uvjerila u dobronamjernost volontera, pokazala je lice jedne vrlo blage, dobre i inteligentne osobe.

Darinka Živković nema nikog. Majku ne pamti, a bez oca i maćehe ostala je prije skoro dvije decenije.

Tada je Darinka odlučila da se iz Herceg Novog vrati u Dragalj, jer je propala firma PKB u kojoj je zaradila penziju od 172 eura.

Darinka je volonterima dozvolila da očiste i urede jednu malu montažnu kućicu, koju joj je, kako kaže, otac dobio poslije zemljotresa.

“Kuću smo očistili, okrečili, priključili struju, bistijernu napunili vodom, pripremili drva, donijeli namještaj, garderobu, frižider, TV. Sve je to donacija dobrih ljudi,” kaže Petrović.

Foto: Portal RTCG

Darinka, zbog koronavirusa nije podizala ni penziju, nije imala prevoz, pa su je volonteri odvezli da podigne novac.

Slabašnog je zdravlja. Petrović dodaje da su je odvezli i kod oftalmologa, jer je izgubila vid na jedno oko.

“Sad pokušavamo da spasimo šta se spasiti može. Slabo vidi i na drugo oko, ali nadamo se da će biti bolje,” kaže Petrović.

Dušanka vjeruje da Darinku treba hospitalizovati. Ovih dana volonteri se nadaju da će se naći način da je ljekari prime na bolničko liječenje.

Volonterka iz “Kotorskog srca” kaže da je ostalo da se riješe problemi sa strujom, jer su se računi nagomilali. Živković u mraku živi od 2015. godine kada joj je zbog duga isključena električna energija.

“Ovo je sada naša draga Bakili, kako je zovemo iz milja nas četrdesetak volontera iz Kotorskog srca,” kaže Petrović.

Foto: Portal RTCG

Svaki dan neko od volontera izađe do Dragalja, da obiđe sedamdesetdvogodišnju staricu.

Sačeka ih naložen šporet, vrela voda za kafu, zajedno marenduju, pričaju, šale se, friziraju i kupaju Darinku. I to je ono što je joj nedostajalo, pažnja, briga i razgovor.

“Ona je postala naš najveći ponos”, kažu volonteri iz “Kotorskog srca”.

“Koja služba u sistemu je zakazala nije moje da komentarišem, važno da nije zakazala ljudskost i ljubav za nemoćne i usamljene” , kaže Petrović.

Opština Kotor pokrila je troškove goriva za šest kombija i četrdesetak kola kojima su, kaže Petrović, podijelili oko 1.700 paketa Crvenog krsta.

Istakla je fantastičnu saradnju i pomoć Vatrogasnog društva Perast i dodala da je Opština izašla u susret i pomogla.

Darinki sada fali još krov, koji onako urušen, predstavlja ogromnu opasnost po nejaku staricu koja živi sama.

Volonteri mole humane ljude, donatore, sve koji mogu i žele, da pomognu da se popravi i krov na trošnoj kući sedamdesetdvogodišnje Darinke iz Dragalja.

10

avatar
1000
10
0
0
 
10
SjenkalludakJovanMongroKokoš
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sjenka
Gost
Sjenka

Sta joj znaci novac sada, kada je tuga ubila.Smjestiti je treba u Staracki dom, eto da bar ostatak svog zivota (nije joj puno ostalo)provede u normalnim uslovima za zivot, ali niposto u Risnu.

lludak
Gost
lludak

o starosti teskalisi hvala deco

Jovan
Gost
Jovan

Neka Elektroprivreda otpise taj dug za struju.Mogu toliko !

Mongro
Gost
Mongro

Bog i vama pomogao dobri ljudi❤️

Kokoš
Gost
Kokoš

Nemamo šta komentarisati, već pomoći ovoj gospođi, ali i svima kojih je nemali broj u sličnoj situaciji.

Miko
Gost
Miko

Svaka cast dobri ljudi !

papiric
Gost
papiric

svaka cast dobri ljudi

Bajica Bodin
Gost
Bajica Bodin

Ljudi, ne sprdajte se, ta baka je onemocala, pomognite joj da se smjesti u staracki dom, da ima krov nad glavom, redovne obroke, i medicinsku i svaku drugu njegu. Ovako ispada da se promovisu volonterke, kao humanisti, a problem joj niste rijesili nego malo olaksali muke.

Haris
Gost
Haris

Jednostavno je, 39 parazita plagistara mjesečno po 2.000,oo€ za NErad = 78.000,oo€ preusmjeriti za ovakve slučajeve

Niksicanin
Gost
Niksicanin

Svaka cast!

Send this to a friend