Društvo

Aprcović: Krivošijski ustanak je jedan od najznačajnijih u istoriji ovog kraja

Čuveni Krivošijski ustanak, iz 1869.god, podignut je protiv Austrougarske koja je htela da nametne obavezu Krivošijanima da plaćaju porez i služe vojsku. Krivošijani su teško porazili austrougarsku vojsku. Poginulo je preko 5000 njihovih vojnika i bili su prinuđeni da potpišu Knežlaski mir i prihvate obavezu da plate ratnu odštetu i da Krivošijani nemaju obavezu da služe vojsku i plaćaju porez.

U ratnim događanjima u vrlo bogatoj istoriji Boke Kotorske, Bokeljski ustanak, iz 1869. godine, svojom žestinom i posljedicama koje je izazvao bio je jedna od najznačajnijih pobuna u istoriji ovog kraja. U ustanku su, pored Krivošijana, učestvovali i stanovnici drugih mjesta: Grblja, Pobora, Maina i Brajića.

Danas je ispred spomenika ustanicima govorio predsjednik kotorske opštine Željko Aprcović.

On je kazao da je poznata  činjenica da je donošenje zakona o opštoj vojnoj obavezi iz 1868. godine, kojim su ukinute stare povlastice Bokelja i uvedena obaveza služenja u redovnoj austrougarskoj vojsci, što je uključivalo i zabranu slobodnog nošenja oružja – glavni povod izbijanja ustanka.

Dok je samo izbijanje ustanka i herojska borba ustanika protiv velike i dobro naoružane  austro-ugarske vojske izazivala istovremeno i čuđenje i divljenje, relativno brzo okončanje ustanka izazvalo je po Austro-Ugarsku, reklo bi se, kompromitujući mir, u Knežlazu 11. januara 1870. godine. Po odredbama mira svi Bokelji su bili oslobođeni služenja u austrougarskoj vojsci i garantuje im se slobodno nošenje oružja. Istovremeno, data je i politička amnestija svim učesnicima ustanka.

Nužan dio pažnje se mora posvetiti važnim istorijskim događajima kao što je i ovaj koji danas obilježavamo, naglasio je Aprcović.

On je, na kraju kazao da nikada u svojoj istoriji Crna Gora nije bila stabilnija, prosperitetnija i uvaženija među svjetskim narodima i državama. Naša država danas ima značajnu poziciju u međunarodnoj zajednici koju u svojoj istoriji nikada nije imala. Odgovornost je svih nas da na najbolji način doprinesemo našoj stvarnosti i našoj budućnosti.

Crna Gora je država otvorena za znanje, kvalitet, visoke ciljeve i zadatke uz prihvatanje uticaja relevantnih dometa uz odgovornost svih institucija iz svih oblasti djelovanja. Od kada je Crna Gora obnovila državnu  nezavisnost i ponovo međunarodno priznata prije 13 godina, i to mirnim putem, prva je država na Balkanu sa takvim statusom. Međutim, u svojoj hiljadugodišnjoj tradiciji ona je prošla mnoge golgote i trnovit put. Ponosni smo na svoju istoriju, ali prije svega mislimo na bolje sjutra , na bolju i kvalitetniju budućnost naše omladine i svih nas, zaključio je Aprcović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Krle
Gost
Krle

Hiljadugodišnja istorija, hahahahahaha.

Treno
Gost
Treno

ime Krivosije ?

Pjer
Gost
Pjer

Brico

Okg dps
Gost
Okg dps

Boka je to, a ne nahije. Eto vam ih tamo.

Barba
Gost
Barba

Lizali ste tuđe pinjate cijeloga vijeka za razliku od slobadarskih nahija

Neo
Gost
Neo

Ka neko sto je turske cijelih 5 vjekova 🤣😆😜

Pata
Gost
Pata

Jes. Nek taj Pivljanin Aprcović ide u svoju Pivu.

Boka
Gost
Boka

Boka pod hitno da se odvoji od nahija i ostatka

Send this to a friend