Društvo

Badnjake nalagali CPC i MCP širom Crne Gore

Crnogorska pravoslavna crkva i Mitropolija crnogorsko-primorska i ove godine odvojeno su nalagali badnjake. Vjernici obje crkve su se okupljali na mjestima širom Crne Gore.

Na Cetinju CPC nalagala je badnjake ispred dvorca Kralja Nikole, a MCP ispred Cetinjskog manastira.

foto: Cetinjski list

Badnjake su na Dvorskom trgu tradicionalno naložili predstavnici porodica Martinović i Borilović iz Bajica. U njihovo ime obratio se Nikola Martinović.

“Postojaće Crne Gore dok bude Crnogoraca koji uz nebesko Sveto Trojstvo, imaju i ono zemaljsko – crnogorsku naciju, svetu Crnogorsku crkvu i crnogorski jezik. Neka sa ovim sveštenim iskrama, što se od badnjaka nebu dižu, polete i naše misli i molitve za vitezove Božićnog ustanka. A kada jedne Badnje večeri vladika crnogorski ustane sa trona svetog Petra koji mu je od neba i od zemlje obećan i zavještan, da blagoslovi badnjak, koji ćemo mi Bajice, slijedeći tradiciju više od tri vijeka, među vama donijeti i naložiti, tada će se duše njihove nad Cetinjem uzvijati, a Crna Gora vjekovni izgub namiriti”, kazao je Martinović.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo čestitao je praznik svim Crnogorcima i Crnogorkama.

“Dragi moji, neka vas nadahnu primjeri naših predaka – da i mi njihovi potomci, u časovima kolebanja, da budete čvrsti protiv nepravde i terora. Svima vama želim srećan praznik i našim Crnogorcima i svim hrišćanima u dijaspori. Neka nas Gospod blagoslovi, a mi zajedno da slavimo u našoj svetoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Neka živi vječno Crna Gora i Crnogorska pravoslavna crkva, bez koje nema države Crne Gore”,  kazao je mitropolit Mihailo.

Po ustaljenoj tradiciji, ispred Cetinjskog manastira, gdje je badnjake osvještao Mitropolit Amfilohije prvo su badnjake donijeli predstavnici plemena Bajice – Martinovići i Borilović,  a onda i predstavnicu ostalih nahija, plemena i mjesta u Crnoj Gori.

Cetinjski manastir
foto MCP

Amfilohije je, čestitajući Badnje veče i pozdravljajući sabrane tradicionalnim pozdravom „Mir Božji – Hristos se rodi“, rekao da to radi u ime Gospoda mira. ljubavi, bogoljublja i bratoljublja.

Cetinjski manastir
foto: MCP

„Ovo sveto mjesto je vjekovima svjedočanstvo bogoljublja i bratoljublja. Ono je to i danas i tako će biti do kraja svijeta i vijeka“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Rekao je da na prvom mjestu želi da pozdravi djecu.

Cetinjski manastir MCP

“Svi smo mi Božja djeca, ali posebno Hristos Gospod voli dječicu svoju. I rekao je u Jevanđelju: Pustite djecu da dolaze k meni, jer takvih je Carstvo nebesko. Najmilija bića na zemlji Bogomladencu Hristu su djeca. A najljepše dijete između sinova ljudskih jeste upravo on“, naglasio je on.

Vjernici MCP okupili su se ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gdje je tradicionalno organizovano nalaganje badnjaka.  U Glavnom gradu vjernici CPC su se okupili kod dvorca Petrovića na Kruševcu.

nalaganje badnjaka ispred Hrama u Podgorici

Amfilohije je u Podgorici poručio da svi pripadamo jednoj hrišćanskoj Crkvi.

Hram Hristovog vaskrsenja,
foto: Mitropolija

“Ako među vama ima nekrštenih, krstite se. Oni koji hoće crkvu koja nije Hristova više se klanjaju sebi nego Bogu. Pozivam da se pokore Bogu i da se odreknu duhomržnje i bratomržnje. Ovi što njeguju bratoubilački rat sad ponovo podižu spomenik Titu”, kazao je on.

foto: Facebook

Mihailo je tokom večerašnjeg nalaganja badnjaka CPC na Kruševcu kazao da je Srpskoj pravoslavnoj crkvi sve dozvoljeno, a crnogorskoj ništa.

On je pozvao Crnogorce da se slože i da urazume silnike zbog kojih ne mogu pristupiti njihovim oltarima.

Amfilohije je osvještao badnjake i na Obodu Crnojevića u manastiru Svetog Nikolaja Mirlikijskog.

foto: MCP, Obod Crnojevića
foto: MCP

Dodao je na ovom mjestu štampana sveta knjiga Oktoih.

„Knjiga koja je obasjana silom toga ognja Božanskoga, svjetlošću Njegovom da prosvećuje ljudski um, ljudsko srce i ljudsku zajednicu, ljudsko biće“, kazao je Amfilohije.

foto: MCP

“Njom je napisano sve što je časno i sveto i čestito i mudro u istoriji Crne Gore. Zato danas moram da kažem da oni koji nastavljaju djelo okupatora iz 1916. godine, koji su u Danilovgradu nametali latinicu kao pismo Crne Gore, i koji su to nastavili i 1941. godine – oni, dakle, koji nastavljaju tu tradiciju, oni mogu da kaže da su ovo ili ono, ali oni nijesu naslednici obodske štamparije, obodskoga Oktoiha, obodskoga pisma“, poručio je Amfilohije.

Naglasio je da ako Crnogorci hoće da budu pravi Crnogorci, onda moraju čuvati pismo svojih predaka.

„I ono nas sabira ovdje, zajedno sa ovim badnjakom, jer svjetlost znanja i mudrosti smo preko obodske štamparije zadobili, i onaj Božji oganj, zapisan u svetim knjigama Božijim, kao što je bio Oktoih“, rekao je on.

foto: Jedro.me

Badnjaci su nalagani u Baru ispred Hrama Svetog Jovana Vladimira, gdje su se okupili vjernici MCP.

Vjernici Crnogorske pravoslavne crkve u Nikšiću nalagali su Badnjake ispred Ljetnikovca kralja Nikole uz prisustvo mitropolita Mihaila.

foto: RTV Nikšić

Kako je prenio RTV Nikšić, okupljenim vjernicima i svim građanima Crne Gore mitropolit je poručio da treba da se okupe oko svojih svetinja, da čuvaju jedni druge i svoju državu Crnu Goru. Još jednom je podsjetio da crnogorska crkva mora i treba da bude autokefalna.

 

A.G.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Drkokresi
Gost
Drkokresi

Sto se mene tice ovaj narod sto ide iz kuce na badnji dan i vece da se bavi politikom nema gram razuma i ne zna sto je ni badnji dan ni Bozic. Ovo su sve partijski aktivisti i razni prvoborci od ujedinjena pa do nezavisnosti a i jedni i drugi nose iste ili slicne zablude i sluge su raznih manipulatora… Više »

Anonimus
Gost
Anonimus

Mirasevi kao na utakmicu da su posli. Sta ce nacionalne zastave na vijerskim obredima? A cestita praznik samo Crnogorcima, ostalima nek nije srecan Badnji dan?!

Gost
Gost
Gost

Aoo prijatelju ne mlati, vazda ovi tvoji nose trobojku, kokarde, srpske pjesme pustaju za Bozic kod crkava dje se nalazu badnjaci, sta to onda treba da znaci?

Anonimus
Gost
Anonimus

Pogledaj majstore slike malo bolje pa onda komentariši.

Grof
Gost
Grof

Jedno su komunisti bili u pravu, kad su popove smjestili tamo dje im je mjesto, u crkve i manastire, pa ko oce od naroda da ih vidi neka ide tamo ili neka ih dovede doma !

Gost
Gost
Gost

Bravo druze, dok je bio Tito svi smo bili jednaki, sad se ovi svadjaju koja je cija kuca Deda Mraza. Ako me razumijes ..

Siki
Gost
Siki

Ako vec pratite lozenje logorske vatre NVO CPC, onda treba da propratite i nalaganje badnjaka od strane ostalih NVO. Ovo je diskriminacija ostalih NVO u CG. Samo je MCP kanonska crkva i nju treba slijediti i pratiti medijski. Ovako ako krenete pratiti selektivno rad NVO onda diskriminisete ostale NVO u CG. Obezbjedjujete besplatnu reklamu NVO CPC.

Danko
Gost
Danko

Tvoj problem!

Super amario
Gost
Super amario

Mitropolit raspop e nećeš me gledat a ni ulazit u crkvu no pod tendu sa tvojom šakom vjernika.

Danko
Gost
Danko

Eeee koliko je fasista tokom vjekova to reklo pa im ne bi! Dobro stvarno, i dalje se drzite jer imate para ali prije ili kasnije morate kapitulirat ka Hitler!

Marko K.
Gost
Marko K.

@Bijela Da si ti iz Bijele sinoc bi nalagao badnjak kod crkve Sv Bogorodice kod koje su i nasi preci vjekovima nalagali badnjake. Mogao si da se pridruzis pristalicama CPC u Baru pa bi ih sa tobom bilo 11. Takvi kao ti su poseljacili Bijelu i sada bi ste da otimate nase bogomolje ali ce vam to biti samo pusti… Više »

Danko
Gost
Danko

Nevjerovatno! Ti nabrajas nedjela svoja i srpske crkve a pokusavas da ih pripises drugome!

Pade tenda
Gost
Pade tenda

Vise clanova ima lovacko drustvo, sahovski klub ili udruzenje ribara od CPC. Dedejic sve da ih skupi, ne mogu skupit ekipu za fudbal.

Danko
Gost
Danko

Pa ti si taj koji misli da je broj bitan! Dok su vas mnogo Turci milovali nas malo im je odolijevalo!!! Kompleksi su cudo ali mozes se izlijecit samo ako oces!

Gad
Gost
Gad

Velicina je uvijek bitna. Lagale su te cijeli zivot.

A sto cinite
Gost
A sto cinite

Ajde da iduci Bozic zapucamo jedni na druge.To vam je najpametnije, jer se i ovako Boga ne bojite kad se danas mozete prepirat i svadjat. Ovo su dani mira, shvatate li? Briga me za popove, mitropolite i ostale, briga me cija je crkva, ovo je dan rodjenja Isusa Hrista, i taj jedan dan makar budite LJUDI. Nije tesko.

Tijana
Gost
Tijana

Ljudi, ako ste uopšte ljudi, Vama pomoći nema, velikoj većini…
Na Badnji dan i veče se svađate, prozivate, vređadate… Ako postite, a ne verujem, džabe Vam…
Većina koji se ističu kao SPC, CGPC, MPC ne znaju ni kako se čestita Božić po pravoslavnim običajima, lupetaju gluposti…
Izađite za Božić, pa se pobijte, kao kerovi. Stvarno treba da Vas je sramota!

eto
Gost
eto

Dokle gođ ne bude jedna istocna crkva bice haos kao sada.Nepriznata ukrajinska,makedonska ,crnogorska itd.Nece Ukrajinac da mu Rus drzi liturgiju kao ni ovi potonji da im SPC kroji kapu.Doslo je do promjena trebalo bi im neko to saopstiti jer nije valjda materijalno presudno.Kad te neko ne voli viđeti makni se.Najgora stvar je da te neko gleda kao okupatora.Pa nije valjda… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Pa i jeste jedna Crkva

RHCP
Gost
RHCP

Da se orgaizovano ne dolazi sa svih strana CG ne bi na Cetinje bilo 50 dusa kod Rista Radovica. P.S. Nije nikakav komentar mrznje vec fakat. Ne vidjeh desetoro sa Cetinja kad sam prolazio pored. Ne smeta mi niko ko slavi Badnji Dan i Bozic, daleko bilo. Samo kazem da se cak i povodom ovih stvari manipulise narodom. NEKA SU… Više »

Boka
Gost
Boka

Svim štovateljima nvo cpc, vama stotinjak cestitamo kinesku godinu pacova

Danko
Gost
Danko

I mi tebi cestitamo sto si Srbin! Ah izvini , nijesi , ne daju ti Srbi da budes!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Koliko ima Risto pristalica na Cetinju? Mogu li partiju preferansa obrnuti? Zamisli bruke, na svetom Cetinju ne mogu 5 Cetinjana okupiti- a hoce da budu crkva Crnogorcima. Ali bitno je da se u Nevesinju dobro kotiraju😂

Region
Gost
Region

Onoliko koliko Pravoslavaca ima, a ako misliš na o ne koje ste ubedili da nije bitna vjera no se brani Crna Gora, haha računa li te u vjernike nvo

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Pa sto mu ne dodju pred manastir Cetinjani, nego Nevesinjani? 😂

Region
Gost
Region

Da ponovim svi Srbi u Crnoj Gori su prvo Crnogorci, ali nisu svi Crnogorci Srbi

Moglo se bez to
Gost
Moglo se bez to

Badnjak je mogla da nalaže i NVO za zaštitu Skadarskog Jezera, i MANS…ili NVO Miraš…A to je kao bitno se navodi…

Send this to a friend