Društvo

Balkanski put kreativne istorije donosi novu turističku ponudu

Dok ljeto kuca na vrata Zapadnog Balkana, regionalna kulturološka turistička ponuda postaje još bogatija. Fondacija EXIT, korisnik programa bespovratnih finansijskih sredstava projekta za razvoj i promociju turizma, kog provodi Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), a finansira Evropska unija, te ujedno i šampion regionalne saradnje RCC-a, pokrenula je danas u Novom Sadu projekat Balkanski put kreativne istorije (Creative History Balkans Tour – CHBT), koji posjetioce vodi  do četiri zapanjujuće tvrđave u regionu.

Kako su naveli iz RCC, tura počinje Petrovaradinskom tvrđavom u Novom Sadu, domu EXIT-a – dvostrukog dobitnika nagrade za najbolji veliki evropski muzički festival (Best Major European music festival), nastavlja sa tvrđavom Kastel u Banjaluci , ide na jug do Citadele u Budvi, pa sve do tvrđave  Rozafa u Skadru.

Kreativno pripovijedanje i predstavljane istorijata tvrđava je novitet u ovoj turističkoj ponudi.

“Balkanski put kreativne istorije je turistički proizvod za primjer. On cilja na mlađe posjetitelje, ali se odnosi na sve generacije. Pretvaranjem legendi o tvrđavama u lične priče ljudi koji su tu nekada živjeli, o njihovim osjećanjima i željama, on približava istoriju regije posjetiteljima i čini njihovo iskustvo još posebnijim“, rekla je Snježana Derviškadić, vođa projektnog tima Vijeća za regionalnu saradnju za razvoj i promociju turizma.

Ova tura će biti uključena u bazu fanova EXIT-a koja broji 2,5 miliona gledatelja i između ostalog će biti promovirana posjetiteljima festivala koji su više puta iskazivali interes da i nakon festivala mogu  provesti još vremena u regionu istražujući njegovo kulturno naslijeđe.

“U skladu s našom misijom, razvili smo ovu turu u nastojanju da region bolje povežemo kroz kulturu i predstavimo ga svijetu. Imamo veliko iskustvo na ovom polju, pa se ideja EXIT festivala tako proširila i u druge dijelove regiona, u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, gdje također organizuju muzičke festivale. To ne predstavlja konkurenciju EXIT festivalu, već ga naprotiv, dodatno jača. Nadamo se da će regionalna kulturološka tura četiri tvrđave učiniti isto, učiniti regiju jačom i atraktivnijom kako za međunarodne tako i za posjetitelje iz regiona“, rekla je Ida Suljanović, koordinatorica EU projekata u EXIT Fondaciji.

Ovogodišnji EXIT festival zakazan je za 4-7. juli, kada se u Novom Sadu, a samim tim i u regionu očekuje više od 200.000 posjetitelja.

Send this to a friend