Društvo

Banka zbog duga prodaje Kalićevu fabriku

Safet Kalić

Crnogorska komercijalna banka (CKB) pokrenula je prinudnu prodaju imovine kompanije “Kristal”, koja je u vlasništvu kontroverznog Rožajca Safeta Kalića. To se može vidjeti u podacima Ukrave za nekretnine.

Kompanija “Kristal” u Rožajama posjeduje poslovnu zgradu od 2.758 kvadrata. Radi se o nekadašnjoj fabrici za finalnu doradu kristala. Na nju je 15. decembra prošle godine upisan teret “obavještenja o početku namirenja duga putem prodaje u korist CKB. Nije jasno o kolikom dugu je riječ.

U podacima Centralne depozitarne agencije (CCA) može se vidjeti da je “Kristal u većinskom vlasništvu (84 odsto akcija) firme “Daut&Daut, čiji je osnivač i izvršni direktor upravo Safet Kalić.

Eurofond je 2005. godine prodao akcije “Kristala Kalićevoj firmi. Prema ranijim medijskim izvještajima, radnici su tvrdili da su “svoje akcije prodavali iz nužde i straha. Njima nijesu isplaćivane plate od 2000. do 2005. godine. U martu 2006. godine prestao je radni odnos za 65 radnika.

Prema ranijim podacima, fabrika “Kristal podignuta je u saradnji sa poznatim gigantom za proizvodnju kristala “Kristal Zaječar iz Zaječara 1985. godine.

Jedno vrijeme bila je u sastavu tog preduzeća, a poslije uvođenja stečaja u “Kristal Zaječar”, od 1990. godine firma “Kristal Rožaje se izdvojila i počela da posluje kao samostalno preduzeće.

Na mjesečnom nivou ta rožajska fabrika proizvodila je od 70 do 120 tona kristala. Proizvodi su izvoženi preko luke Bar uglavnom ka zapadnim zemljama i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Fabrika je u najboljim poslovnim godinama zapošljavala od 200 do 250 radnika. Radila su tri pogona: gravernica, polirnica i pakeraj. Tu su bili i pomoćni objekti, magacin gotovih proizvoda, kotlata, restoran, skladište kiselina i prostor za upravu fabrike.

Imovina Kalića godinama je bila pod blokadom sudskih organa, jer se protiv njega i članova njegove porodice vodio krivični proces za pranje novca stečenog prodaJom droge.

Krajem ljeta 2011. godine sudski organi privremeno su oduzeli imovinu Kalića, čija je vrijednost procijenjena na 28.000.000 eura. Na spisku oduzete imovine tada su bile nekretnine u Rožajama, Podgorici, Ulcinju, na Svetom Stefanu…

Kalićevi brat i supruga Mersudin i Amina uhapšeni su u iste godine, kad im je zaplijenjena imovina, zbog sumnje da su, a kako je to tužilaštvo tvrdilo, od 2005. do juna2011. udružili s ciljem da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju način pribavljanja novca, za koji su znali da je zarađen od poslova sa drogom u Njemačkoj.

Hapšenje je tada izbjegao Safet Kalić, koji je bio u bjekstvu i uspješno se krio sve do kraja oktobra 2014. godine, kada je uhapšen u Beču. Nakon nekoliko godina suđenja, Kalići su u julu 2016. u Crnoj Gori godine pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje novca.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend