Društvo

Barac: Istopolni parovi u Crnoj Gori postoje otkako i naš narod

Crnogorska LGBT zajednica očekuje da Vlada i Skupština ispune garancije koje su dali o predloženom Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog pola, te ga konačno uvrste u pravni sistem Crne Gore. Izvršni direktor LGBT Foruma Progres John Barac vjeruje da će Vlada ponovo uputiti prijedlog Zakona na razmatranje poslanicima, kako bi se o njemu mogli izjasniti tokom decembra.

“S obzirom na to da je određen broj opozicionih partija iskazao spremnost da podrži Zakon, a neki i obećali da će to da učine, smatramo da ne postoji prepreka da se on konačno usvoji”, kazao je Barac za CdM.

Ovaj zakon, koji treba da omogući istopolnim parovima da pred matičarem sklapaju partnerstva, povučen je sa sjednice Vlade krajem septembra. Tada je pojašnjeno da postoji  namjera da se izađe u susret određenim nevladinim organizacijama i razmotri prijedlog kojim bi se omogućila primjena zakona nakon pola godine od usvajanja, a ne nakon godinu, kako je to bilo predviđeno.  Ipak, nije bilo mogućnosti za to, pa je potrebno da rok stupanja na snagu ovog zakona bude godina dana.

Ilustracija

Značaj ovog Zakona za LGBTIQ zajednicu, jednom kada bude usvojen, biće višestruk. Primarno, ogledaće se u tome što će istopolni parovi u Crnoj Gori po prvi put moći da budu prepoznati u očima zakona kao zajednica.

“Prosto rečeno – ovaj zakon istopolnim partnerima daje minimum dostojanstva i prepoznaje nas u očima zakonodavnog sistema. Istopolni parovi u Crnoj Gori postoje otkako postoji naš narod i mi ćemo zauvijek biti dio društva. Ali, život u “mraku”, bez osnovne zakonske zaštite i prepoznavanja je veoma težak i stavlja nas u položaj građana drugog reda”, dodao je Barac.

Prema njegovim riječima, iako je ovaj zakon daleko od idealnog, prvi je korak naprijed za zajednicu,  društvo i cjelokupnu demokratiju u Crnoj Gori.

Na pitanje kakva se poruka šalje ukoliko se zakon ni ovog puta ne usvoji, Barac smatra da bi u tom slučaju sistem jasno poručio da ga suštinski nije briga za LGBTIQ osobe i da su još jednom postali žrtve političkih kalkulacija.

“Ovo nije pitanje “pozicije” i “opozicije”, već suštinsko pitanje ljudskih prava i ljudskog dostojanstva dijela populacije i prosto ne mogu da zamislim da će Crna Gora sve nas da iznevjeri na taj način. Ipak, ako do toga dođe, spremni smo da reagujemo adekvatno”, pojasnio je Barac.

Podsjetimo, ovim Zakonom su prvi put, detaljno su regulisani imovinski odnosi parova istog pola, odnosno pravo na posebnu i zajedničku imovinu. Parovi mogu naslijediti pokretnu i nepokretnu imovinu partnera, regulisan je poreski status partnera, u smislu olakšica koje proizilaze iz zajedničkog života. Osim toga, u pogledu prava i obaveza u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite izjednačeni su sa pravima svih drugih osiguranika, a isto tako u pogledu prava socijalne i dječje zaštite.

Jovana Lasica

90

avatar
1000
39
51
0
 
71
LjutaEnd@ MilenaMilenaSdelboj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Tacno kaže ovaj …postoje od 2006g

Kobiljido
Gost
Kobiljido

Ziva istina cak i nas istoricar Novak Adzic pise o ovome.Duklja je bila 95% nastrana zatosuje Nemanjici sprzili u lagum a danasnja Crna Gora nikad nebi bila ne zavisna da nije potpisala pakt s Gey populacijom dace je zastitit istorijski

vesko nk
Gost
vesko nk

Podržavam čak bi trebalo da ova i sl. pitanja treba riješit na nivo bratsva pa da bratsvenici završe kako među sebe odluče.

Холмија
Gost
Холмија

И шта кажеш, постоје откако постоје и Црногорци? А, мојне… 😀

ni stida ni obr
Gost
ni stida ni obr

Mislio ke na te iz ” Holmije”…

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

John koji je to tvoj narod?

Anonimni777
Gost
Anonimni777

🤢🤮🤮🤮🤮

End
Gost
End

Tradicionalisti da ucute. Sjetite se Virdzina, ko su te zene i zbog cega su morale biti muskarci, NE SVOJOM VOLJOM?!
Dakle, tradicionalisti, koji se gnuse ciste ljubavi, ponosite li se virdzinama?! Zenama koje su morale na silu da budu ono sto nisu, koje su morale svoje tijelo da sakate da bi bile muskarci?!

Ceka
Gost
Ceka

Nijesu morale, đubre jedno lažljivo, nego su same zeljele da ocuvaju porodicnu tradiciju!

Moje ime.
Gost
Moje ime.

Da li biste Vi postali suprotan pol, da se to od Vas trazi? Da postanete musko, da sakatite svoje tijelo i organe, da biste ispostovali tradiciju? Ne vjerujem da bi iko normalan pristao na to, dakle, protiv svoje volje.

xxy
Gost
xxy

Tako je , to su obicno starije djevojke po zabacenim selima koje se nisu uspjele udati nego su ostale na imanjima a pogotovo ako nisu imale brace imale su i ulogu domacina .

Moje ime.
Gost
Moje ime.

To su zene koje su morale da preuzmu ulogu muskarca u porodici, ako se desi da npr otac umre, ili se ne rodi muski potomak. Zensko dijete se od malena tretiralo kao musko. Sramno.

ni stida ni obr
Gost
ni stida ni obr

Kakve veze virdzine imaju sa lgbt? Znate li vi ista o Crnogorcima? Virdzine su nesto sasvim drugo sto zive veze nema sa problematikom lgbt.

ni stida ni obr
Gost
ni stida ni obr

End, ne LUPAJ, no nadji nekog dobrog etnologa da ti to OBJASNI, ali nemoj da ga zloupotrijebis.

Lažni dukljanin
Gost
Lažni dukljanin

Tako je kralju ahaha od duklje oni su bili nabolji istopolci…

Da sanjamo
Gost
Da sanjamo

Nesto si pobrkao…..

Gladov
Gost
Gladov

Crnogorci kršni momci

Crni Gidoje
Gost
Crni Gidoje

Ne kaže se “brak” za zakonsku zajednicu istopolnih osoba nego “firan”!
Naučite to već jednom.

Dragan Pelevic
Gost
Dragan Pelevic

U svim zemljama svijeta ovo je popularno pa i u Svetskoj oduvijek ja to govorim i moim Cetinjanima ali nas razjeda mrznja stoje covjek napredniji mi ga vise sputavamo u slobodi misli

A eee
Gost
A eee

Popularno ????? E, onda smo svi ludi, ako nesto ovako moze biti ” popularno”. Boze, sacuvaj….

Vele
Gost
Vele

Trebali bi da povedete racuna kad se neke ovako lazno predstavlja u ime drugog. Jednostavno zabraniti puna imena i prezimena jer se u vecini slucajeva to koristi u izrugivanje odredjene osobe.

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Meni licno ne smetaju istopolni brakovi, sto bi to mene pogadjalo i bilo koga…jedino sam protiv toga da im se dozvoli da usvajaju djecu, jer to nije normalna sredina za dijete…

Zoran
Gost
Zoran

Jedno po jedno ide kod njih, jad ovo prođe, biće aš to ne i to

delboj
Gost
delboj

E ne moze, dje si vidjela da je nekome u braku zabranjeno da ima djecu. Ovo je sve lagano osmisljeno upravo do sledeceg finalnog, glavnog cina – usvajanja djece.

Mandarina
Gost
Mandarina

Ja, kao pripadnica gej populacije, nikad nikome necu dozvoliti da mi uskracuje prvo na slobodu, pravo na sopstvene odluke i zivot!
Pozdrav!

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Piješ li tabletu piješ.

Radojko
Gost
Radojko

Ko te dira legendice… ko ti drma kavez…

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

A ko ti nešto uskraćuje? Samo nemojte da đipate ničim izazvani i da nas ubjeđujete kako je to dobro i zdravo, posebno ne đecu i omladinu.

A eee
Gost
A eee

Ma, nemoj, prosto ti bilo, samo nam ne nameci svoj kredo, i nemoj nam mahati pod prozor.

Commentator
Gost
Commentator

Nevjerovatno da na ovaj komentar ima 42 dislajka. To samo pokazuje koliko je narod zatucan. Srednji vijek.

MilenaS
Gost
MilenaS

Comentatore, kako bi bilo da nas malo ostaviš na miru? Radi ti sto te volja, ali pusti nas da zivimo kako je Bog rekao, ako dozvoliš da imamo na to pravo. Ok?

@ Milena
Gost
@ Milena

Ti si ostavljena na mir nose raskrsti s tim jadnikom stote tjera da citas komentare

End
Gost
End

Bog rekao? Prije koliko god? U kakvim primitivnim sredinama i zakonima su zivjeli ti ljudi, pa mi tome moramo da se prilagodjavamo? Razmisli prije nego progovoris.

Stevo
Gost
Stevo

Zbog čega ovakvi komentari ?
Ko vas je naučio da mrzite one koji su bezopasni po vas dok ste pokorni svojim dželatima ?

Zoran
Gost
Zoran

Ko mrzi, ovo je stav na pitanje brak, naravno da be mrzim lično nikog, niti mi smetaju kao osobe, drugovi u opšte

Djavo ga ponio
Gost
Djavo ga ponio

Stevo, dje ti vidis mrznju? Ne izmisljaj, i ne maltretirajte nas vasim ubjedjenjima. To je vasa stvar, i ne mora da se tice nas. Niko vam nista ne brani, a pravo da ti kazem, ni mi se ne ljubimo po ulici, pa nemojte ni vi. Za zvakanje ima svoja kuca.

Send this to a friend