Društvo

Barska URA: Ukloniti nelegalni most preko Željeznice

Da je moguće podići kuću bez građevinske dozvole pa čak i na državnom zemljištu, odavno je poznato svim građanima Crne Gore, ali da je moguće podići most, odnosno ustav dužine čak 25 i širine 3,5 metara, namjenjen za prelazak i pješaka i automobila preko vodotoka rijeke, a da niko ne zna ko je investitor i po kojem planu i građevinskoj dokumentaciji se isti gradi, uvjerili su se građani Bara, saopštili su danas iz odbora URE u Baru.

Kažu da ovaj most, sagrađen preko vodotoka rijeke Željeznice, u neposrednoj blizini željezničkog mosta u naselju Bjeliši u Baru, ( na kat.parceli br.6475 KO Bar, po kulturi RIJEKA, upisana u L.N.br.289 kao svojina Crne Gore u dijelu 1/1 i kao raspolaganje Opštine Bar u dijelu 1/1) sigurno nije nikao preko noći.

“Most se gradio danima a da niti Komunalna policija Opštine Bar, niti Urbanističko građevinska inspekcija MORT-a u Baru nijesu čak ni obavješteni o tome i ne znaju ko je investitor i na osnovu čije dozvole gradi i zagrađuje rijeku Željeznicu. I sve bi možda i bilo u redu, jer ne bi ovo bio prvi put da nadležne opštinske i državne institucije ne reaguju ili zatvaraju oči pred očiglednim kršenjem zakona, da ovaj most kako god da je izgrađen ne predstavlja klasični ustav i prepreku vodotoku rijeke”, saopštili su oni.

Iz barske URE navode da mještani ovog naselja, kao i svi Barani dobro pamte česte poplave koje redovno nastaju izlivanjem rijeke Željeznice u periodima velikih padavina, a, kako objašnjavaju, zbog neodržavanja vodotoka rijeke i neredovnog čišćenja riječnog korita.

“Opštinski odbor URA Bar se obratio Sekretarijatu za imovinu i investicije 17.09.2020. godine sa molbom da nas obavijesti da li je Opština Bar finansirala izvođenje radova, odnosno bila investitor na izgradnji ustave na rijeci Željeznici u neposrednoj blizini željezničkog mosta na istoj rijeci. Dana 18.09.2020. godine Sekretarijat za imovinu i investicije nas je obavijestio da Opština  Bar nije investitor, niti je po bilo kom osnovu učestvovala u izgradnji predmetnog objekta na vodotoku rijeke Željeznice, niti raspolaže projektnom dokumentacijom za njegovu izgradnju, te da su predmet proslijedili opštinskoj komunalnoj policiji”, navode iz barske URE.

Oni ukazuju da su se obratiIi i Komunalnoj policiji Opštine Bar, koja je, ističu,  nakon izlaska na lice mjesta prdmet proslijedila Urbanističko građevinskoj inspekciji u Baru.

“Dana  22.09.2020. godine pokušali smo da se obratimo sa zahtjevom za hitno reagovanje i Urbanističko građevinskoj inspekciji u Baru kao dijelu Direkcije za inspekcijski nadzor Ministarstva održivog razvoja i turizma, koji su čak odbili da zaprime ovu prijavu i uputili nas na slanje prijave direktno MORT-u u Podgorici. Dana 23.09.2020.godine dostavljena je ista prijava MORT-u u Podgorici”, ukazuju iz barske URE.

Poručuju da dok čekaju odgovor MORT-a ili još jedno obavještenje o proslijeđivanju na nadležnost nekom trećem organu ili instituciji, neće odustati od prijave i razotkrivanja nelegalnih radnji na teritoriji Opštine Bar.

“Kako je  evidentno da se radi o nelegalno sagrađenom mostu, ustavu koji u slučaju obilnih kiša predstavlja opasnost za živote i imovinu gradjana koji žive na tom području, apelujemo I ovim putem na nadležne službe da u što kraćem roku uklone pomenutu građevinu kako bi izbjegli sve eventualne štete koje bi mogle nastati izlivanjem rijeke Željeznice u slučaju velikih padavina”, zaključuju u barskoj URI.

8

avatar
1000
8
0
0
 
8
Baba vangaHuremStanje stvariNjegošNmđ
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Baba vanga
Gost
Baba vanga

Sve se vec vidi da nova vlast samo je gledala fotelje .
Bice ko ona pjesma sve je isto samo njega nema.
Narode crne gore stiskajte kais dolazi glad i to teska. Popovi vode drzavu niko od ovih novih nijednu rijeci jos konkretno nije rekao da nesto pravi za boljitak naroda.

Hurem
Gost
Hurem

Neka ne pune korito sa otpadom pa nece biti poplava.Sad ce biti Milo kriv i sto kisa pada.

Stanje stvari
Gost
Stanje stvari

URA hitno da traži uklanjanje lame (limena kutija) na Rumiji, koja stoji kao prijetnja mačem svim vjekovnim vrijednostima, vrlinama, odnosima među stanivnicima Bara, tom jedinstvenom primjeru čojstva i dostojanstva

Njegoš
Gost
Njegoš

Što li ovo URAši ne pominju limenku na RumijU??

Nmđ
Gost
Nmđ

A limenka na Rumiji ?

Izvjestaj
Gost
Izvjestaj

Nemojte to vi iz ure tu su vase pristalice ne bas svi mako se raspitajte

Dinno
Gost
Dinno

Neka se URA založi za uklanjanje limenke sa Rumije.

bandiera rossa
Gost
bandiera rossa

Zakonom je zabranjena individualna promjena toka i premošćavanje korita rijeka. Ludilo.

Send this to a friend