Društvo

Begić za CdM: Crna Gora skraćuje vrijeme samoizolacije sa 21 na 14 dana

Senad Begić

Crna Gora će skratiti vrijeme samoizolacije COVID19 pozitivnih sa 21 na 14 dana kako su to uradile brojne države u okruženju i šire, kazao je za CdM dr Senad Begić pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

CdM: Na jučerašnjoj konferenciji za medije NKT-a najavljena je mogućnost skraćenja vremena samoizolacije prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije kako je to već napravilo više država. O čemu je tačno riječ i šta će se u vezi sa tim dogoditi u Crnoj Gori?

BEGIĆ: Svjedoci smo da se vrijeme neophodno za izolaciju oboljelih i kontakata u pojedinim državama mijenjalo prvo od sedam, preko 10 do čak 28 dana… Da bi se u većini država ustalilo između 14 dana i 21 dan. Najnoviji naučni dokazi ukazuju da je zaraznost oboljelih znatno kraća nego što se prvobitno mislilo te da su pacijenti zarazni dan-dva prije pojave simptoma da zaraznost raste sa pojavom simptoma, da je najveća tokom prva dva dana da bi nakon toga polako opala i izgubila se tokom prvih 10 dana bolesti kod onih pacijenata koji su imali blage simptome. Zaraznost asimptomatskih slučajeva očigledno traje i kraće – što su napokon dobre vijesti za sve javno-zdravstvene radnike.

Uvažavajući ova naučna saznanja, najnovije preporuke američkog Centra za prevenciju bolesti od 27. jula, predviđaju da inficirani pacijenti bez simptoma mogu napustiti izolaciju već nakon 10 dana bez kontrolnog pregleda. Preporuke se, međutim, ne odnose na pacijente koji imaju simptome, a nalaze se u samoizolaciji ili na bolničkom liječenju kao ni za pacijente sa teškom kliničkom slikom koji se smatraju oporavljenim najmanje tri dana nakon povlačenja kompletnih simptoma što kod određenih težih pacijenata može da traje poprilično dugo.

U svakom slučaju izolacija i oporavak kod svih pacijenata mora trajati najmanje 14 dana.

<<<Medenica: Građani pozitivni na koronu često ne prijavljuju sve kontakte, pa ni članove porodice<<<

CdM: Hrvatska je u tom pravcu već izmijenila protokol, hoćemo li mi i ako hoćemo kada?

BEGIĆ: Od samog početka dešavanja sa novim koronavirusom uvijek smo se trudili da budemo ukorak sa najnovijim naučnim saznanjima i preporukama te smo u skladu sa njima i mi sami mijenjali smjernice i preporuke. Isto važi i za sve druge javno-zdravstvene agencije uključujući i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Međutim, ono što je karakterisalo naš pristup je možda jedna veća doza konzervativnosti u postupanju koja je bila odraz dešavanja na terenu ali i odraz samoga zdravstvenog i društvenog sistema koji ne bi mogao podnijeti veliki i nagli priliv oboljelih. Samim tim smo uvijek bili možda za jednu dozu obazriviji nego kolege, ali isključivo u interesu javnog zdravlja i zaštite zdravstvenog sistema od povećanog priliva pacijenata.

Sada kada imamo jasne dokaze o patofiziološkim dešavanjima i mehanizmima u organizmu smatramo da je vrijeme da zastarjele preporuke prilagodimo i organizujemo postupanje i ponašanje sa pacijentima u skladu sa njima.

Pomenuli ste Hrvatsku. Nije samo Hrvatska prihvatila novu metodologiju. Pored Hrvatske to su učinile i gotovo sve države Evropske unije, Sjedinjene Američke Države, Japan, Filipini… A neke imaju čak i malo lilberalnije kriterijume od ovih kao što je na primjer Engleska odnosno Ujedninjeno Kraljevstvo.

CdM: Znači li to da osobe koji su npr. 16. dan u izolaciji od pozitivnog testa moći da izađu iz izolacije i kreću se bez opasnosti za druge?

BEGIĆ: Najnovije preporuke u suštini ukazuju da pacijenti koji nijesu imali simptome, a kod kojih je prošlo najmanje 14 dana od uzimanja uzorka za test koji je bio pozitivan, ne predstavljaju opasnost po svoje okruženje te samim tim ne postoji potreba da bude “držani” u samoizolaciji nakon 14. dana.

Za pacijente sa simptomima, makar oni bili i najblaži, samoizolacija može prestati ako je prošlo najmanje 14 dana od pozitivnog testa odnosno od dana kada je uzorak uzet, i ako pacijent najmanje tri uzastopna dana ne koristi terapiju i nema simptome.

Nalaz PCR testa nije presudan za prestanak samoizolacije niti za proglašavanje oporavka, što je možda i najbitniji elemenat novih protokola i preporuka.

CdM: Zašto uopšte dolazi do ovakvih promjena stavova zdravstvenih vlasti raznih država? Zar nije bilo moguće na početku zauzeti stav i držati se jedinstvenog stava?

BEGIĆ: Ključne karakteristike svakog masovnog obolijevanja su velike nepoznanice i nemogućnosti preciznog predviđanja razvoja situacije na terenu koja u suštini zavisi od mnoštva varijabli. Sve je još izraženije sa nepoznatim patogenima kao što je novi koronavirus.

Tako je dosadašnji tok pandemije novog koronavirusa u više navrata poljuljao i iz korijena promijenio sve ono što je naučna javnost mislila i bila sigurna da zna o novom koronavirusu. Recimo, na početku dešavanja u Kini i zasnovano na relativno velikom uzorku, podaci su ukazivali da virus zaobilazi djecu, izgledalo je da su muškarci pogođeniji od žena a da je smrtnost izrazito visoka. Danas smo svjedoci da su virusu podložni svi, da nema razlike u polovima a da je visoka smrtnost karakteristična za starije dobne skupine.

Različiti podaci su bili dostupni i kada se radilo o samim karakteristikama virusa, njegovom genetskom materijalu, otpornosti u spoljašnjoj sredini, kliničkoj slici koju izaziva pa čak i osnovnim epidemiološkim karakteristikama poput vremena inkubacije, trajanja zaraznosti, vremena oporavka, vremena izlučivanja virusa…

U skladu sa rastućom količinom naučnih dokaza mijenjale su se i preporuke i smjernice što je sasvim očekivano, a sve sa ciljem prilagođavanja javnozdravstvenih intervencija kako bi one bile najučinkovitije i u skladu sa najnovijim naučnim podacima i dokazima.

Konkretno, kada je riječ o onome što je naša današnja tema ono što je nas epidemiologe širom svijeta zbunjivalo je činjenica da su mnogi pacijenti dugo nakon dijagnostikovanja bolesti imali pozitivan PCR nalaz. Na početku se taj rezultat tumačio time da pacijenti imaju živ virus u respiratornom sistemu. Međutim, mnogobrojne studije su dokazale da se ne radi o infektivnom virusu već najvjerovatnije o dijelovima genetskog materijala virusa koje PCR test prepoznaje. Na svu sreću ni jedna studija u svijetu nije uspjela da izoluje živ i infektivan virus kod pacijenata bez simptoma koje imaju pozitivan PCR 14 dana nakon obolijevanja. Ovo u suštini znači da takvi pacijenti nakon 14 dana nijesu zarazni iako mogu biti PCR pozitivni.

A.Obradović

69

avatar
1000
28
41
0
 
48
ZeljkoZa dobro CGBudvamarkoPre svega čovek
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Za dobro CG
Gost
Za dobro CG

U ovako slozenim okolnostima izazvanih pandemijom, korisno i pozeljno bi bilo da se gradjanima obraća ljekar od istinskog i sirokog znanja i obrazovanja, bogate i uspjesne dugogodisnje prakse – g”persona” u svakom smislu, od autoriteta, kredibiliteta i digniteta. Sve manje od toga je kontraproduktivno, izaziva otpor kod gradjana, iritira i vrijedja inteligenciju. Copy paste price, u narcisoidnom formatu glume, prepoznaju… Više »

marko
Gost
marko

Otvarajte granice, jeste li Vi svjesni posledica, na primorju prijeti finansijski kolaps, niko nema prometa, porodice su razdvojene vise od pola godine, sta to radite

Budva
Gost
Budva

Otvarajte granice pod hitno.
Narod propade na primorju.
Jeste li svjesni situacije.
HAOS, HAOS, HAOS
Na bulevaru u BD za 24h su zatvorene 4 radnje .
2 butika
1 kladionica
1 frizer
Šta nas yek čeka od septembra ???????????

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Bojim se da od toga nema ništa.

Slobodan
Gost
Slobodan

A niko drugi nije imao izolaciju od 21 dan u drugom talasu

Mmmmm
Gost
Mmmmm

Andrej Vucic nije bio u izolaciju ili karantin

nebuloza
Gost
nebuloza

Prijavite kontakte, evo smanjićemo vrijeme samoizolacije

PGSM
Gost
PGSM

Ja i muž smo bili 14 dana u izolacijijer smo se vraćali iz Bosne. Uradjen nam je PCR test po povratku, bili smo negativni ali su nas svih 14 dana držali u izolaciji.

Da se pitam
Gost
Da se pitam

NE UBIJAJTE LJUDIMA PSIHU
Ako vam je potrebna vakcina da kupite odradite to kako treba bez politike dps

Korita Ivanoba
Gost
Korita Ivanoba

Doktore pustaj granice Pocrkat ce mo da uzmemo koji evro lako je tebi Daj Pustaj

Lida
Gost
Lida

Po ovim koentarima ispade da iz Srbije slijece hiljade aviona,ajde ne lupajte vi izgleda ne znate da u Srbiji nema deset pruvatnih aviona,nije to Svajcarska.

Božidar
Gost
Božidar

A ti znaš koliko ih ima i ajde trć po sendvić mada onaj ko te plaća ima manje veze s mozgom nego ti Lida

Lida
Gost
Lida

Puno povjerenje imam u ove ljude.

03
Gost
03

Postali ste obicni politicari i ne gledate struku i interese naroda,nego politicara,jer cete vjerovatno i vi imat neke vajde od toga,a narod ko sisa. Ko zdrav,ko bolestan,ka da je koga briga.

D grahamov broj
Gost
D grahamov broj

Što ću ja pricat sa njom?

Sinjore
Gost
Sinjore

Mnogo nedosljednosti, diskriminacije i suludih odluka koje štete ovom narodu. A odgovora nema. Konkretnih rješenja koja konkretno rješavaju probleme nema. Ima samo simuliranja.

Radosav
Gost
Radosav

Da je vjecana…
Pa posle izbora opet na 21 dan

Djuro od Niksic
Gost
Djuro od Niksic

Morate požuriti da ovi iz Luksemburga ugrabe da glasaju

Zeljko
Gost
Zeljko

STRUKO, muko i bruko. Toliko ste napravili gluposti i gresaka da se stidite sebe samih a o povjerenju u vas apsurdno je govoriti.

Njegoš
Gost
Njegoš

Navedi jednu glupost i jednu grešku?? Ili samo onako lupaš po naređenju iz beogradskog pašaluka.

Србенда
Gost
Србенда

Не брукај име Његошево. Како те срам није монтенегрину да носиш име једног Србина.

Budva
Gost
Budva

1 primer : Njegoše uništili su malu privredu sa prvim zatvatanjem nas na 50 -60 dana
2 primer: Sada sa zatvaranjem granica prena BIH i SR
3 primer : Šta smo postigli ????
Najgori procenat zaraženosti imamo na balkanu ????

Zeljko
Gost
Zeljko

Odgovorio sam ali nazalost redakcija nije povjerovala u istinitost mog odgovora koji je zaista na granici nestvarnog ali nazalost je istinit a tice se nacina pregleda bebe koja je pozitivna na covid 19.

Tivcanin
Gost
Tivcanin

Koja si ti bruka, znači i svjetski stručnjaci su bruka. Ne mlati I ne kritikuj.

Božidar
Gost
Božidar

Tako je Željko sve si tačno tekao.

Tito Tito
Gost
Tito Tito

A bogati doktore kada cete preci na pricu o vakcini
Ovi vasi ” partneri ” iz Evrope vec pricaju koliko je “” bezbijedna “”
Jel smanjujete sve zbog vakcine ili izbora
🤩

Njegoš
Gost
Njegoš

Bogomi ovi tvoji iz srbije su već odavno imali vakcinu pa im ne pomože no nagrdiše region čitav 😂😂😂😂

Nemanja
Gost
Nemanja

E cini mi se da je ovo neka sprdnja sve, svako malo sebe demantuju. Igra sa ljudima, upravljanje, dokazivanje moci… Jad i cemer. Da nas ocete pustiti vise da zivimo, zivjese i sa kolerom i sugom pa ovakve sprdnje bivalo nije. Igrarija. Pometnja, i petljanje. Jos da vidimo sto ce sa skolom biti, aaaaaaa,vjerujem da se nece dozvoliti sprdnja sa… Više »

Njegoš
Gost
Njegoš

Što je nemanja ne možeš na more, ne daju Grci ni Hrvati, a 😂😂😂😂

Božidar
Gost
Božidar

Ti Njegoše ovo u Cg nazivaš morem više je to kanalizacija a šta se tiće Hrvatske i Grčke e tamo je već pravo more.

Sefket
Gost
Sefket

Taman da budemo svi zdravi za izbore. Dps pobjedjuje a mi svi ima da ozdravimo.

Njegoš
Gost
Njegoš

Je li i Bog da, što bi ti da budete bolesni, bolest glave se ne liječi 😂😂😂😂

Ana
Gost
Ana

Samo da prijavim – otkako je krenulo sve ovo, ja se bespovratno i beznadežno zatreskah u ovog dr Begića.

mula jusuf
Gost
mula jusuf

možda te i tresne na kraju šta znaš

Артур
Gost
Артур

Бегићу,ти ли си?

Lert
Gost
Lert

Imas zaista prefinjen ukus..

Autogol
Gost
Autogol

U tvoju cinicnost zaljubice se more đevojaka, a-ha.

Mila
Gost
Mila

Je li moguće da u moru ružnih vijesti i zlonamjernih komentara 15 ljudi ‘dislajkuje’ ljubav? Ne treba nama korona, dovoljni smo mi, ovakvi kakvi smo.
@Ana, bravo. Voljeti je uvijek pozitivno. I one koje ne poznajemo, jednako lijepo.

Čegović
Gost
Čegović

DIvno zaista, mada mislim da ke komentar bio ironičan. 🙂

Dobro je
Gost
Dobro je

Ako je dokazano da je prosjecno vrijeme inkubacije 5-7 dana, zasto onda drzite i kontakte od pozitivnih po 14 dana, iako 70% budu negativni na kraju?

Gojko
Gost
Gojko

Upravo zbog preostalih 30% koji mogu napravit karambol pa da imamo Rozaje ili Tuzj opet

Njegoš
Gost
Njegoš

Samo ti se kaže, 30% pozitivnih.

Zeljko
Gost
Zeljko

Postovani, drzali su ljude u karantinu 21 dan. Najveci apsurd je, ponovljeni test posle 21 dan je pozitivan a usmene saglasnost IJZ da se moze izaci iz izolacije bez ikakave bojazni da su prenosnici infekcije jer nemaju nikakve simptome posto je virus u fazi raspadanja u organizmu.

Anica
Gost
Anica

U Boki Kotorskoj ima ljudi iz Srbije koji su dosli avionima nekim” privatnim” i isti dan su na plazi bez ikakve izolazcije. O cemu se ovdje radi?
Pozdrav

Narode moj
Gost
Narode moj

Nijesu samo iz Srbije .Ima ih I iz zemalja drugih
Nemoj I ti kao nkt podijelu vrsiti

Anica
Gost
Anica

Ma nije podjela zaista, ja samo pisem ono sto znam provjereno. Za druge zemlje ne znam pa ne mogu da pisem ovdje napamet. Ovi su mi u komsiluku svi dosli.Omladinja, njih jedno 8.

Božidar
Gost
Božidar

Ma to su ti ovi bogataši iz Srbije malo podmažu gdje treba i eto ga pa znaju oni da je ovde sve na prodaju.

D grahamov broj
Gost
D grahamov broj

Ne paniči.

nnn
Gost
nnn

3500€ ti je privatni avion na relaciji BG TV. Ko ima para spakuje porodicu i salje na more. Za parase koji imaju za privatni avion i jahtase nema veze odakle su i ulaze i bez testa i bez samoizolacije i karantina. Samo je obicnom narodu zabranjen ulazak.

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Radi se o novcu, pozamašnoj sumi.

Milutin
Gost
Milutin

Krenite da ih hvatate po plažama, verovatno na to ciljate? I u Srbiji ima ljudi iz MNE pa ih niko ne dira, ali to je vaša slika, lep primer dajete celom svetu, doćiće sve na svoje, polako

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Milutine, nije poenta da hvataju ljude po plaži, već o apsuru da kod zatvorenih granica za Srbiju, neki ipak mogu ući u CG. Da li je to normalno?

Njegoš
Gost
Njegoš

Imaju test negativan, ono jes da je kupljen, no nebitno, ti bježi od njih ka od kuge.

jorgovan
Gost
jorgovan

Radi se o tome da nema nema prsvde.Bogatu sve mogu,a ostali pocrkajte.

Struko muko
Gost
Struko muko

O cemu vi pricate Stavili ste karantin 7 dana I samoizolaciju 7 dana .Bez testiranja ljudi Jel zivimo mi u istoj drzavi gospodine ? O ovima sto stizu avionima tek je posebna prica .Nit karantina nit samoizolacije Da Vas zamolim struko Prvo se presaberite ko dje sto radi u Crnoj Gori pa onda izlazite sa novim mjerama dal smanjenim ili… Više »

Njegoš
Gost
Njegoš

Bi li malo da prošetaš na derbi splavove Tutin litije kašike 😂😂😂😂

Božidar
Gost
Božidar

E bogami Njegoše ti se danas baš naradi pa bi trebalo bar burek da dobiješ umjesto sendvića.E VIVA BUREK !!!

Nomad
Gost
Nomad

To su šarlatani.Došli su na nivo znanja vračeva i baba gatara.Strašno je ko vodi ovaj NKT.

Eto tako
Gost
Eto tako

Bil Gejts se zaigrao u namjeri preuzimanja apsolutne moci,samo smo obicni pioni.

Dule
Gost
Dule

Hoce li im iko postaviti pitanje, bas me interesuje da cujem razuman odgovor – ako recimo jedna osoba krene avionom iz Srbije, ulazi u CG bez problema, isti dan je na plazi….ako ista ta osoba krene autom, onda ne moze da udje CG, koji je to epidemioloski rizik ako se krene autom….

Dobro je
Gost
Dobro je

Jer autom neces platiti kartu 600e po osobi, a kada platis vise onda rizika nema:)..

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Za € sa tri do četiri nule sve može.

Ljuta
Gost
Ljuta

Oni su obavezni uzeti pcr test koji mora biti negativan…a nije im svima sigurno da ce uci bez izolacije..uz to moraju biti u hotelu gdje sanitarna inspekcija ima nadzor nad svaki. Putnikom..

Dule
Gost
Dule

Poenta price je u diskriminaciji, ili mogu svi uz PCR test ili niko(pricamo o Srbiji).

Dule
Gost
Dule

Da me niko ne shvati pogresno, sto se mene tice, svi su dobrodosli, dok se ponasaju kao gosti.

građanin
Gost
građanin

od kad?

Peja
Gost
Peja

A sta je sa ljudima koje zdrave stavljate u izolaciju od 14 dana? Da li cete i njima skratiti izolaciju ili cete ih staviti u istu ravan sa oboljelima?

Blagi NK
Gost
Blagi NK

Pejo ,ako si ti u izolaciji, a jesi dok postavljas ovo pitane, ja te nebih pustao do maja naredne godine:)))

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Sačekajte još 14 dana odgovor.

Send this to a friend