Društvo

Besplatni udžbenici u 12 opština

Ukupno 12 opština je za sada obezbjedilo besplatne udžbenike za učenike prvog razreda-i to Herceg Novi, Tivat, Bar, Mojkovac i Podgorica koji su to uradili preko Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS), dok su se Kotor, Nikšić, Danilovgrad, Bijelo Polje, Cetinje, Budva i Berane opredijelili za nabavku preko privatnih knjižara, izjavili su za CdM-u iz Ministarstva prosvjete.

Budva i Berane su jedine opštine koje su obezbijedile besplatne udžebnike za sve osnovce odnosno za učenike od prvog do devetog razreda, dok će Herceg Novi obezbijediti udžbenike za osnovce do trećeg razreda.

Svim učenicima RE populacije u Crnoj Gori Centar za socijalni rad obezbjedio je besplatne udžbenike, dok je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava obezbjedilo bezplatne udžbenike za  prva tri razreda osnovnih škola.

>>>Najskuplji udžbenici za 7. i 8. razred>>>

Da podsjetimo, Ministarstvo prosvjete je, i ove godine, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, Zavodom za školstvo i nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima pripadnika romske i egipćanske populacije, od 11. do 17. aprila promovisalo upis u prvi razred osnovne škole pripadnika RE populacije.

Tim sastavljen od predstavnika navedenih institucija i nevladinih organizacija koji su razgovarali sa roditeljima i djecom koja su dorasla za upis u osnovnu školu, sa ciljem da im ukažu na obavezu i značaj osnovnog obrazovanja. Ideja je podsticanje roditelja da budu podrška svojoj djeci na putu obrazovanje.

Roditeljima su podijeljeni informativni flajeri koji nude sve neophodne informacije o postupku upisa djece u prvi razred, kao i opis svih roditeljskih aktivnosti, koje prethode upisu djece. Ovi flajeri štampani su na crnogorskom, albanskom i romskom jeziku.

Takođe, oni su upoznati sa mjerama i aktivnostima koje Ministarstvo prosvjete zajedno sa partnerima preduzima za povećanje stope upisa romske djece u školu, kao i sa mjerama podrške u obrazovanju.

Promocija upisa jedna je od aktivnosti koje su predviđene Strategijom za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2016-2020. Kao jednu od mjera koje se preduzimaju radi poboljšanja obrazovnih postignuća, Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava obezbijeđuju komplete udžbenika za učenike osnovne škole, a Ministarstvo prosvjete obezbjeđuje prevoz za veliki broj učenika koji se obrazuju u sedam osnovnih škola u Podgorici.

Roditeljima su predočeni napori koje država preduzima u cilju inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori. Ta podrška se ogleda ne samo u dodjeljivanju besplatnih udžbenika, već i stipendija za učenike i studente.

Tim koji je razgovarao sa roditeljima izrazio je zadovoljstvo brojnošću roditelja koji su prisustvovali promocijama u sve četiri opštine.

B.M.

3 Komentara na "Besplatni udžbenici u 12 opština"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend