Društvo

Bez povezivanja sa svjetskim naučno-istraživačkim centrima nema ozbiljnog bavljenja naukom

Prirodno – matematički fakultet Univerziteta Crne Gore je lider u istraživanjima u Crnoj Gori, kada je riječ o saradnji sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja – CERN. Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Predrag Miranović kazao je da bez povezivanja sa svjetskim naučnoistraživačkim centrima nema ozbiljnog bavljenja naukom.

“Svake godine se pruža prilika za nekoliko studenata završnih godina studija fizike, programiranja i inženjerskih nauka da učestvuju u ljetnjoj školi CERN-a. Iako se nominalno radi o školi fizike jednako je važno, ako ne i važnije, iskustvo koje steknu kroz upoznavanje sa radom i boravkom u velikoj i organizovanoj laboratoriji za fiziku, upoznavanje sa vršnjacima iz svih krajeva svijeta koji imaju slična interesovanja. Svaki boravak u drugoj obrazovnoj i naučnoj sredini, a posebno u vrhunskoj kakva je CERN, ostavlja pozitivan trag na studente”, kazao je Miranović.

Prema njegovim riječima, strateški je prioritet Ministarstva nauke da se istraživači iz Crne Gore povežu sa vrhunskim svjetskim i evropskim laboratorijama.

Predrag Miranović

“U tom smislu pored institucionalne saradnje sa CERN-om u oblasti fizike, pokrenuta je i saradnja sa Evropskom laboratorijom za molekularnu biologiju EMBL, a očekujemo da od te saradnje prevashodnu korist imaju student biologije i medicine. Bitno je istaći da istraživači sa PMF-a imaju dosta široku mrežu bilateralnih projekata koje intezivno koriste ne samo profesori, već i studenti doktorskih studija u okviru svojih istraživanja na doktorskim studijama. Jedini način da se u Crnoj Gori  bavite naukom, na iole ozbiljnijem nivou, jeste da se povežete sa istaknutim istraživačkim centrima, i to podjednako važi i za studente istraživače i za profesore”, navodi Miranović.

Send this to a friend