Društvo

Bivši radnici iz Plava tužili Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore

Četvoro bivših radnika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMPCG) u Plavu tužilo je tu ustanovu, nakon što su, kako tvrde, neosnovano dobili otkaze, čemu je prethodio progon, prijetnje i pritisci menadžmenta da svjedoče protiv ljekara Sabahudina Pupovića, što je dovodilo u pitanje i kvalitet liječenja građana, piše Dan.

Zavod za hitnu pomoć su tužili zaposleni Mersiha Feratović, te tehničari Adis Canović, Miralem Kojić i Demir Đešević.

U tužbi zaposlene Mersihe Feratović ističe se da joj je Zavod za hitnu medicinsku pomoć 4. marta ove godine uručio rješenje o otkazu nakon sprovedenog discip linskog postupka, a iz menadžmenta je obrazloženo da je zaposlena neovlašćeno vršila unos podataka u medicinsku dokumentaciju, odnosno da je falsifikovala potpis doktora Mirze Nurkovića. Feratovićeva tužbom traži poništenja rješenja o otkazu i vraćanje na posao.

Feratović je pred sudom kazala da su nakon što je odbila da optuži doktora Sabahudina Pupovića, koji je prvi dobio otkaz za korupciju i propusteuradu, izloženi ozbiljnoj diskriminaciji na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Tužilja je u svom iskazu pred disciplinskom komisijom istakla da je sve rađeno uz saglasnost doktora, kao i da je moguće da je došlo do nesporazuma u dijelu gdje je ona kao glavna sestra upisala ime i prezime doktora, a da je tuženi to stavio kao potpis, odnosno falsifikovan potpis doktora. Upravo iz toga razloga i postoji faksimil doktora kako se ne bi gubilo vrijeme na administartivne radnje i kako bi bio posvećen pacijentu.

Imajući u vidu da je tužiočev radni odnos posledica ovog progona, na i posledica njegovog progona, ovakav otkaz je apsolutno nedopustiv i zasnovan na diskriminatorskom osnovu poštovanja doktora Pupovića. Otkaz Feratovićevoj nema nikakve veze sa savjesnošću, odnosno blagovremenošću ili sa nemarom, tj. sa povredom iz čl 41 st1 Granskog kolektivnog ugovora.

Tuženi Zavod za hitnu pomoć ne zna uopšte značenje ovih riječi ili se radi o veoma tendencioznom napadu na osnovna ljudska prava i fundamentalne slobode tužioca piše, između ostalog u tužbi.

Iz Zavoda za hitnu pomoć Danu je saopšteno da su zaposleni u organizacionoj jedinici u Plavu dobili otkaze isključivo no zakonu i zbog teških povreda radnih obaveza. Iz te ustanove nijesu od govorili kako jedinica u Plavu rad i bez četiri tehničara koji su dobili otkaze.

“Menadžment Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć se ne obračunava sa doktorima i osobljem već je u obavezi da postupa u skladu sa pozitivno-pravnim propisima u Crnoj Gori ka da dođe do povrede radne obaveze od strane zaposlenih. O svim ostalim pojedinostima više puta smo odgovarali i nemamo dalji komentar”, navode iz Zavoda za hitnu pomoć.

U tužbi se dalje navodi i da se Zavod poziva na sumnje tokom postupka, iako za to ne nude nikakav dokaz. Pojašnjavaju i da se falsifikovanje mora dokazati u krivičnom postupku, a odluke se ne donose na osnovu sumnje, čime tužena prekoračuje svoju nadležnost ulazeći u posao državnog tužilaštva.

Ljekari Almir Aksalić i Radmilo Rajković su kao svjedoci pred sudom istakli da nijesu vidjeli sporne pacijente, ali da iz prakse znaju da je koleginica Feratović odgovorna i precizna prilikom vođenja medicinske dokumentacije.

22

avatar
1000
18
4
0
 
19
EsadKomentatorBanditBratonozicKuc
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Esad
Gost
Esad

Dr Nurkovic je samo sredstvo do cilja, nek se ne nada nicemu. Cim je u pitanju diskriminacija na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, nek se zapita jos koliko ce biti potreban direktoru. Neke osobe jednostavno uzivaju da budu necije igracke.

Bandit
Gost
Bandit

Svaki komentar koji pricitah je uprt protiv Sase od Niš.
Ako svi vide koja je ura sa njim zasto nadlezni cute ?
Do kad ce trajati Sašizam ?

Komentator
Gost
Komentator

Trajace dok se ne smijeni Hrapovic.

Bratonozic
Gost
Bratonozic

Ima li neko ideju.Kako da se smjeni Stefanovic?

Kuc
Gost
Kuc

Pocetnici bez specijalizacije zaradjuju preko 1.000€ na prekovremene sate , sve sto treba da znaju jeste SAMO i isključivo da ukazu prvu pomoć,a cesto ni to.To je rezultat Stefanovica a direktor je od osnivanja Zavoda.Iskusne I sposobne doktore je na ovaj ili neki drugi nacin najurio I treba privredni kriminal da ga iskontrolise, mnogo zakulisnih radnji je vezano za njega.

Dobrotvor
Gost
Dobrotvor

Dzaba sve Stefanovic Ima vezu a to znaci da treba da je promijeni I da se stavi u lance pa pravac Spuz.

Pelikan
Gost
Pelikan

Sve ce ih vratit i jos ce im platit

Esmir
Gost
Esmir

Stefanovic treba da da ostavku ili da ga smijene, a najvaznije je da se procesuira, puno je protivzakonitosti u njegovom radu.

Mojas
Gost
Mojas

Umislio je Stefanovic da je majstor podmetacina a evo svaki spor izgubi.Pravnu sluzbu Zavoda za HMP je rasturio dao im je otkaze ili vodi disciplinski postupke, a hitna pomoc nikad losiji imidz nije imala.

Amel
Gost
Amel

Obavezno dr Nurkovica na mjesto Stefanovica(za sta je i zainteresovan) jer je lazima skrhao Stefanovica. Adio Sasa …

Sloboda
Gost
Sloboda

Hitnu u Plavu treba ugasiti.Gradjani toliko “vjeruju” doktorima koji tu rade da dnevno imaju po 2-3 pregleda i to vecinom samo da ih transportuju do Berana.

Gusinjanin
Gost
Gusinjanin

Cijela afera je zasnovana na bazi diskriminacije Bosnjaka tih krajeva,
‘’Genocid u kontinuitetu’’
Pod zastavum kralja Nikole i Avra cemova.

Momo
Gost
Momo

A sta se uradi povodom propusta dr Aksalica kad je prebijena americka drzavljanka u prostorijama hitne u Plavu?Govorilo se da se on sa svojom ekipom smijao u drugoj prostoriji i pricao viceve dok je ova nesrecnica trpjela nevjerovatne bolove i torturu.Nevjerovatno.

Punisa
Gost
Punisa

Hitna u Plavu u poslednje vrijeme sluzi ko taxi sluzba, samo prevozi ljude za Berane.Niti pruzaju niti umiju da pruze pomoc.Do toga je doveo dugogodisnji direktor Stefanovic, koji podhitno mora da se mice sa tog mjesta.

Saban
Gost
Saban

A vise nece ni da taksiraju, pa makar na taj nacin da izadju u susret posto drugacije ne znaju vec drsko odgovaraju da pacijenti o svom trosku idu u Berane.

Vera
Gost
Vera

Stefanovic extra obavlja posao, za sta je i doveden. Nezakonito radi, da bi advokatska kancelarija Kolarevicke imala posla…

Miralem
Gost
Miralem

Prebise zenu u prostorijama hitne pomoci. U Plavu a Stefanovic ceka jos da mu se kako izjavi “sve ponaslozi u glavi”, nema kad daje otkaze strucnjacima a nerad, neznanje prikriva.

Trojan
Gost
Trojan

A sto je ovo ?! Svaki dan afere, propusti, ne idu na teren kod ujeda zmije na Cetinju, otkazi se dijele najboljima, bruka sto radi Stefanovic, odgovoran je onaj ko ga na ovu funkciju drzi.

Send this to a friend