Društvo

Bjelica: Na dan mog odlaska na računima UCG ostalo 14,5 milona eura

Duško Bjelica

Bivši predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Duško Bjelica tvrdi da je na dan njegovog odlaska iz te institucije na računima ostalo 14,5 miliona eura.

“Kada su „oslobodioci“ nezakonito zauzeli Univerzitet Crne Gore u januaru 2021. godine, i postavili sebe za rukovodioce, započeli su svakodnevne pritiske na neistomišljenike po pitanju daljeg razvoja Univerziteta i na one koji ne podržavaju šovinističku okupaciju Univerziteta i države Crne Gore. Smjenjuju se dekani i članovi UO UCG, šalju se interni revizori sumnjivog znanja i kredibiliteta za selektivne provjere iako je DRI izvršio reviziju UCG bez značajnijih primjedbi, saradnici ostaju bez posla samo zato što ne podržavaju šovinizam rukovodstva a istovremeno se njihovi popovi zapošljavaju i dovode za rukovodioce UCG-a”, navodi Bjelica.

Kako je istakao, tada i sada svakodnevne revizije se rade po porudžbinii i iz najnižih pobuda.

“Radile su se i ranije, nama iza leđa dok smo još bili na funkcijama od strane onih koji su bili zaduženi vaninstitucionalno da se time pozabave a koji su kasnije i postavljeni da vode poslove revizije na Univerzitetu. Selektivne su, paušalne, zlonamjerne, optužujuće. Fakultete i pojedince, naravno i poslovanje Rektorata UCG u prethodnom periodu pratile su brojne provjere. Ipak, izgleda da kredibilitet DRI nije bio garancija za profesionalno odrađen posao, pa je po nalogu rektora Vladimira Božovića nastavljeno sa onim selektivnim revizijama koje su prethodile ovoj zvaničnoj.  Glavna meta sam bio ja, a naravno i nezakonito razriješeni rektor Nikolić. To traje i danas. Očigledno imaju višak vremena”, kazao je Bjelica.

Naime, tvrdi on, opredijeljena budžetska sredstva za 2020. godinu iznosila su 20,65 milona eura za Univerzitet Crne Gore, koja su se u najvećem dijelu potrošila za zarade zaposlenih i spoljnju saradnju.

“Sopstveni prihodi u toj  godini su iznosili 11,14 miliona, od čega je najveći dio vezan za naučnoistraživačke projekte i školarine. Između ostalog, u 2020. godini smo izdvojili  1.9 miliona eura zarađenih sredstava na tržištu za investiciono održavanje objekata, računarsku i nastavnu opremu, opremanje amfiteatara, učionica, biblioteka, izdavačku djelatnost i čitaonica. Na kraju 2020. godine smo ostvarili pozitivno finansijsko poslovanje tako da je na svim računima Univerziteta zaključno sa 31.12.2020. godine ostalo 14,9 miliona eura sopstvenih sredstava”, navodi Bjelica.

Prema njegovim riječima, na dan odlaska sa funkcije predsjednika UO UCG, u januaru 2021. godine, na računima Univerziteta ostalo je 14,5 miliona, sa svim izmirenim obavezama.

“Toga dana na računima univerzitetskih jedinica je bilo oko 3,8 miliona eura. Na računu Rektorata sa ostvarenim sredstvima na tržištu je ostalo nepotrošenih više od 3,.4 miliona eura, dok je na računu Rektorata za investicije ostalo ukupno oko 3,4 miliona eura. Na računima kod tri poslovne banke ostali su tačni iznosi od: 466,833,66 eura; zatim 1.703.981,81 euro i 125.287,67 eura i još na četiri podračuna Rektorata ukupno 75.883,42 eura”, tvrdi Bjelica.

Pored uspješnog finansijskog upravljanja Univerzitetom, UCG je, kaže on, u zadnjih par godina, dok je bio na funkciji predsjednika UO UCG, napredovao na svim svjetskim rangiranjima univerziteta, povećao naučnu-istraživačku aktivnost, povećao značajno prihode kroz dobijanje mnogobrojnih naučno-istraživačkih projekata, povećao zarade zaposlenima, obezbijedio sredstva za stambene kredite i saglasnosti za izgradnju četiri stambena objekta za zaposlene…

“Naravno, nijesam ja niti jedini, niti  najzaslužniji što je toliki novac ostavljen na računima ’’oslobodiocima’’ UCG. To su zasluge svih nas koji smo rukovodili Univerzitetom Crne Gore i koji smo se ponašali racionalno, ali sam kao dio najužeg rukovodstva UCG doprinio stvaranju uslova da bi se taj uspjeh i ostvario. Ophodili smo se domaćinski prema našoj kući Univerzitetu Crne Gore i našoj državi Crnoj Gori. Zasigurno nijesmo onakvi kakve nas predstvaljaju poručene revizije, rektor Božović i predsjednica UOUCG Rajka Glušica. Veća je vjerovatnoća da smo ipak radili onako kako je i utvrdila DRI. Sigurno je da smo mogli i više i bolje iako smo bitisali i radili u najtežim mogućim okolnostima, ali siguran sam da smo bili uspješniji i fokusiraniji na posao od sadašnjeg rukovodstva UCG.Ne mogu da se nadam da će “oslobodioci” napokon početi da se bave sa Univerzitetom a ne sa neistomišljenicima, jer ne doživljavaju i ne vole na isti način svoju kuću i državu Crnu Goru kao ja. I prethodnom rukovodstvu je trebalo dosta vremena  da od višemilionskog duga Univerzitet dovedemo do 14,9 miliona eura, ali se nijesmo bavili optužbama na račun svojih prethodnika jer smo znali i bili svjesni da su i oni radili u mjeri mogućeg i sa najboljim namjerama i da su ipak imali određene rezultate”, zaključio je Bjelica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljubo
Gost
Ljubo

CANU? Profesori silni crnogorci? Bilo ko? Studenti,kao biljke

Rito
Gost
Rito

Da je vječna! Brzo ce Braticka i company da plate za sve

Titan
Gost
Titan

Sjecam se kad je ovaj Bjelica izdvoijo fakultet za sport u posebnu zgradu, kakav je bio hodnik fakulteta kao hjustonake bolnice, danas straćara. A to je odraz i sustinski primjer kakvo je stanje u obrazovnom programu

Bronx
Gost
Bronx

Liše Bjelice i onog Čirgića niko glas da pusti za svoju drzavu i univerzitet. Dje je akademija nauka? Ima li jos neko da se ne boji svog lada?

Ranjo
Gost
Ranjo

Podrska za profesora Bjelicu, iskreno, tacno i hrabro.
Dje je canu? Dje su silni profesori? Nesto su tihi?

Tarik
Gost
Tarik

Transparentno. Ajde da malo vidimo za sta ce sve Bratićka da odgovara osim za nezakonitu smjenu. Oduzeti drzavljanstvo njoj i Bozovicu

Zdravko
Gost
Zdravko

Ovo je ziva istina, radila sam na tom rektoratu i dobila otkaz za vrijeme prethodnog saziva ali znam da je ovo istina

Bojana
Gost
Bojana

Svaka cast profo

Rajko
Gost
Rajko

Konacno neko da pomene finansije, svaka cast. Da vidimo dje Bozovic trosi pare

Marko
Gost
Marko

Bjelica je bio odlican predsjednik UCG to znaju i njegovi kriticari.

Jelena
Gost
Jelena

Ovoga covjeka stalno progone na UCG. Vidim da su i fakultet potpuno unistili ovi novi rukovodici. To nije dobro.

Minimax
Gost
Minimax

A zatekli minus… Nego to je zemaljsko poslovanje, a ne nebesko – poziciono Bozovica, Braticke i ostalih Bogom danih kadrova.

Send this to a friend