Društvo

Bjelici u Finskoj uručena najprestižnija nagrada “FIEP Europe Thulin Award”

Na 32. svjetskom kongresu FIEPS i 15. evropskom kongresu najprestižnija nagrada “FIEP Europe Thulin Award” dodijeljena je
crnogorskom naučniku prof. dr Dušku Bjelici, redovnom profesoru Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i predsjedniku Crnogorske sportske akademije od najstarije evropske asocijacije u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta – FIEPS EUROPE.

Finski grad Vierumaki bio je domaćin ovog grandioznog skupa na kojem je profesor Bjelica primio ovo laskavo priznanje iz ruku prof. dr Branislava Antale, potpredsjednika FIEPS-a, u okviru ceremonije otvaranja svjetskog kongresa.

“FIEP Europe Thulin Award” je priznanje koje je ustanovljeno 2010. godine i predstavlja evropsko priznanje kojim se nagrađuju najpoznatije ličnosti iz oblasti fizičkog vaspitanja i sporta koje su dale nemjerljiv doprinos razvoju fizičkog vaspitanja na nacionalnom i na evropskom nivou iz oblasti sportskih nauka.

Učesnici najznačajnijeg svjetskog kongresa FIEPS imali su trodnevni stručni rad , a u toku trajanja istog profesor Bjelica je imenovan i za nacionalnog delegata FIEPS -a.

FIEP (Federation Internationale D”education Phisique) je osnovan još davne 1923. godine u Briselu sa ciljem da promoviše razvoj širokog spektra aktivnosti u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta, sporta za sve, fitnesa i zdravlja, rekreacije, kao i snalaženja u prirodi, za ljude svih uzrasta i nacija u cijelom svijetu, kao i da podstakne i doprinese međunarodnoj saradnji u ovim oblastima.

Inače, profesor Bjelica je do sada kao autor i koautor objavio 74 knjige koje su univerzitetski udžbenici , naučne studije , naučne monografije i serijske publikacije.

Urednik je, recenzent i član redakcije mnogih međunarodnih naučnih časopisa.

Objavio je preko 400 naučnih radova među kojima su i oni u najprestižnijim svjetskim naučnim časopisima koji su dostupni u najprestižnijim svjetskim bazama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nono
Gost
Nono

Profo, nesto si trebao Novoviću, SDT

Ranko
Gost
Ranko

Napredni svijet cijeni prave vrijednosti.

Mevludin
Gost
Mevludin

Profo podrska za Vas. Svaka cast

Jankovića krš
Gost
Jankovića krš

Sto kaze Bozovic rektor na ove nagrade? Negator Crnogoraca

Komovi
Gost
Komovi

Dusko Bjelica, covjek raritet

Slavko
Gost
Slavko

Bog na nebu Duco u sportskoj nauci

Send this to a friend