Društvo

Bogdanović: Prenosu posmrtnih ostataka Petrovića ostaćemo vjerni do kraja

Naša je dužnost da uzvišenom cilju prenosa posmrtnih ostataka dinastije Petrović ostanemo vjerni do kraja, saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, reagujući na današnje pismo princa Nikole Petrovića.

<<<Princ Nikola odlaže prenos posmrtnih ostataka dinastije Petrović<<<

“Izjavu volje princa Nikole Petrovića primili smo sa dubokim i iskrenim uvažavanjem, upravo onako kako se država Crna Gora sve vrijeme odnosila prema pitanju prenošenja posmrtnih ostataka članove njegove porodice – procesa započetog 1989. godine”, istakao je Bogdanović.

Na isti način, zajedno sa princom Nikolom, radili su na aktivnostima u vezi sa posljednjim zemnim prebivalištem njegovog oca i stričeva.

“Otud, posebno smo cijenili želju princa Nikole o izbjegavanju vjerskog obreda, a uz njegovu saglasnost izabrana je i lokacija na koju će biti prenijeti posmrtni ostaci”, dodao je ministar.

Kako navodi, tokom prethodnog sastanka Koordinacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš, održanog u Ministarstvu kulture, upravo je princ Nikola Petrović zatražio da Novo groblje na Cetinju bude lokacija Aleje dinastije Petrović – Njegoš, pritom naglašavajući da ne želi vjerske obrede koji bi izazvali bilo kakve turbulencije na unutrašnjem planu.

“Ovom prilikom uputno je podsjetiti i na vandalsko uništavanje grobova Petrovića u Cetinjskom manastiru, što je još jedan razlog zbog kojeg je aktuelna ideja vezana za Novo groblje na Cetinju”, naglasio je Bogdanović.

Svakako, rekao je, nije u pitanju porodični čin, već težnja i odlučnost države – koja će primiti k znanju stav potomaka porodice.

“Duboko uvažavajući princa Nikolu, ideja o prenošenju posmrtnih ostataka nije inicirana s njegove strane, već je samo nastavak onoga što je država pokrenula 1989. godine. Međutim, država će odlučno nastaviti da radi u cilju aktivnosti o kojima je već postignut dogovor svih strana, pri čemu duboko vjerujemo da će i princ Nikola biti ključni protagonista tog procesa”, poručio je ministar kulture.

Treba, kazao je, pomenuti i to da je Vlada Crne Gore već komunicirala sa državama u kojima se sada nalaze posmrtni ostaci članova dinastije Petrović Njegoš, tako da je putem diplomatskih i administrativnih kanala počela i sama procedura koja prethodi prenošenju.

“Sve što je vezano za prenošenje posmrtnih ostataka dinastije Petrović Njegoš, zapravo, motivisano je našim najiskrenijim osjećanjima privrženosti, te odlučnosti države Crne Gore da iskaže posebno poštovanje ka neizbrisivom tragu i istorijskoj ulozi naše kraljevske dinastije u gradnji i jačanju crnogorskog identiteta. Prenos posmrtnih ostatka u Crnu Goru bi u duhu najuzvišenijih namjera i vrlina pokazao neraskidivu povezanost dinastije Petrović sa svojim slobodarskim narodom”, zaključio je Bogdanović.

44

avatar
1000
30
14
0
 
41
TomosRajko21 MAJRealnostNjeguskaTrpeza
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tomos
Gost
Tomos

Mitropolit godi a a moli da se vrati Njegoševa Kapela na Lovćen, valjda je tolko zaslužio.. Ili se “kažnjava” jer bio Srbin…uz ono logično da je i Crnogorac…

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Naravno drzava odlučuje….

Realnost
Gost
Realnost

Najbolji ministar :))))))))))))

NjeguskaTrpeza
Gost
NjeguskaTrpeza

Sasa, ne dozvolite da se ovaj projekat ne realizuje. Ovo je sjajna stvar

Mrkela
Gost
Mrkela

Bolje bi bilo da zivog tasta privede pravdi

Toni
Gost
Toni

Rek’o bi čovjek da je jako privržen nekoj ideji, a ono obični partijski poslušnik.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Остаће вјерни преносу костију Петровића. Е вала му је реченица приглупа.

samo jako
Gost
samo jako

mora da ce on da ih prenosi… ostavljeno mu u amanet

vale
Gost
vale

Kad će fabrika marmelade na CT, ili će omladina CT sva u klanove.

Rajko
Gost
Rajko

a cokolade … i ta je laz evo decenijama u opticaju hahaha

Marko
Gost
Marko

Suze mi krenuše koliko me je ganuo.

Simo
Gost
Simo

Ko mu sastavi ovo da izdeklamuje obraza vam

Velja gora
Gost
Velja gora

Stanite malo,predomislio sam se
A da ih ipak iskoristite za izbore i.u predizbornoj kampanji prosetate po Crnoj mucenici uz slogan “Nase kosti nasa pobjeda”

LSCG
Gost
LSCG

Možda bi trebalo dici spomenik Okupatoru i mediji Acipalikuci na sred Cetinja

Velja gora
Gost
Velja gora

Ne nego da LSCG skupi pare i podigne ga na rivi.u Kotoru, a jedan odlivak da plate vasa braca iz Hrvatske i postave na Splitskoj rivi
Ako cemo pravo zasluzio je vise od svih vasih domoljuba jer ga nebiste guzice kvasili

Velja gora
Gost
Velja gora

Braco liberali
Aleksandar je i zasluzio da mu.podignemo.spomenik na Cetinju, rodnom gradu
To je jedini nas vladar rodjen na Cetimju
Pridruzujem se vasoj inicijativi
Svaka cast

Velja gora
Gost
Velja gora

A da prebacite i Ivana Crnojevica
Vi ste zmajevi, nacice vam ga vas trinaestojulac Sekularac .
Red je da vam se oduzi za onih cetrdesetak hiljada evra.
Uvijek ce se naci necijih kostiju za unovcit
Kakav bi vam to UDARAC bio

Putin
Gost
Putin

Bolje ti tasta dovedi, da odgovara za ovo sto je popljackao

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Petrovice treba ostaviti dje su, jer u suprotnom slucaju, prenos njihovih posmrtnih ostataka bice samo dio ionako prljave i necivilizovane predizborne kampanje, kao sto je to bio i slucaj sa prenosom posmrtnih ostataka kralja Nikole. Mozda za nekih sto godina Crna Gora i balkan budu civilizovaniji !!!

Send this to a friend